Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα

Η Κατερίνη έκανε το χρέος της

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Απόστολου Κονταξάκη στην πλατεία Ηρώων

kentrt 

 

 

Ο Απόστολος Κονταξάκης πήρε τη θέση του στην μεγάλη πλατεία των ηρώων, που «έπεσαν» για τη Μακεδονία.

 

Σε μία σεμνή και συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Ηρώων, από τον Δήμο Κατερίνης και τον σύλλογο Κρητών Ν.Πιερίας «Οι Σταυραετοί», η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Απόστολου Κονταξάκη, του 16χρονου Κρητικού, που πότισε με το αίμα του την γη της Πιερίας, κατά την καθοριστική μάχη της 15ης Οκτωβρίου 1912, για την απελευθέρωση της Κατερίνης.

 

Ειδικότερα, τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, από τον πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «Οι Σταυραετοί» Κωνσταντίνο Μανιουδάκη, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την παράδοση της γαλανόλευκης σε συγγενείς απογόνων του Απόστολου Κονταξάκη, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Κρήτη προκειμένου να παραστούν στην τελετή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Κίτρους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Λεοντιάδη και συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Δημάρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «Οι Σταυραετοί», Κων/νο Μανιουδάκη, από τον Γεώργιο Κονταξάκη (απόγονο συγγενών του Απόστολου Κονταξάκη). Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Νίκος Ναχόπουλος, Διδάκτωρ Τοπικής Ιστορίας – Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συγκίνησή μου είναι ανείπωτη, καθώς για μένα ήταν ένα όνειρο ζωής, το να μπορέσουμε να τιμούμε τους μοναδικούς ήρωες, οι οποίοι καταθέτουν την ψυχή τους, την ίδια τους τη ζωή στην Πατρίδα χωρίς να επιστρατεύονται. Είναι ήρωες, οι οποίοι συνιστούν υπόδειγμα γενναίας, αγνής ελληνικής ψυχής. Αυτός ήταν ο Απόστολος Κονταξάκης, τον οποίο οφείλαμε από το περιθώριο της ιστορίας να τον θέσουμε στο κέντρο της ιστορίας, καθώς το παράδειγμά του δίνει δρόμους και σήμερα, για το τι σημαίνει αγώνας για Ελεύθερη Μακεδονία, αγώνας για να μπορέσουμε ως Έθνος να σταθούμε. Εθνικά είναι ο μεγάλος πυρσός που μας οδηγεί ο Κονταξάκης. Βάζουμε πλέον στο κάδρο με ονοματεπώνυμο τον Απόστολο Κονταξάκη, καθώς με άοκνες προσπάθειες όλων μας μαζί με τον Πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Πιερίας Κώστα Μανιουδάκη πετύχαμε να βρούμε τη γενιά του και δεν είναι πλέον ο άγνωστος στρατιώτης. Η επικεφαλίδα του Μακεδονικού Αγώνα πρέπει να γράφει: Απόστολος Κονταξάκης. Οφείλουμε τιμή βέβαια σε όλους όσοι έπεσαν σε αυτό τον Μακεδονικό αγώνα, στη μάχη για την απελευθέρωση της Κατερίνης προεξάρχοντος του συνταγματάρχη Σβορώνου, ο οποίος με τον ηρωισμό του ως επαγγελματίας στρατιωτικός έδωσε την ζωή του για την απελευθέρωση της Κατερίνης. Εδώ μιλούμε για το νεαρό Κρητικόπουλο, που άφησε το σπίτι του στον Αλίκαμπο και ήρθε εδώ, για να θυσιαστεί για την πατρίδα. Το αίμα και η ψυχή του καθαγίασαν την Πιερική γη. Η Μακεδονία και η Κρήτη σε αυτή την ιστορική στιγμή έρχονται ακόμη πιο κοντά. Η Ελλάδα είναι μία. Η Ελληνική ψυχή είναι μοναδική. Και ο Κονταξάκης μας δείχνει το δρόμο. Ας γίνουμε ένας Κονταξάκης όλοι μαζί για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δύναμη που χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτές τις γκρίζες εποχές. Τιμή και δόξα στους απογόνους του ήρωα. Σας τιμούμε. Τιμούμε τον ήρωα, για αυτό και είναι ο πρώτος που βρίσκεται σε αυτό το περιβόλι των ηρώων δίπλα από τον Μεγαλέξανδρο. Μπροστά σε αυτό το νεαρό που έπεσε για μας καλούμαστε να δώσουμε έναν όρκο τιμής ότι θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε αντίστοιχες θυσίες για την αξιοπρέπεια, για το Έθνος, για την τοπική μας κοινωνία».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γεώργιος Κονταξάκης, απόγονος συγγενών του Απόστολου Κονταξάκη, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ερχόμενος σήμερα στην Κατερίνη, πέρασαν από το μυαλό μου χιλιάδες σκέψεις, αλλά και αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, τότε που άκουγα με προσήλωση τις ιστορίες που μου διηγούνταν οι μεγαλύτεροι για όλους τους ήρωες μας που έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Προέρχομαι από έναν τόπο, όπου τη Λευτεριά, την Πατρίδα, τα Ιδανικά του Ελληνισμού τα έχουμε πολύ ψηλά στις συνειδήσεις μας: Τα Χανιά, την Κρήτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, την Κρήτη των αγωνιστών[…] Σήμερα είμαι εδώ ως απόγονος ενός ήρωα, του Απόστολου Κονταξάκη, ενός νεαρού αμούστακου παιδιού, που είχε το θάρρος και το θράσος να φύγει από την Κρήτη και να πολεμήσει στη μακρινή Πιερία. Για τη Μακεδονία μας! Για την Ελλάδα! Ευχαριστώ εγκάρδια τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Πιερίας Κων/νο Μανιουδάκη. Η οικογένειά μου σας ευγνωμονεί όχι για  την τιμή, αλλά που δεν ξεχάσατε το παιδί της Κρήτης που έχυσε το αίμα του σ’ αυτά τα ιερά χώματα[…]».