Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Γιατί έχουμε ανάγκη τις “Πράξεις”

Το Σχέδιο διακήρυξης του Χρ. Παπαστεργίου «ΠΡΑΞΕΙΣ για την Κεντρική Μακεδονία»Papastergiou_praxeis

Η Περιφέρεια μας διοικείται εδώ και μία δεκαετία από την ίδια παράταξη. Η κοινή πολιτική αντίληψη, παλαιότερων και σημερινών, εκπροσώπων της είναι η προτεραιότητα του επικοινωνείν έναντι του πράττειν, της εντύπωσης έναντι της ουσίας, της αποφυγής ανάληψης ευθύνης έναντι των πρωτοβουλιών για λύση προβλημάτων.

 

Είναι μια συντηρητική αντίληψη η οποία εφαρμοζόμενη στη γενική διακυβέρνηση οδήγησε στη χρεωκοπία.

Η Κεντρική Μακεδονία , παραγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δεν αντέχει άλλη απουσία σχεδίου και έλλειψη Πράξεων.

Κι αυτο επειδή υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός τόπου , που είναι ιστορικές για τη μετέπειτα πορεία του. Καθοριστικές για το μέλλον του και για τη ζωή όσων κατοικούν σε αυτόν.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  βρίσκεται μπροστά σε μία τέτοια κομβική στιγμή.

Ή κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή και προχωρούμε σε Πράξεις Προόδου

Ή ακολουθούμε το δρόμο της “ελάχιστης προσπάθειας” και  της “μέγιστης εντύπωσης” και καθηλωνόμαστε σε αδιέξοδα και άγονες ασκήσεις επικοινωνίας.

Οι εκλογές για την  Αυτοδιοίκηση έρχονται σε μία στιγμή που κλείνει ένας ιστορικός κύκλος με τη χώρα να βρίσκεται σε μεταβατική φάση . Στόχος όλων των Ελλήνων είναι η υπέρβαση της κρίσης με τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για βιώσιμη ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Με προτεραιότητες την αποκατάσταση των  συνεπειών της κρίσης με  δικαιοσύνη και ισονομία και την εξυγίανση της λειτουργίας του Κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή η υπέρβαση, πρέπει να γίνει και σε περιφερειακό επίπεδο. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να αναδειχθεί σε θεσμό αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, δράσεων αλληλεγγύης και έργων υποδομής. Να υπερασπιστεί  το ιστορικό της όνομα, να αξιοποιήσει δημιουργικά το πολιτιστικό της φορτίο και να ακυρώσει  ανιστόρητες καπηλεύσεις. Στην Πράξη κι όχι στα λόγια. Με εξωστρέφεια, δυναμισμό και  ανασυγκρότηση.

Ο τόπος μας χρειάζεται να αλλάξει πρόσωπο.Να γυρίσει σελίδα. Να ξεφύγει από τη στασιμότητα και την προσκόλληση σε παρωχημένες, συχνά καταδικασμένες,  πρακτικές. Να προσπεράσει τον  κενό και στρογγυλό λόγο των τεχνικών της εξουσίας και να αποφύγει τη διατήρηση ιδιοκτησιακής λογικής , καθεστωτικών πρακτικών με επίφαση δημοκρατικότητας, που συχνά αποκτούν χαρακτηριστικά αλαζονείας. Να αποκτήσει σύγχρονες δομές και αναπτυξιακό δυναμισμό. Να βαδίσει το δρόμο των Πράξεων και του Αποτελέσματος.

Ο πήχης μας  είναι το όραμα μας!

Και το όραμα μας είναι μία  Σύγχρονη Μακεδονία, μία Πρότυπη Περιφέρεια για τους ανθρώπους της, ικανής να κρατήσει τους νέους της εδώ, να υπερασπιστεί την κληρονομιά της και να κερδίσει το μέλλον της.

 

Σήμερα , απέχουμε από αυτό το στόχο επειδή:

-Η διοικητική μηχανή της Περιφέρειας είναι αποπροσανατολισμένη και αντιπαραγωγική , λόγω του υπερσυγκεντρωτισμού του επικεφαλής της και του πάθους του για επικοινωνία , να φαίνεται μόνο αυτός για να εισπράττει τα εύσημα των πυροτεχνημάτων  .  Η  αδυναμία του Περιφερειάρχη  να λειτουργήσει επιτελικά και με σύγχρονο τρόπο διοίκησης φτωχαίνει την ποιότητα  της ζωής μας.

-Η σύνδεση με την κοινωνία της Γνώσης και με τους φορείς της Καινοτομίας του τόπου μας, όταν υπήρχε, ήταν επιδερμική και χωρίς στόχευση, άρα αναποτελεσματική. Η πανταχού παρούσα , σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, 4η βιομηχανική επανάσταση δεν αφορά τον Περιφερειάρχη των 13 tablets και των φωτογραφικών στιγμιοτύπων.

-Η συμβολή της Περιφέρειας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ήταν αποσπασματική, σαφώς υποδεέστερη  των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων της  . Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ φτωχή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ παρά τη συστηματική παραπλάνηση και τις επικοινωνιακές αλχημείες να εμφανίζονται παλαιότερες ή εκκρεμείς χρηματοδοτήσεις ως τρέχουσα απορροφητικότητα.

-Η κοινωνική της πολιτική ήταν κατά βάση “πελατειακής” λογικής   , αφήνοντας αρκετούς συμπολίτες μας και τις οικογένειες τους έκθετους στη λαίλαπα  της οικονομικής κρίσης.

-Τα έργα υποδομής ,σε διαρκή καθυστέρηση και με έλλειψη συνοχής, αποτυγχάνουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας και να απαλύνουν την επιβάρυνση  του περιβάλλοντος.

-Οι νέοι άνθρωποι νιώθουν αποξενωμένοι από τις ίδιες τις  αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αποκλεισμένοι από το μέλλον τους.

Έτσι όμως, ο  τόπος  μας τελματώνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει με Πράξεις και Σχέδιο.

Για μάς, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας   δεν είναι απλώς ένα τμήμα της χώρας  αλλά ένας δυναμικός Πυλώνας Ανάπτυξης της .

Χρειάζεται ανθρώπους στη διοίκηση της που να μπορούν να του προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα και προτάσεις για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Τι θέλουμε να πετύχουμε

Στόχος μας είναι να επανεκκινήσουμε την Ανάπτυξη στη Μακεδονία.