Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Σε εγρήγορση με «όπλο» την γνώση

Μακεδονικές Οργανώσεις ΗΠΑ

 

Μια άκρως εθνική δράση οργάνωσε η Παμμακεδονική Ένωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε συνεργασία με την Ανωτάτη Αρχή, για τα «τρέχοντα» εθνικά θέματα της πατρίδας μας.

 

Το προηγούμενο διάστημα, προσκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, διακεκριμένους καθηγητές και στρατηγικούς αναλυτές, οι οποίοι με την εμβριθή κατάρτισή τους, ενημέρωσαν τους ομογενείς για θέματα ιστορικά, αλλά και σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής.

IMG_0450

Νίκος Λυγερός και Θανάσης Μπίντας μίλησαν σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ανωτάτη Αρχή της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ουσάσιγκτον, ενώ ο κ. Λυγερός, συνέχισε σε Σικάγο και Πίτσμπουργκ. Η παρουσία των ομογενών σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν εντυπωσιακή, ενώ όλες οι ομιλίες καλύφθηκαν από μεγάλα ομογενειακά (και όχι μόνο) δίκτυα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής Δημήτρης Χατζής, η παρουσία του κ. Μπίντα είχε και έναν άλλον ρόλο (πέρα από την ενημέρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αφού ανέλαβε να «χτίσει» γέφυρες με τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Αμερικής (και του κόσμου), όπως το Χάρβαρντ και ΜΙΤ. Ως εκπρόσωπος του Αλεξανδρείου Ιδρύματος, με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της Ανωτάτης Αρχής της Παμμακεδονικής Ένωσης των ΗΠΑ, είχε συναντήσεις με καθηγητές μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής με σκοπό την προώθηση, ενός φιλόδοξου, αλλά απόλυτα ρεαλιστικού σχεδίου, για τη διασύνδεση του Αλεξανδρείου Ιδρύματος με αυτά.

Έτσι στο πλαίσιο των επαφών τους με Αμερικανικά Πανεπιστήμια, είχε την ευκαιρία να προωθήσει το όραμα του Αλεξανδρείου στους καθηγητές Νίκος Τσιμόπουλο (Χάρβαρντ), Πέτρο Βαμβακά (Emmanuel College) Καλλιόπη Βούρου (Χάρβαρντ), Κώστα  Ψιμόπουλο (MIT) και Βαγγέλη Τατατορις (ΜΙΤ), ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος των φοιτητών του MIΤ. Πέρα από Πανεπιστημιακούς, υπήρξαν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με Γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αλλά και με τον Μητροπολίτη Νέας Αγγλίας, όλες με επίκεντρο τα εθνικά μας δίκαια σε σχέση με τη Μακεδονία, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου του Αλεξανδρείου Ιδρύματος.

Η φιλοξενία δύο σημαντικών ομιλητών και οι συναντήσεις που είχε ο κ. Μπίντας στις ΗΠΑ, θεωρώ ότι είναι η απαρχή μιας τεράστιας εκστρατείας για να χτίσει το Αλεξάνδρειο γέφυρες με σημαντικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα της υφηλίου, ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία να φτάσει στο σημείο να φιλοξενεί καθηγητές αυτών των ιδρυμάτων οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους σε Έλληνες φιοιτητές, αναφέρει ο κ. Χατζής. «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αφού όλες οι συναντήσεις έπρεπε να γίνουν μέσα σε μόλις 8 ημέρες και οφείλω να ευχαριστήσω για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος όλους τους μακεδονικούς συλλόγους και ειδικά το σύλλογο Φίλιππο και Κλεοπάτρα της Βοστώνης, την Στέλλα Γώγου Παπαδόπουλος, αλλά και τους Γιάννη Κατσαρό και Θωμά Μπουκουβάλα», είπε.

Ο πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «σήμερα» του Αλεξανδρείου, το οποίο έχει περιέλθει σε μια δικαστική δίνη, η οποία δεν του επιτρέπει να κινηθεί όσο γρήγορα θα ήθελε η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής. «Εμένα αυτό που με στεναχωρεί ως πρόεδρο της Ανωτάτης Αρχής και αυτήν την ανησυχία μοιράζονται μαζί μου και ο αντιπρόεδρος Γιώργος  Παπαδόπουλος και όλοι οι συνεργάτες, είναι πως το Αλεξάνδρειο παραμένει ουσιαστικά κλειστό σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα», αναφέρει χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας πως από τη στιγμή που θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια,  η Ανωτάτη Αρχή, είναι αποφασισμένη να κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να πετύχει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο»

 

IMG_0469

 

Στόχος των ενημερωτικών συναντήσεων ήταν να κοινωνηθεί ο προβληματισμός σχετικά με το θέμα της Μακεδονίας μας, ειδικά μετά την υπογραφή και έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σαφές, πως η γνώση δημιουργεί αυτοπεποίθηση και με αυτό το σκεπτικό οι ομογενείς μας διακηρύσσουν πως οι Μακεδόνες για να συνεχίσουμε να δικαιούμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά, χρειάζεται μόχθος και φροντίδα.

«Πρέπει να αφυπνιστούμε», δηλώνει ο Θανάσης Μπίντας, ένας εκ των βασικών ομιλητών στις εκδηλώσεις της Αμερικής για το θέμα, συμπληρώνοντας πως «οι Μακεδόνες των ΗΠΑ προβάλλουν την Ελληνική νοηματοδότηση του “Μακεδονισμού”, με “ειρηνικές επιθέσεις”, ώστε να μην επιτρέψουν το ψευδεπίγραφο μέρος να οικειοποιηθεί και να καταβροχθίσει το Ελληνικό αυτονόητο και να το χρησιμοποιεί στο μέλλον για τους ιδιοτελείς σκοπούς του.»

Οι ομογενείς της Αμερικής με τις δράσεις τους, διαμηνύουν στον όπου γης ελληνισμό ότι ο όρος Μακεδονία, είναι αδιαπραγμάτευτος ως θησαυρός της Ελληνικής ιστορικότητας και υπάρχει ως μια αιώνια κοινή εμπειρία , που κληρονομείται από γενιά σε γενιά.