Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Περιφέρεια με… σπίτι στην Ευρώπη

Εγκαίνια για τα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες1

 

 

 

«Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, εγκαινιάζοντας την λειτουργία των γραφείων

 

«Nous sommes ici aussi! Είμαστε και εδώ! Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον και στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία του στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο «House of Cities, Municipalities and Regions» (Σπίτι των Πόλεων, Δήμων και Περιφερειών – 1, Square de Meeus, 1000 Brussels) και την ίδρυσή του τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμοι Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ εκπροσωπήθηκαν στον υψηλότερο βαθμό.

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αναταράξεις, εμείς κάνουμε μία απόλυτα συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που υπηρετεί τη λύση στην οποία και προσωπικά πιστεύω, την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι τη λιγότερη Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το όραμά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περνάει μέσα από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κεντρική Μακεδονία που εγώ οραματίζομαι, μια Περιφέρεια κόμβο εμπορίου, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης, μια Περιφέρεια κόμβο ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης, μια Περιφέρεια, Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας της Ελλάδας, περνάει κατεξοχήν μέσα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Γιατί εξωστρέφεια σημαίνει ανοιχτά σύνορα, σημαίνει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Εξωστρέφεια σημαίνει συνεργασία, σημαίνει γέφυρες μεταξύ των κρατών και των λαών, όχι νέα τείχη που προσπαθούν κάποιοι να ορθώσουν. Εξωστρέφεια σημαίνει εκτόξευση στο μέλλον, όχι επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στο ρόλο των Περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «είναι τεράστιος και κομβικός. Γιατί οι Περιφέρειες είναι αυτές που φέρνουν την Ευρώπη στην καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς μετατρέπουμε τα απρόσωπα χρήματα της Ευρώπης σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες: έργο σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, στα σχολεία, στις υποδομές, στον πολιτισμό και τον τουρισμό, στην ποιότητα και την προστασία της ζωής, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην αγροτική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου ως «απόλυτα συνειδητή, στρατηγική επιλογή, επειδή εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας. Εδώ αποφασίζονται πολιτικές, όχι μεγάλες – θεωρητικές – μακρινές, σε εμάς, αλλά πολιτικές που καθορίζουν την ίδια την καθημερινότητά μας. Πολιτικές για την συνοχή, το περιβάλλον, το προσφυγικό, την ασφάλεια, την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να διεκδικήσει και χρήματα και προγράμματα και δράσεις αλλά και πολιτικές. Πολιτικές που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και τη ζωή μας, πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Όπως ακριβώς διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε εντός της χώρας και είμαστε η Περιφέρεια που υπολογίζουν, η Περιφέρεια με την ισχυρή φωνή και την ισχυρή παρουσία στο κέντρο της Ελλάδας, το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και εδώ, στις Βρυξέλλες, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της Περιφέρειάς μας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μια παρουσία που ξεκίνησε το 2015, στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα σε ελάχιστο διάστημα, η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στο προεδρείο της Επιτροπής, κατέχοντας μία εκ των θέσεων αντιπροέδρου, στο κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, στο ‘κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης’».

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι σήμερα ξεκινά ένας ακόμα νέος δρόμος για την Κεντρική Μακεδονία, ταυτόχρονα όμως είναι και ημέρα κεφαλαιοποίησης για όλα όσα κατάφερε η διοίκηση της Περιφέρειας:

-Εδώ και τέσσερα χρόνια η πρώτη Περιφέρεια στη Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων.

-Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών εδώ και τρία χρόνια.

-Ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό CERN.

-Πρώτη Περιφέρεια σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

-Πρώτη Περιφέρεια σε αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οχτώ χρόνια, με αύξηση 50% των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 30%.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακηρύχτηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το τρέχον έτος.