Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Παίζει με τη φωτιά

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο «σουλτάνος» Ερντογάν. Στέλνει πλοίο στην Κυπριακή ΑΟΖaa

 

Φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ, θα βάλει ο Ταγίπ Ερντογάν αν κάνει πράξη τις απειλές του. Ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι ότι θα ξεκινήσει έρευνες.

«Θέλω να γνωστοποιήσω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα όσον αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων της Μεσογείου, προκειμένου να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα της χώρας μας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η στάση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη και αυτό θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ο Ρ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκίας να στείλει πλοίο για έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση» είπε χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο ακριβώς σημείο και επανέλαβε ότι κανείς δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου πλοία της ExxonMobil έχουν πάει για έρευνες στην περιοχή, ενώ ενίσχυσε η αμερικανική πλευρά τον στόλο της στην περιοχή με το… υπερπλοίο Iwo Jima. To πλοίο αγκυροβόλησε στη Λεμεσό, ενώ περιπολεί ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και ημέρες, συμμετέχοντας σε κοινή άσκηση με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, καθώς και με την πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής. Ωστόσο, κάποιοι το συνδέουν με την ταυτόχρονη παρουσία των δύο ερευνητικών σκαφών της ExxonMobil. Ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε κοινές επενδύσεις (σ.σ. προφανώς εννοώντας Άγκυρας και κατεχομένων) στον τομέα του φυσικού αερίου στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα συσταθεί κοινή ομάδα που θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και τα κέρδη θα μοιραστούν ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κύπρο, όπως είπε, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. «Και σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση» τόνισε. Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι η χώρα του δεν είναι, παρά το όσα κάποιοι πιστεύουν, ανερχόμενη δύναμη, όπως πριν από 15 χρόνια, διαμηνύοντας ότι «η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή».

Το εντυπωσιακό πολεμικό πλοίο Iwo Jima έφτασε στην Κύπρο Ενα από τα σημαντικότερα γρανάζια της πολεμικής, ναυτικής μηχανής των ΗΠΑ, κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού. Πρόκειται για το εντυπωσιακό αμφίβιο σκάφος Iwo Jima που βρίσκεται στην Κύπρο για ανεφοδιασμό και ανάπαυση του πληρώματος σύμφωνα με το ανακοινωθέν. Το Iwo Jima είναι ένα σκάφος υποστήριξης αμφιβίων επιχειρήσεων κλάσης «Wasp». Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, εντάχθηκε επίσημα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά το Β΄ ΠΠ. Το USS Iwo Jima (LHD-7) μπορεί να υποστηρίξει αμφίβιες επιχειρήσεις με δύο τρόπους: με αποβατικά σκάφη ή/και με ελικόπτερα. Μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του 3 αερόστρωμνα, 12 αποβατικά σκάφη ή 40 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs κι επιπλέον 21 αντίστοιχα στο κατάστρωμά του. Στο κατάστωμα διαθέτει 9 θέσης απο/προσνήωσης ελικοπτέρων και αεροσκαφών έως και τύπου Sikorsky CH-53E Super Stallion και MV-22B Osprey. Το μέγεθος της αεροπορικού στόλου που μπορεί να μεταφέρει διαφέρει αναλόγωνς των επιχειρήσεων που έχει ως αποστολή. Η τυπική δύναμη αεροσκαφών που μπορεί να μεταφέρει αποτελείται από 6 Harriers ή 6 F-35B Lightning IIs, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W/Z Super Cobra/Viper και 12 Ospreys, για επιχειρήσεις βομβαρδισμού/εγγύς υποστήριξης, 4 CH-53E Super Stallion για μεταφορές και 3-4 ελικόπτερα γενικής χρήσης Bell UH-1Y Venom.