Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Έλεγχοι και συμβουλές για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές

Συνεχείς οι έλεγχοι στην αγορά από την Π.Ε. Πιερίας ενόψει των εορταστικών αγορών2333804

Εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, κατά την εορταστική περίοδο το Τμήμα Εμπορίου, της Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με στόχο να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού.

Οι έλεγχοι του τμήματος Εμπορίου και Α.Ε. της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα, όπως τονίζεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Τα διοικητικά μέτρα λαμβάνονται άμεσα και οι κυρώσεις είναι αυστηρές σε επιχειρήσεις τροφίμων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας

«Συνεπώς οι επαγγελματίες οφείλουν να  τηρούν το  υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο  που διέπει τη λειτουργία της αγοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης υπενθυμίζει ότι λειτουργεί ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717, του  Ε.Φ.Ε.Τ. η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών και στην οποία μπορούν να αναφέρουν ή να καταγγέλλουν οιαδήποτε μη συμμόρφωση ή παράβαση της νομοθεσίας που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους. Παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων

Κύρια σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος :

-Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ η διάθεση του κατεψυγμένου σε θερμοκρασία από –18ºC και κάτω. Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.

-Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.  Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος πουλερικών (όπωςØ γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας :

-Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.

-Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +4ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους –18ºC ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

-Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).

-Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

-Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

-Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (όπως πουλερικά ή αυγά ορνίθων) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «εκτατικής εκτροφής», κ.ά.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – «AGROCERT» για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.

Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος θηραμάτων :

-Κατά την αγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα.

-Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :

-Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης («οβάλ» σφραγίδα) με τα αρχικά αυτούς χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Αυτούς, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

-Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.

-Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται αυτούς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής :

-Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης, για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή.

-Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Συνιστάτε  στους καταναλωτές :

Να αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις που διαθέτουν τις σχετικές άδειες λειτουργίας ή έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους στις αρμόδιες αρχές, καθώς και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Να αποφεύγουν τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν  τις σχετικές άδειες ή από δήθεν παραγωγούς που μπορεί να τους παραπλανήσουν ή ακόμη και επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.