Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η έλλειψη, πιο επικίνδυνη από το δάγκωμα;

22χρονος στην Κατερίνη που δέχθηκε δάγκωμα οχιάς, κινδύνεψε λόγω έλλειψης αντιοφικού ορούOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

«Το Νοσοκομείο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προμήθειας αντιοφικών ορών και εφαρμόστηκε αυτό που επιβάλλεται, δηλαδή η συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων για την διακίνηση των αποθεμάτων», σχολίασε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, σημειώνοντας πως φέτος υπήρξε «έξαρση» στα δαγκώματα φιδιών στην περιοχή μας και τα αποθέματα εξαντλήθηκαν τον Ιούνιο

 

Μια απίστευτη περιπέτεια, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, έζησαν ένας 22χρονος και οι γονείς του από την Κονταριώτισσα, όταν οχιά δάγκωσε τον νεαρό άνδρα. Η περιπέτεια έγινε μεγαλύτερη, όταν ο νεαρός άνδρας διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κατερίνης και μετά από ώρες κρίθηκε αναγκαία η χορήγηση αντιοφικού ορού, που όμως δεν διέθετε ούτε το Νοσοκομείο, αλλά ούτε και κάποιο φαρμακείο της Πιερίας!

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο «γολγοθάς» για την οικογένεια ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν κατά τη διάρκεια του «σπασίματος καπνού» σε χωράφι της οικογένειας, οχιά τσίμπησε τον νεαρό στο δεξί χέρι.

Ο 22χρονος άμεσα μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, και ξεκίνησε από το ιατρικό προσωπικό η φαρμακευτική αγωγή. Όπως περιγράφει η μητέρα του νεαρού, η οποία βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον συζυγο και τον γιό της, μέχρι τις 10 το βράδυ είχαν μείνει με την εντύπωση, πως όλα βαίνουν καλώς και πως ο ορός που έχει τοποθετηθεί στον 22χρονο είναι ο αντιοφικός.

«Τότε όμως ενημερώνουν το σύζυγό μου πως πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο “Γεννηματά” της Θεσσαλονίκης να φέρει το αντίδοτο, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή έψαχναν να βρουν τον αντιοφικό ορό αλλά δεν υπήρχε πουθενά στην Πιερία!», αναφέρει.

«Μέχρι εκείνη την ώρα είχαμε άγνοια και είμασταν ήσυχοι. Όπως καταλαβαίνετε το σοκ ήταν μεγάλο. Στο μεταξύ σε επικοινωνία με το παιδί μου διαπιστώνω ότι δεν είναι καλά. Μου έλεγε ότι το χέρι του πρήστηκε ακόμη περισσότερο, είχε αλλάξει χρώμα και είχε αναγούλες» λέει χαρακτηριστικά.

Όταν και η ίδια μετέβη στο Νοσοκομείο είδε πως η κατάσταση στην οποία ήταν ο γιος της δεν ήταν καλή και πως «ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα». Ζητώντας, όπως είναι εύλογο, να μάθει γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα για την έλλειψη αντιοφικού ορού σε όλη την Πιερία, της απάντησαν, πως μέχρι τη στιγμή εκείνη αναζητούσαν τον ορό, ενώ διακομιδή του παιδιού στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει, αφού αν σημειωθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή δεν μπορεί αντιμετωπιστεί μέσα στο ασθενοφόρο.

Παράλληλα, την ενημέρωσαν πως έλλειψη αντιοφικού ορού δεν παρατηρείται μόνο στην Πιερία, αλλά σε όλη την επικράτεια και πως αν χρειαστεί, ο 22χρονος θα εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Στο μεταξύ ο σύζυγός της, μη έχοντας άλλη επιλογή, είχε φύγει (με όχημα που δανείστηκε καθώς το δικό του παρουσίασε πρόβλημα) για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματά», προκειμένου να φέρει στην Κατερίνη δύο αντιοφικούς ορούς.

Όταν επιστρέφει και ο ορός τοποθετείται στον 22χρονο. Ήδη έχουν περάσει 7 ώρες από το τσίμπημα του φιδιού, ενώ η μητέρα παρατηρεί δυσκολία στην αναπνοή του γιού της. Η περιπέτεια του νεαρού τελικά είχε αίσιο τέλος, αφού η πορεία της υγείας του βελτιώνεται, ωστόσο η αγωνία που έζησαν οι γονείς του, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη τους. «Ζούμε σε έναν αγροτικό νομό και μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι αγρότες και ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά μας έχει αυτούς τους κινδύνους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φίδι, όπως η οχιά, που είναι το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα, τσιμπάει έναν αγρότη. Ξέρουμε όμως ότι σε αυτή την περίπτωση πηγαίνεις στο νοσοκομείο, σου βάζουν το αντίδοτο και το αντιμετωπίζεις.

Είμαι πολύτεκνη μητέρα με τέσσερα παιδιά, που δουλεύουν για να σπουδάσουν, και θέλω πάνω απ’ όλα να ενημερώσω τον κόσμο. Η Ελλάδα και ειδικά η Πιερία είναι μια αγροτική βιομηχανία και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν άγνοια. Πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην βρεθούν ποτέ σε παρόμοια κατάσταση. Και επιπλέον είναι δυνατόν να υπάρχει έλλειψη του αντιοφικού ορού σε όλη τη χώρα και μάλιστα Ιούλιο μήνα; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει απόθεμα στα δημόσια νοσοκομεία; Δεν πρέπει να ευθύνεται κάποιος γι’ αυτό;», αναφέρει η μητέρα του νεαρού, εκφράζοντας εκτός από την αγωνία της, και εύλογα ερωτήματα που ζητούν απάντηση.

 

Η διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση δαγκώματος φιδιού, ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία και δεν «συνίσταται» η χρήση αντιοφικού ορού, εκτός και αν κριθεί απόλυτα αναγκαίο. Όπως αναφέρει στην «Π» (ανεξάρτητος με το νοσοκομείο) γιατρός, «η χρήση αντιοφικού ορού δεν συνιστάται καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνη (αλλεργικό σοκ). Μόνο οι γιατροί μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν για την χρήση του ορού, η οποία γίνεται πλέον μόνο σε κρίσιμες περιπτώσεις και γενικώς αποφεύγεται. Συνήθως ακολουθείται αγωγή με χορήγηση αντιβιοτικών και προαιρετικά αδρεναλίνης, κάτι που μόνο οι γιατροί μπορούν να κρίνουν, επίσης.»