Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Φταίνε οι προηγούμενοι και ο… κακός μας ο καιρός!

 

Ο Δήμος Δίο-Ολύμπου για την «απώλεια» των Γαλάζιων ΣημαιώνΓΑΛ ΣΗΜ

 

 

Δεν «πτοείται» από την απώλια των Γαλάζιων σημαιών ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, ο οποίος τονίζει πως όχι μόνο είναι «στο δρόμο για να ανακτηθούν οι Γαλάζιες Σημαίες», αλλά και πως εργάζεται για την «προσθήκη» ενός επιπλέον σημείου για βράβευση.

 

«Η αδιαφορία της προηγούμενης διοίκησης», αλλά και ο κακός καιρός του Νοεμβρίου που κατέστρεψε υποδομές (τις οποίες δεν πρόλαβε να αποκαταστήσει), είναι οι αιτίες που τέσσερις ακτές της Νότιας Πιερίας απώλεσαν τη Γαλάζια Σημαία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει (σε γενικές γραμμές) ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή του να ανακτήσει τις τέσσερις σημαίες και να προσθέσει σε μια ακόμη ακτή μια επιπλέον.

 

Αναλυτικά η απάντηση του Δήμου έχει ως εξής: «Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες ανάκτησης των γαλάζιων σημαιών που αφαιρέθηκαν, ύστερα από τις διαπιστώσεις του αρμόδιου φορέα, οφειλόμενες σε ελλείψεις και ζημίες στις εγκαταστάσεις.

Ειδικότερα, λόγω αδιαφορίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είχαν απωλεστεί στο σύνολό τους οι γαλάζιες σημαίες από τις ακτές των παραλιακών οικισμών του Δήμου μας από το 2010.

Στο πλαίσιο δράσεων του Δημάρχου Κώστα Δημόπουλου και της δημοτικής αρχής, από το 2015, δηλαδή την πρώτη θερινή σεζόν από την ανάληψη των καθηκόντων, ξεκίνησε η προετοιμασία των εγκαταστάσεων 4 ακτών, συγκεκριμένα των Νέων Πόρων, Πλαταμώνα, Παραλίας Σκοτίνας και Λεπτοκαρυάς, για την υποβολή φακέλου με το σκοπό τη βράβευσή τους με γαλάζια σημαία την αμέσως επόμενη περίοδο, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Το 2016 οι τέσσερις αυτές ακτές βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία, ενώ ετοιμάστηκαν και οι εγκαταστάσεις στις ακτές Πλάκας Λιτοχώρου και Παραλίας Παντελεήμονα, που επίσης το 2017 βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία.

Έτσι, στο Δήμο μας κυμάτιζαν συνολικά έξι γαλάζιες σημαίες.

Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που διήρκεσαν από 15 έως 17 Νοεμβρίου 2017, προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές του Δήμου Δίου – Ολύμπου αλλά και σε πολλούς Δήμους της χώρας, δυσανάλογες ως προς το φόρτο που μπορεί να αντέξει το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου.

Με βάση την εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την αποκατάσταση των συνολικών ζημιών στο Δήμο απαιτούνταν περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία ο Δήμος έλαβε κρατική ενίσχυση μόλις 790.000 ευρώ.

Έχοντας λάβει δύο διαδοχικές παρατάσεις στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, και τους πολίτες και επιχειρηματίες του Δήμου στο πλευρό μας με την υπομονή τους, για την επαναφορά της καθημερινότητας των οικισμών μας σε επίπεδα προ των καταστροφών, η απώλεια των γαλάζιων σημαιών αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση, που μας οδηγεί στη δημιουργία νέων και ανθεκτικότερων υποδομών και την εκ νέου διεκδίκηση της βράβευσης επτά τουλάχιστον σημείων.

Κι αυτό, διότι κινούνται οι διαδικασίες με σκοπό τη κατάλληλη διαμόρφωση και την εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την απόκτηση τουλάχιστο μίας ακόμη γαλάζιας σημαίας στο όριο των ακτών Πλαταμώνα και Νέων Πόρων.

Ενημερώνουμε, ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης διατηρείται σε υψηλό επίπεδο και δεν αποτέλεσε λόγο απώλειας των γαλάζιων σημαιών.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι το καλοκαίρι αυτό αφαιρέθηκαν συνολικά 46 γαλάζιες σημαίες από τις ελληνικές ακτές με κύριο αίτιο τις καταστροφικές θεομηνίες που έπληξαν τη Χώρα (πηγή: eepf.gr/el).

Με τις υπεύθυνες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αποκτήθηκαν οι γαλάζιες σημαίες και με τον ίδιο ζήλο αυτές θα επανέλθουν στους ιστούς των καταγάλανων ακτών.

Οπότε, με βάση το προγραμματισμό, το καλοκαίρι του 2019 θα είναι υποψήφιες για απόκτηση γαλάζιας σημαίας πέντε ακτές, με σκοπό οι βραβευμένες ακτές του Δήμου Δίου – Ολύμπου να ανέλθουν σε επτά.»