Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δέκα ρεαλιστικοί στόχοι για τον τουρισμό

Επίσκεψη του Τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνου Κόνσολα στην Κατερίνη1

Το σχέδιο της Ν.Δ. για τον τουρισμό παρουσίασε ο Τομεάρχης της Ν.Δ. Μάνος Κονσολας στους τουριστικούς φορείς της Πιερίας, αφού πρώτα είχε δίωρη συνάντηση μαζί τους

 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς φορείς του νομού Πιερίας πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Τομέα Ευθύνης Τουρισμού της Ν.Δ., Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας που βρέθηκε στην Κατερίνη την Παρασκευή μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Τοπικής οργάνωσης Ν.Δ. Πιερίας σε συνεργασία με τη ΝΟΔΕ Ν.Δ. Πιερίας.

 

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα συνοδευόμενος από τον βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο.Ν.Δ. Κατερίνης Σπύρο Κουλκουδίνα, με τον οποίο είχε συνεργασία για θέματα θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού.

 

Συνάντηση και συζήτηση με τουριστικούς φορείς

Η συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς φορείς της Πιερίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Κατερίνης, όπου τον καλωσόρισαν τόσο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Σπύρος Κουλκουδίνας, όσο και ο βουλευτής Πιερίας Κ. Κουκοδήμος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Πιερίας Γ.Κουρινιώτης  αλλά και ο τομεάρχης της Ν.Δ. στην Πιερία Λευτέρης Κλώνος.

Ο κ. Κουλκουδίνας στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον κ. Κόνσολα για την αποδοχή της πρόσκλησης της ΔΗΜ.Τ.Ο Κατερίνης να πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς φορείς στην Κατερίνη τονίζοντας πως «ο Τομέας Τουρισμού της Ν.Δ. έχει αναλάβει υπό την καθοδήγηση ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα υποστηρίζει την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας αλλά και κάθε περιφέρειας χωριστά».

«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Πιερία έδειξαν τα αντανακλαστικά τους στα χρόνια της κρίσης, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσουν παρά τα προβλήματα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», κατέληξε ο κ. Κουλκουδίνας.

Οι τουριστικοί φορείς της Πιερίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τόσο την σημαντική φορολογική επιβάρυνσή τους, τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων θεματικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση του brand name του Ολύμπου, την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων ανανέωσης και εκσυγχρονισμού κυρίως των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό δεν είναι τα επιθυμητά. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται όχι μόνο στην υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος η οποία οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην αδυναμία της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που απευθύνονται σε επισκέπτες με υψηλό εισόδημα.

 

10 στρατηγικοί στόχοι για τον τουρισμό

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους δέκα στρατηγικούς στόχους για τον τουρισμό, προσδιορίζοντάς τους ως εξής:

1ον: Θέτουμε ως στόχο το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό να υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, από 13,2 δις που ήταν το 2016 και από 14 δισ. ευρώ που θα είναι εφέτος. Εμείς δεν θα μετράμε μόνο επισκέπτες, θα μετράμε κυρίως τα έσοδα γιατί από αυτά καθορίζεται το πρόσημο κάθε χρονιάς. Από τα έσοδα εξαρτάται και αποδεικνύεται η δυναμική του τουρισμού μας.

2ον: Άμεση εφαρμογή ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο: α) την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, β) την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, γ) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

3ον: Νέος επενδυτικός νόμος για τον τουρισμό με τρεις βασικούς άξονες – κατευθύνσεις: α) την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων,β) την αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους, γ) την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

4ον: Μείωση των φόρων. Κάνουμε την αρχή με την άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% με χρονικό ορίζοντα διετίας.

Παράλληλα, θέτουμε ως στόχο ένα ενιαίο και ανταγωνιστικό συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό, όπως έχουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες.

5ον: Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό υγείας, στο city break και σε άλλες μορφές.

6ον: Συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας για να καταστεί η Ελλάδα το hub της Ανατολικής Μεσογείου με 6 μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο).

7ον: Πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη με τη διαμόρφωση τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών προτύπων στον τουρισμό και με αιχμή του δόρατος τη δημιουργία destination brand για κάθε προορισμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.