Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πότε θα λειτουργήσει;

Ερώτηση του Κ. Κουκοδήμου για τη μη λειτουργία της επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης στο Μακρύγιαλοmousio

Ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, με την ερώτησή του, (ξανά)θέτει ζήτημα επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών της βόρειας Πιερίας στην περιοχή μας.

Την ανησυχία του για τη μη λειτουργία της επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης στο Μακρύγιαλο, εκφράζει ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η κατασκευή της επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης Μακρυγιάλου, έχει ολοκληρωθεί εδώ και μεγάλο διάστημα, αλλά ακόμη δεν έχει ανοίξει για το κοινό, κάτι που «ευλόγως» όπως αναφέρει ο κ. Κουκοδήμος, προκαλεί ερωτήματα σε πολίτες και φορείς της βόρειας Πιερίας. Στο κείμενο της ερώτησής του, ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει: Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει χρόνος από τη διοικητική παραλαβή προς χρήση του κτιρίου της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η διαδικασία για τη λειτουργία της και ευλόγως υπάρχει το ερώτημα από τους πολίτες αλλά και τους φορείς του νομού σχετικά με το χρόνο έναρξης λειτουργίας της. Επιπλέον, συμφωνά με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού σας αναφέρω ότι στο εν λόγω έργο πρόκειται να συνενωθούν τα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Πιερίας, που είναι καρπός αρχαιολογικού έργου πολλών ετών και βρίσκονται διεσπαρμένα τόσο στις αποθήκες και στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όσο και σε αντίστοιχους χώρους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, όπως και στις αποθήκες-εργαστήρια της Αρχαιολογικής Συλλογής Μακρυγιάλου (παράρτημα της ΕΦ.Α. Πιερίας). Κρίνουμε απαραίτητο να υπάρχει σαφής δέσμευση από την ιεραρχία του ΥΠ.ΠΟ.Α. ότι όλα αυτά τα ευρήματα θα επιστρέψουν στη Βόρεια Πιερία, ώστε και το νέο έργο να εκπληρώνει πληρέστερα το στόχο του και να καταστεί ανταποδοτικό στην τοπική κοινωνία. Τονίζουμε ότι ευρήματα από την Βόρεια Πιερία, που παρουσιάζονται στην έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, είναι δάνεια μέχρι το πέρας αυτής.» Ο κ. Κουκοδήμος, ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού απαντήσεις, για το εάν έχει τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαιτούμενων για την έναρξη λειτουργίας του Κτιρίου εργασιών, αλλά και για το εάν έχουν γίνει ενέργειες για την επιστροφή των ευρημάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Γιατί είναι απαραίτητη η λειτουργία της Μουσειακής Αποθήκης Πολλά και σημαντικά τα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Μακρύγιαλου Πιερίας, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να τα δει συγκεντρωμένα, αφού φυλάσσονταν στα αρχαιολογικά μουσεία του Δίου και της Θεσσαλονίκης. Έτσι οι πολλοί έλληνες και ξένοι επισκέπτες των ακτών της Πιερίας δεν μπορούσαν να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και τα ευρήματα, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή και φθάνουν έως την Ελληνιστική. Αντί της ανέγερσης μουσείου (επιλέχθηκε μια πιο «οικονομική λύση»), θα κατασκευάστηκε σε οικόπεδο περίπου 6.500 τ.μ., που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού ο τότε δήμος Μεθώνης, μια μουσειακή αποθήκη. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στο συγκεκριμένο χώρο, ερευνητές και απλοί επισκέπτες θα μπορούν να μελετήσουν οι πρώτοι και να θαυμάσουν οι δεύτεροι πήλινες σφραγίδες, μαρμάρινα αγγεία, κοσμήματα από την πρώιμη, μέση και ύστερη εποχή του Χαλκού, καθώς και γυάλινα αγγεία από ταφές του 5ου και 4ου αιώνα. Ο ίδιος σχεδιασμός προέβλεπε να φυλάσσονται τα ευρήματα σε προθήκες, στις οποίες ακόμη θα εκτεθούν αργυρά και χρυσά κοσμήματα από τις ταφές στα νεκροταφεία της Πύδνας, αυτό τον τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπου επίσης βρέθηκαν πήλινα αγγεία και ένας ανάγλυφος αμφορέας με διακόσμηση από άνθη κίτρου, της ρωμαϊκής εποχής. Το οικόπεδο παραχώρησε για 25 χρόνια ο δήμος υπό τον όρο το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει την αποπεράτωση του οικοδομήματος. Τα κεφάλαια για την ολοκλήρωση δόθηκαν από το ΕΣΠΑ, ενώ η μουσειολογική προμελέτη εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.