Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα

Η Κατερίνη έκανε το χρέος της

 

Η θυσία αναγνωρίστηκε

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «Οι Σταυραετοί» Κωνσταντίνος Μανιουδάκης σημείωσε: «[…] Είμαι βαθιά συγκινημένος και χαρούμενος διότι σήμερα με την βοήθεια του Θεού και των 4 Νεομαρτύρων της Κρήτης, αλλά και του Δήμου μας ένα όνειρο δεκαετιών του συλλόγου μας και του λαού της Πιερίας, γίνεται πραγματικότητα.

Η ιστορία του νεαρού κρητικού Κονταξάκη που πότισε με το αίμα του την γη της Πιερίας, κατά την καθοριστική μάχη της 15ης Οκτωβρίου 1912 για την απελευθέρωση της Κατερίνης, ήταν γνωστή. Όμως η επίσημη Πολιτεία είχε αγνοήσει τη θυσία του και δεν είχε αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο Τιμής  μέχρι σήμερα, στον μικρό αυτό ήρωα, που κοπέλι αμούστακο 16 χρονών ξεκίνησε από την Κρήτη χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση από  αγάπη και μόνο για την πατρίδα του και έδωσε ότι πολυτιμότερο είχε, την ζωή του, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ειδικότερα της πόλης μας της Κατερίνης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Κατερίνης και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Χιονίδη, ο οποίος μετά από αίτημα του συλλόγου μας ανέλαβε την δημιουργία της προτομής του Αποστόλου Κονταξάκη και την τοποθέτηση της στην πλατεία Ηρώων για να τιμάται στις εθνικές επετείους μαζί με τους άλλους ήρωες, αλλά και για να θυμίζει σε μας τους νεότερους και κυρίως στην νεολαία μας, τον άδολο πατριωτισμό, το θάρρος, τον ηρωισμό και την θυσία προς την πατρίδα μας. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και όλους εσάς που παρευρίσκεστε στην τελετή  των αποκαλυπτηρίων και τιμάτε την μνήμη του και είμαι σίγουρος ότι αναπαύεται πλέον στην Πιερική γη ικανοποιημένος ότι αναγνωρίστηκε η θυσία του».

 

Το αίμα του Κονταξάκη θα παραμένει για πάντα στο χώμα της Μακεδονίας

Ο Νίκος Ναχόπουλος, Διδάκτωρ Τοπικής Ιστορίας – Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης παρέθεσε εν συντομία τα στρατιωτικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης τον Οκτώβριο του 1912, έκανε λόγο «για το 16χρονο, αμούστακο παλικάρι, από το χωριό Αλίκαμπος των Χανίων, τον Απόστολο Κονταξάκη, που με την ηρωική θυσία του έπραξε το χρέος του στην πατρίδα» επισημαίνοντας ότι: «ο Δήμος Κατερίνης, η πόλη της Κατερίνης εκπληρώνει το οφειλόμενο χρέος τιμής απέναντί του. Η ανέγερση προτομής στον Κονταξάκη είναι πράξη τιμής και ένδειξη ευγνωμοσύνης για αυτό που πρόσφερε ο ίδιος και πρόσφερε το ανώτερο που είχε να προσφέρει, δηλαδή,  την ίδια του τη ζωή».

Επιπλέον, συνεχάρη τον Δήμαρχο Κατερίνης, ο οποίος, «[…] στήριξε με κάθε τρόπο, ηθικά και υλικά την πρόταση του Συλλόγου Κρητών «Οι Σταυραετοί», για φιλοτέχνηση και ανέγερση προτομής του Απόστολου Κονταξάκη», καθώς και τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας «Οι σταυραετοί» και κυρίως προσωπικά  τον ακούραστο Πρόεδρο του συλλόγου Κωνσταντίνο Μανιουδάκη: «[…] που ενδιαφέρθηκαν και κοπίασαν για να μπορούμε να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στον ηρωικώς πεσόντα Κονταξάκη».

Στον συγκινητικό του επίλογο, ο Νίκος Ναχόπουλος σημείωσε απευθυνόμενος στους συγγενείς απογόνων του Απόστολου Κονταξάκη:  «[…] έχετε το δικαίωμα να νιώθετε περήφανοι και συνάμα να σεμνύνεστε για τον πρόγονό σας, που σήμερα τιμά σε δημόσια εκδήλωση η πόλη της Κατερίνης γι αυτό το υψηλό και ευγενικό που έπραξε. Έχετε στην οικογένειά σας έναν ήρωα και πρέπει να καμαρώνετε γι αυτόν. Ήρθατε κι εσείς  για το γεγονός αυτό εδώ,  σε έναν τόπο δικό σας, και δεν πρόκειται να φύγετε ποτέ από τούτο τον τόπο, γιατί το αίμα της γενιά σας, το αίμα του Απόστολου Κονταξάκη έμεινε και θα παραμένει για πάντα στο χώμα της Κατερίνης, στο χώμα της Μακεδονίας».

Αμέσως μετά την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας Κων/νος Μανιουδάκης, ο Διοικητής της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Ταξίαρχος Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων και Πρόεδρος της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας Στυλιανός Αβαράκης –Πιτένης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Ευθύμιος Τσίρκος, απόγονος συγγενών του Απόστολου Κονταξάκη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Πιερίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του «Ανωγειανού», (αρχαίος χορός των Κουρητών), από μέλη των συλλόγων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων, με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Το χορευτικό πλαισίωσε μουσικά το σχήμα της Αρετής Καμηλάκη και του Βασίλη Αρχάβλη αντίστοιχα.