Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πού είναι το σχέδιο;

Κοινό μέτωπο Δημάρχων και Περιφερειαρχών ενόψει των αλλαγών στον Καλλικράτη1

Έκκληση στην κυβέρνηση να δοθεί άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – πρώτου και δευτέρου βαθμού – το νομοσχέδιο για την επικείμενη αλλαγή του Καλλικράτη, απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, καθώς και η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ζήτησαν μάλιστα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα του κράτους για είναι αποτελεσματική για τους πολίτες και τη χώρα.

 

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην ΠΕΔ-ΚΜ, με αφορμή την αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, αλλά και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ENΠE στις 18 και 19 Απριλίου, για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ζήτησαν περιθώριο δύο μηνών για να γίνει διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, την ΚΕΔΕ, την ΕΝ.ΠΕ και τις κατά τόπους ΠΕΔ. Στόχος, όπως είπαν, είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στους κόλπους της αυτοδιοίκησης και να κατατεθούν οι προτάσεις της. Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, διεμήνυσαν στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών να μη διανοηθούν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο ενώ το καταθέτουν την ίδια μέρα ή την επόμενη στη Βουλή. «Στέλνουμε μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, πως αυτό δεν θα γίνει ανεκτό σε καμία περίπτωση» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ  κ. Κυρίζογλου «το Σύνταγμα και η κυβέρνηση οφείλουν να σέβονται τη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει η Αυτοδιοίκηση και να λαμβάνουν υπόψη τη θέση μας. Ό,τι μας αφορά πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς. Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το νομοσχέδιο για να υπάρξει διάλογος και όχι αιφνιδιασμός. «Ό,τι ισχύει στην Κεντρική πολιτική σκηνή, να ισχύσει και στην αυτοδιοίκηση. Αν υπάρχει περιορισμός των θητειών των δημάρχων – που είμαστε αντίθετοι – να υπάρχει και για τους βουλευτές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. Όσον αφορά στο επίμαχο νομοσχέδιο για την αλλαγή του Καλλικράτη, ο κ. Κυρίζογλου κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για ασυνέπεια ως προς την παράδοση του στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως «αυτού του είδους οι τακτικισμοί δεν τιμούν τον υπουργό και την κεντρική εξουσία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργός να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο  στην αυτοδιοίκηση. Οφείλει να μας παραδώσει άμεσα στο νομοσχέδιο.  Η όποια διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά μόνο για την Τ.Α, την ώρα που το κράτος αφήνει τον εαυτό του άθικτο. Μέσα στο ίδιο κράτος ζούμε όλοι. Έτσι, είναι ανάγκη η μεταρρύθμιση να γίνεται  σε όλα τα επίπεδα και να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος. Διαφορετικά θα είναι μια μεταρρύθμιση αναποτελεσματική» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

 

Γ. Πατούλης: Ουσιαστική αποκέντρωση

Στο νομοσχέδιο και την ανάγκη να παραδοθεί άμεσα, καθώς και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αναφέρθηκε μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Έκανε μάλιστα λόγο για διάλογο διαρροών που αφορούν την απλή αναλογική, ενώ για το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία και πολύ μεγάλη ιστορική αξία γιατί, όπως είπε θα αναδειχτεί ότι η τοπική και η περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι το μόνο μοντέλο που θα φέρει τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική διοικητική οικονομική αποκέντρωση.

 

Α. Τζιτζικώστας: Η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη

Στο επικείμενο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που γίνεται για πρώτη φορά, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σχολιάζοντας πως η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη και διεκδικητική. «Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη και διεκδικητική, ένα θετικό βήμα για την Τ.Α και την ίδια τη χώρα. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο με εκκρεμότητες σε μια σειρά από ζητήματα, οι περιφέρειες και οι δήμοι παραμένουν βασικοί πυλώνες της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη πως η αυτοδιοίκηση υπήρξε το ανάχωμα πριν η κρίση σαρώσει και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας και γι” αυτό το λόγο, όπως είπε, μπορούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να γίνουν η ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας. Αρκεί, όπως πρόσθεσε, μέσα από τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να γίνουν αλλαγές για τη μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση.