Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σε ισχύ η αύξηση των διοδίων στα Μάλγαρα από σήμερα

 

Πηγαίνετε Θεσσαλονίκη; «Ξηλωθείτε»!

Η αύξηση της τιμή των διοδίων στην Εγνατία είναι απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, υποστηρίζει ο πρώην «διοδιοφάγος» και νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης!

Νέες αυξήσεις θα δουν στα διόδια όσοι οδηγοί χρησιμοποιήσουν εθνικές οδούς, από σήμερα Πέμπτη 10 Ιανουαρίου. Το χέρι βαθιά στην τσέπη, θα πρέπει να βάλουν και όσοι οδηγοί θα διέλθουν από τα διόδια των Μαλγάρων, η τιμή των οποίων θα είναι «τσιμπημένη» (μόλις) κατά…. 150% ! Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων φέρνει μαζί του το 2019, καθώς μετράμε αντίστροφα για να γίνει ακόμη ακριβότερη η διέλευση των οχημάτων. Σε λίγα 24ωρα τίθεται σε εφαρογή η νέα τιμολογιακή πολιτική. Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (9.1.2019) προς Πέμπτη (10.1.2019) ανατιμώνται τα διόδια του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, βάσει, σύμφωνα με την “Ολυμπία Οδό”, του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2018. Στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, που περιλαμβάνει τις σήραγγες Τεμπών, αυξήσεις θα γίνουν στον σταθμό της Πελασγίας, όπου τα ΙΧ θα πληρώνουν 10 λεπτά και τα λεωφορεία και φορτηγά 20 λεπτά παραπάνω. Σε άλλους σταθμούς διοδίων η αύξηση των τιμών φθάνει μέχρι και 150%, όπως στα Μάλγαρα, όπου οι οδηγοί θα πληρώνουν πλέον 2,98 ευρώ, από το 1,20 ευρώ που έδιναν μέχρι σήμερα. Τα εκπτωτικά πακέτα για οδηγούς που είναι κάτοχοι e-pass παραμένουν αμετάβλητα. Όσον αφορά τον Μορέα, ανεξάρτητα του αν οι οδηγοί πληρώνουν με μετρητά ή μέσω e-pass, οι αυξήσεις για ΙΧ είναι 0,05 ευρώ σε τρεις από τους τέσσερις μετωπικούς σταθμούς (Σπαθοβούνι, Νεστάνη και Γέφυρα Μάναρη). Εξαιτίας τιμαριθμικής προσαρμογής, σύμφωνα με τις συμβάσεις του 2007, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι νέες τιμές για την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα – Πάτρα), τον Μορέα (Κόρινθος – Καλαμάτα) και τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας). Στην Ολυμπία Οδό οι περισσότερες αλλαγές στις τιμές των διοδίων αφορούν φορτηγά, λεωφορεία και νταλίκες. Για τα ΙΧ υπάρχει αύξηση 0,10 ευρώ μόνον στον σταθμό του Ελαιώνα. Τέλος, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εκτός της αύξησης του κόστους των διοδίων επί της Εγνατίας προβλέπεται η δημιουργία 43 συνολικά πλευρικών διοδίων. Ακόμη στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται από 1ης Ιανουαρίου 2019 κατάργηση κάθε απαλλαγής από την πληρωμή διοδίων. Μόνη εξαίρεση οι άνεργοι οι οποίοι θα διέρχονται δωρεάν, όταν δείχνουν την κάρτα ανεργίας.

Χρ. Σπίρτζης για αυξήσεις διοδίων
Την ευθύνη στο ΤΑΙΠΕΔ, για το ύψος των αυξήσεων στα διόδια της Εγνατίας Οδού, επέρριψε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει αφού η Εγνατία Οδό έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η απάντηση του κ. Σπίρτζη, έχει προκαλέσει ακόμη και την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πριν τις εκλογές του 2015 «έχτισαν» πολιτική καριέρα πάνω στα διόδια με τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις εναντίον τους.