Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Η προεκλογική χρονιά να μην “ακυρώσει” τις μεταρρυθμίσεις

 

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: 3

“Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ υπευθυνότητα και συνέπεια χωρίς μεγάλα και διχαστικά λόγια, χωρίς κομματικούς λαϊκισμούς”, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, εκφράζοντας την αγωνία του για τις συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν στην οικονομία από ενδεχόμενη παροχολογία κατά την προεκλογική περίοδο

 

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες δεν θα πέσουν θύμα της προεκλογικής περιόδου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου κατά την ετσήσια συνεστίαση του ΕΒΕ.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με τον Μητροπολίτη Κίτρους να ευλογεί την Αγιοβασιλιάτικη πίτα. Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν επίσης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος (εκπροσώπησε τον πρόεδρο Κ. Μητσοτάκη), η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αλλά και οι δήμαρχοι Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού. Για πρώτη φορά, δεν εκπροσωπήθηκε η κυβέρνηση, αφού ουδείς εκ των κυβερνητικών βουλευτών δεν παρέστη στην εκδήλωση, κατά την οποία οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Πιερίας και Χαλκιδικής, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ίδρυση Παρατηρητηρίου Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι η διοίκηση του ΕΒΕ, τίμησε τον επί χρόνια πρόεδρο του Επμελητηρίου Νίκο Βουλγαράκη.

“Το 2019 βρίσκει τη χώρα μας εκτός μνημονίου, γεγονός που σημαίνει ότι

δεν έχουμε την υποχρέωση ψήφισης επιπλέον μέτρων λιτότητας υπέρ των δανειστών μας” ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδόύλου στην ομιλία του, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η χώρα μας πέτυχε τη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καταβάλλοντας όμως τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ωστόστο συμπλήρωσε, πως “ενώ τυπικά είμαστε εκτός μνημονιακού προγράμματος, έχουμε την υποχρέωση να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, δηλαδή εκτός από το να εξυπηρετούμε το τεράστιο ακόμη δημόσιο χρέος μας, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2,5% μέχρι το 2060, χωρίς όμως να έχουμε εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.”

Σήμερα η χώρα μας καλείται, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την απαραίτητη ανάπτυξη προκειμένου να καταστεί αξιόχρεη, κάτι που δεν έχει πετύχει έως σήμερα αφού παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και η ελληνική οικονομία αδυνατεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

“Δεν θέλω καν να φανταστώ, ότι ο αποκλεισμός μας θα παραταθεί τόσο ώστε να αναγκαστούμε να ζητήσουμε νέα προληπτική γραμμή στήριξης”, είπε με νόημα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί με γενναίες φορολογικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, με περιορισμό της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και την γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, με την τάχιστη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 40% του χαρτοφυλακίου των ιδιωτικών τραπεζών, αλλά και με μια σειρά άλλων μέτρων τα όποια έχει προτείνει πολλές φορές το Επιμελητήριο στις κυβερνήσεις.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ιδιαίτερα ότι η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ υπευθυνότητα και συνέπεια χωρίς μεγάλα και διχαστικά λόγια, χωρίς κομματικούς λαϊκισμούς.

“Η χρονιά αυτή άλλωστε έχει προεκλογικό χρώμα, εφόσον θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές” και για αυτό χρειάζεται σύνεση τόσο από τους υποψηφίους όσο και από την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προχώρησε και σε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του ΕΒΕ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Πιερία, αναφέροντας: Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν βρήκαμε καταφύγιο στην μοιρολατρία και την απαισιοδοξία αλλά σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε ακόμη πιο σκληρά. Αναδείξαμε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπερασπιστήκαμε το δίκιο τους,με ξεκάθαρες θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς να διστάσουμε να συγκρουστούμε με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες όταν ήταν αναγκαίο.

Στην Επιμελητηριακή μας Σχολή που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, υλοποιήσαμε δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, με διάφορες θεματικές ενότητες όπως εκμάθησης Η/Υ, τεχνικών πωλήσεων, εξαγωγικών διαδικασιών. Εκπαιδεύσαμε περισσότερα από 4.000 μέλη μας για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό του τεχνικού ασφαλείας και του ΕΦΕΤ.

Έγιναν πάμπολες ενημερωτικές εκδηλώσεις για φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά και διάφορα οικονομικά θέματα.

Σε συνεργασία με  την Αντιπεριφέρεια και το Δήμο Κατερίνης κατορθώσαμε  να αναγάγουμε την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΒΕΠ σε κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής.

Στηρίξαμε την εξωστρέφεια των μελών μας συμμετέχοντας σε εκθέσεις του εξωτερικού και οργανώνοντας επιχειρηματικές αποστολές, βάζοντας τους επιχειρηματίες της Πιερίας στο ίδιο τραπέζι με επιχειρηματίες άλλων χωρών για να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας.

Προχωρούμε στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται στοιχεία των επισκεπτών μας. Να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των τουριστών μας αλλά και από ποιες χώρες προέρχονται, ώστε να σχεδιάσουμε την καλύτερη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Για το σκοπό αυτό αλλά και πολλές άλλες δράσεις θα υπογράψουμε σήμερα σύμφωνο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.