Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Κόπηκε στις… λεπτομέρειες

«Εξετάσεις» 1η Μαρτίου για πλειστηριασμούς και Ελληνικό30493752_19135774.limghandler

Από νέες «εξετάσεις» θα περάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την 1η Μαρτίου κατά την συνεδρίαση του EuroWorkig Group προκειμένου να λυθούν τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το Ελληνικό και η ομαλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 

Οι θεσμοί αναμένουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν το νέο σύστημα, πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες θέλουν να διαπιστώσουν στην πράξη την αποτελεσματικότητα του μέτρου, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ανεμπόδιστη πραγματοποίηση των πλειστηριασμών και η κάλυψη της επικράτειας.

Για το Ελληνικό, που είναι το άλλο προαπαιτούμενο, ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί Μοσκοβισί είπε ότι αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ πριν από το τέλος του μήνα σχετικά με το προεδρικό διάταγμα.

 

«Εξετάσεις» την 1η Μαρτίου

Στη σύνοδο του Euroworking Group της 1ης Μαρτίου στο «μενού» θα βρίσκεται πέρα από τις εκκρεμότητες και το θέμα του χρέους, προετοιμάζοντας την υπουργική σύνοδο που θα ακολουθήσει.

Ο αρχικός στόχος ήταν το Eurogroup της 12ης Μαρτίου να επικεντρωθεί στο χρέος μαζί με τις υπόλοιπες «παραμέτρους» της μεγάλης αξιολόγησης που ξεκίνησε. Έτσι η κυβέρνηση καλείται να τελειώσει με τα «κατάλοιπα» του παρελθόντος, ώστε να μην σκιάζουν τη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος.

 

Στην Αθήνα οι θεσμοί

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου αναμένεται η έλευση των θεσμών στην Αθήνα, ενώ θα προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα η έλευση των τεχνικών κλιμακίων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

 

Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου-Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς

Οι πλειστηριαμοί έγιναν η αιτία για να ανέβουν οι τόνοι μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όμως μεταδίδουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Οι γενικόλογες υποδείξεις του κ. Ντράγκι για το ζήτημα εκνεύρισαν τον κ. Τσακαλώτο που αντέδρασε έντονα, προς έκπληξη των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν για το ζήτημα των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα για τον τρόπο που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Ο κ. Ντράγκι, αναφέρει το Euro2day, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα, ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός, ώστε να βρίσκεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Το ξέσπασμα Τσακαλώτου παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι που προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Πάντως η επιμονή του Ντράγκι στους πλειστηριασμούς καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν στο ζήτημα οι δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κ. Ν.Χουντή, ο κ. Ντράγκι είχε προτρέψει να επεκταθούν οι πλειστηρισμοί σε όλην την Ελλάδα.

Δεύτερο βασικό θέμα για το οποίο υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η αναφορά του κ. Ντράγκι στα ομόλογα. Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε, μεταδίδει η Καθημερινή.