Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα

Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Τέλος, όποιος επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα- ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας. Είναι αυτονόητο ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο, όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήρθε η ώρα επιτέλους να γίνει το ίδιο και στην πατρίδα μας. Αλλά βέβαια κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αν η οικονομία δεν δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας σημαίνει νέες επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις.

Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα. Και είναι ατέλειωτες οι προοπτικές για επενδύσεις στην πατρίδα μας. Είμαστε προικισμένοι με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ένας πανέμορφος τόπος με μοναδική ιστορία. Μια γη εύφορη με πλούσιο έδαφος και αναξιοποίητο υπέδαφος. Μια χώρα με μοναδική γεωστρατηγική σημασία στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Με καλές υποδομές πια -και ακόμα καλύτερους ανθρώπους. Οι ευκαιρίες για μια επενδυτική έκρηξη είναι μπροστά μας. Αφορούν πρωτίστως τη Βόρεια Ελλάδα.

Επενδύσεις στον τουρισμό, σε θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, δεύτερη κατοικία, ιδιωτικά γήπεδα και προπονητήρια για τους νέους όλης της Ευρώπης. Η αναβάθμιση και η ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μια μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση για τη Θεσσαλονίκη που θα δημιουργήσει ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο μαζί με ένα μεγάλο πάρκο. Θα αναβαθμιστεί συνολικά η πόλη και θα δοθεί νέα αναπτυξιακή δυναμική. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το σχέδιο αυτό, για να μπορέσει να γίνει αυτή η σημαντική επένδυση εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Επενδύσεις στην προβολή του πολιτισμού μας, που αποτελεί το μεγάλο αναξιοποίητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος: Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου και σταθμοί υγροποιημένου αερίου. Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και τη γεωθερμία -τόσο σημαντική εδώ στη βόρεια Ελλάδα για να μπορούν να έχουν οι παραγωγοί μας φθηνό κόστος ενέργειας, και κυρίως οι αγρότες μας.

Επενδύσεις στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους, στα λιμάνια, σε μαρίνες, στην αναβάθμιση των αεροδρομίων μας. Στη μεγάλη επένδυση που ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας, και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί και πάλι επί Νέας Δημοκρατίας. Επενδύσεις, όμως, και στο μέλλον των μεταφορών, όχι μόνο στο παρόν: στην ηλεκτροκίνηση. Κυρίως, όμως, επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, στους αλγόριθμους που αναπτύσσουν οι start-uppers που είδα σήμερα -πολλοί φοιτούν σήμερα στα δικά μας πανεπιστήμια. Αυτοί οι αλγόριθμοι θα καθορίσουν το μέλλον μας, δεν μπορούμε να είμαστε έξω από αυτές τις εξελίξεις. Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Επενδύσεις στην εξωστρεφή βιομηχανία που παρά την πίεση άντεξε. Επενδύσεις σε logistics και εμπορευματικά κέντρα. Επενδύσεις στον ορυκτό μας πλούτο, στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επενδύσεις στην υγεία, σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων για όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επενδύσεις σε εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα φέρουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό.

Μπορούν όλα αυτά να γίνουν παντού στη χώρα, αλλά ειδικά εδώ στην Βόρειο Ελλάδα. Με μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Θα υπάρχει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. Όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας. Γιατί όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει εθνικός λόγος να γίνει έτσι. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ανάταξη της χώρας. Ξέρουμε πως γίνεται. Μπορούμε. Το λέμε και θα το κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Μια βαριά σκιά όμως πέφτει πάνω στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν, ερήμην της ελληνικής Βουλής, ερήμην του ελληνικού λαού οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. Μια συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη “Μακεδονική ταυτότητα” και τη “Μακεδονική γλώσσα” στους γείτονές μας. Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς. Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Του λέω και κάτι ακόμα: να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο.