Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις / Ελλάδα

To 5ο Προσυνέδριο της ΝΔ και η μετάβαση στη Νέα Ελλάδα

Η ‘‘Ελλάδα των δικτύων’’, επομένως, είναι κεντρικός στόχος, είναι κυριολεκτικά το ‘‘κλειδί’’, αφού από αρχαιότητας το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού σφυρηλατήθηκε και από τα λεγόμενα εμπορικά δίκτυα και την οικονομική και ευρύτερη διασύνδεση του λαού μας με τους άλλους λαούς. Πρωτίστως, όμως, προέχει και ενδιαφέρει η ‘‘Ελλάδα των ψηφιακών δικτύων’’. Οι οπτικές επικοινωνίες, οι κινητές επικοινωνίες 5ης γενιάς, οι σύγχρονες δορυφορικές συνδέσεις, η πλήρης ευρυζωνικότητα ακόμη και στην ύπαιθρο, που σήμερα φτάνει μόνο στο 46%,  θα δώσουν διάδραση στο όλο οικονομικό γίγνεσθαι και διεξόδους στην ελληνική πραγματικότητα. Γιατί μη λησμονούμε πως, με τους όρους του Μέλλοντος, καθυστερημένες χώρες θα θεωρούνται και θα είναι οι χώρες του ‘‘ψηφιακού αναλφαβητισμού’’.

Και βεβαίως σε όλα τα παραπάνω απαιτείται Οργάνωση και Αποκέντρωση. Η Οργάνωση προϋποθέτει τη συγκεκριμενοποίηση των αρμοδιοτήτων που (θα) έχουν οι φορείς υλοποίησης των στόχων και τη σμίλευση in concreto προταγμάτων πολιτικής παρέμβασης, η δε Αποκέντρωση έχει να κάνει με την ενίσχυση και ουσιαστική μεταφορά ρυθμιστικής ύλης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αυτενέργεια σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι δεδηλωμένη αναγκαιότητα, εξυπηρετούμενη σαφώς και από μια σχετική συνταγματική αναθεώρηση. Η μεταφορά φορολογικών αντικειμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αξιοποίηση των φόρων αυτών από τους φορείς που γνωρίζουν με αμεσότητα και επάρκεια τις κατά τόπους ανάγκες και προτεραιότητες, η λογοδοσία καθώς θα ελέγχεται απευθείας από τους πολίτες που διατίθενται οι φόροι, η αξιοποίηση της περιουσίας των ΟΤΑ και οι συνέργειες τους, σε ορισμένες δραστηριότητες, και με τον όχι απλά χιλιοταλαιπωρημένο αλλά και ‘‘κακοφημισμένο’’ εν Ελλάδι ιδιωτικό τομέα, ναι με τον ιδιωτικό τομέα, μπορούν κυριολεκτικά να μας αλλάξουν τη ζωή.

Η αίσθηση, λοιπόν, είναι ότι ενώ στην Ελλάδα κάποιοι μας εμπαίζουν με ψέματα και μυθώδη αφηγήματα, στέλνοντας στο Εξωτερικό πολλούς από εμάς και καθηλώνοντας με την υπερφορολόγηση όσους απέμειναν, κάποιοι άλλοι εργάζονται προς της κατεύθυνση της μεγάλης, μα και αναπόφευκτης, αλλαγής, μιας αλλαγής όμως που για να αποτελέσει πραγματικότητα, πέρα από τη βουλητική προδιάθεση, την ανανεωτική στόχευση σε πρόσωπα και ιδέες και το προγραμματικό, κοστολογημένο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να καταστεί πρωτευόντως καθολική κοινωνική επιταγή και εθνική συναπόφαση.