Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Ένοχο» (;) ναι στις ανεμογεννήτριες

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά2

 

Η πλειοψηφία (αν και «βουβά») αποφάσισε υπέρ της μίσθωσης έκτασης για «αιολικό πάρκο» στο δάσος των Πιερίων. Η παρουσία των δημοτικών συμβούλων υποστηρικτών του έργου, εξαντλήθηκε στο να… σηκώσουν το χέρι τους κατά την ψηφοφορία.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, συνεδρίασε την Τρίτη με μοναδικό θέμα τη μίσθωση ή μη έκτασης στα Πιέρια για την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Το θέμα (ξανα)ήρθε στο Συμβούλιο με ενέργειες της αντιπολίτευσης. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και οι βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα και Στέργιος Καστόρης, ενώ επιστολή έστειλαν και οι κύριοι Τζαμακλής και Κουκοδήμος.

Για μια ακόμη φορά, πολύς ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε τη συνεδρίαση, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική δύναμη στο δημαρχείο.

Το εντυπωσιακότερο όλων στη συνεδρίαση της Τρίτης, ήταν, (εκτός από το ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό λειτούργησε το χρονόμετρο για τους ομιλητές), το λόγο πήραν μόνο δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι διαφωνούν με την επένδυση. Πολλές φορές οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (μάταια όπως αποδείχθηκε) προκάλεσαν όσους συμφωνούν με το έργο να τοποθετηθούν και να δικαιολογήσουν την ψήφο τους.

Οι δύο παρόντες κυβερνητικοί βουλευτές Μπέττυ Σκούφα και Στέργιος Καστόρης, τάχθηκαν κατά της επένδυσης (αν και η φιλοσοφία τους είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) αφού όπως υποστήριξαν, είναι βέβαιο πως οι ανεμογεννήτριες θα δημιουργήσουν προβλήματα στο καταπράσινο δάσος της περιοχής. Οι δύο παρόντες βουλευτές, επέρριψαν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την αδειοδότηση του έργου, διευκρινίζοντας οτι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ και πως ο μόνος που μπορεί να σταματήσει το «έγκλημα» είναι ο Δήμος Κατερίνης ως ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Την αντίθεσή του με τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια, εξέφρασε και ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος, δηλώνοντας την πρόθεσή του «με κάθε τρόπο» και σύμφωνα πάντα με όσα του επιτρέπει η κοινοβουλευτική του ιδιότητα και με κάθε νόμιμο μέσο, να αντιταχθεί και να ενώσει τις δυνάμεις του με τους κατοίκους, προκειμένου να μην επιτρέψει να προχωρήσει η συγκεκριμένη εκμίσθωση. Την επιστολή του κ. Κουκοδήμου, ανέγνωσε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τη θέση της δημοτικής αρχής, τάχθηκε (επίσης με επιστολή) η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, θέση η οποία αποδοκιμάστηκε έντονα από τους δημότες που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση.

Ο μόνος που είχε το «θάρρος» να επιχειρηματολογήσει (αφού πρώτα έκλεισε ο κύκλος των τοποθετήσεων από τους συμβούλους) υπέρ της επένδυσης ήταν ο δήμαρχος Κατερίνης. Ο κ. Χιονίδης, σημείωσε ότι το θέμα έχει εξαντληθεί σε προηγούμενη τρίωρη συνεδρίαση, αιτιολογώντας (εμμέσως) την «απροθυμία» των συμβούλων του, να επαναλάβουν (προφανώς) επιχειρήματα που κατέθεσαν σε άλλη συνεδρίαση.

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο δάσος της Μηλιάς τάχθηκε η αντιπολίτευση, αλλά και η εκπρόσωπος των κατοίκων. Η άποψη του Τοπικού Συμβουλίου δεν κατατέθηκε στη συνεδρίαση, αφού ο πρόεδρος του… απουσίαζε!

Η διαδικασία τελικώς ολοκληρώθηκε (εν μέσω αποδοκιμασιών) με την καταψήφιση της εισήγησης για μη μίσθωση της έκτασης, μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Ωστόσο υπήρξε μια «απώλεια» με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γκουγκουρέλα, να διαχωρίζει τη θέση του και να συντάσσεται με την άποψη της αντιπολίτευσης και της τοπικής κοινωνίας, αιτιολογώντας πλήρως την απόφασή του.

Από τη συνεδρίαση έλειπαν οι (συνήθως συνεπείς) σύμβουλοι της πλειοψηφίας Θανάσης Λιακόπουλος, Θωμάς Παπαδημητρίου και Νίκος Κατανάς.