Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Εξωφρενικό και παράλογο έργο»

Κίνηση Λιτοχωριτών κατά της ανάπλασης της Αγίου Νικολάου

 

1

Τις τελευταίες μέρες ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Έχοντας καταρχήν την ιδιότητα των Δημοτών θεωρούμε ότι έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε για το τι έχει συμβεί, τι συμβαίνει και το τι πρόκειται να συμβεί το προσεχές διάστημα στον τόπο μας σχετικά με την «ανάπλαση της Αγίου Νικολάου».

 

Τι έχει συμβεί:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Μαΐου 2016 ενέκρινε την μελέτη ανάπλασης της Αγίου Νικολάου.

2. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Μαρτίου 2017 η αντιπολίτευση σύσσωμη πρότεινε την ανάκληση της μελέτης και την ακύρωση της δημοπρασίας παρουσιάζοντας επιχειρήματα υπέρ των δημοτών, αλλά η δημοτική αρχή με οριακή πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην μελέτη ανάπλασης της Αγίου Νικολάου όπως αυτή κατατέθηκε με τα σχέδιά της.

3. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι τίποτα από αυτήν την μελέτη και φυσικά τα σχέδια που έχει στα χέρια του ο εργολάβος δεν μπορεί να αλλάξει διότι είναι εγκεκριμένο από την περιφέρεια και από το δημοτικό συμβούλιο. Όπως κι αν έχει επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία.

 

Τι συμβαίνει:

Από της εγκρίσεως της μελέτης αυτής είχαμε καταλάβει το ουσιαστικά ανύπαρκτο όφελος του κοινωνικού συνόλου και τα σοβαρά προβλήματα που αυτό το έργο θα δημιουργούσε σε όλο το Λιτόχωρο. Ελπίζαμε ότι αποκλείεται αυτό το έργο να υλοποιηθεί γιατί υπάρχει «κοινός νους» και γιατί η δημοτική αρχή απέδειξε ότι αναγνωρίζει τα λάθη της (βλ. υπόθεση απόλυσης υπαλλήλων ΔΕΑΔΟ). Ήταν ΛΑΘΟΣ τελικά να πιστεύουμε ότι υπάρχει «κοινός νους» γιατί την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε η υλοποίησή του έργου.

Ξεσηκωθήκαμε προσπαθώντας να κατανοήσουν οι τοπικοί άρχοντες το λάθος τους. Οι επαγγελματίες του Λιτοχώρου αλλά και πολλοί σκεπτόμενοι πολίτες πετύχαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επαναφέρουμε το θέμα ούτως ώστε στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε αυτό προσδιοριστεί, το έργο της ανάπλασης της Αγίου Νικολάου να περάσει ξανά από ψηφοφορία με σκοπό τη ματαίωση του.

 

Στο σημείο αυτό να δώσουμε και κάποια δεδομένα:

-Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στον κεντρικό δρόμο, στην Αγίου Νικολάου καθώς όλο το υπόλοιπο χωριό είναι χώρος αμιγώς οικισμού. (Όσα καταστήματα λειτουργούν είναι νόμιμα με παλιές άδειες)

-Στο δρόμο αυτό και την πλατεία δραστηριοποιούνται καφέ, εστιατόρια, ταχυφαγεία με υπηρεσίες διανομής, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, το μοναδικό κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, αρτοποιεία, δύο υποκαταστήματα τραπεζών τα οποία εξυπηρετούν όλο τον Δήμο Δίου Ολύμπου, καταστήματα ΟΠΑΠ, κατάστημα κούριερ, ανθοπωλείο, ιατρεία, φαρμακείο, καταστήματα με είδη δώρων, βιβλιοπωλεία, δύο πρατήρια υγρών καυσίμων, η μοναδική πιάτσα TAΞΙ, το ΚΤΕΛ και βεβαίως η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Δηλαδή με λίγα λόγια οι λιγοστές επιχειρήσεις που απέμειναν και όλο το κέντρο της οικονομίας είναι η πολύπαθη Αγίου Νικολάου

-Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ανάγκες φορτοεκφόρτωσης πραγμάτων και αγαθών ή και κάποιες από αυτές νόμιμων θέσεων στάθμευσης, ενώ στην εκκλησία τελούνται κανονικά οι λειτουργίες και όλα τα μυστήρια

-Ο μοναδικός χώρος νόμιμης στάσης και στάθμευσης στο κέντρο του Λιτοχώρου είναι αυτός που γινόταν παλιά η λαϊκή αγορά. Υπάρχουν εκεί 100 περίπου θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν τους κατά καιρούς αιχμής 15.000 κατοίκους – επισκέπτες, οι οποίοι κινούνται τόσο στο κέντρο του οικισμού, όσο και την περιοχή του Ενιπέα, καθώς επίσης σταθμεύουν εκδρομικά λεωφορεία και επισκέπτες της εκκλησίας.

-Το επόμενο προς την έξοδο του Λιτοχώρου πάρκινγκ (γιατί στον πυρήνα δεν υπάρχει άλλο) είναι στα γήπεδα του τένις που κάθε Δευτέρα “καταργείται” λόγω της λαϊκής αγοράς, ενώ το πάρκινγκ απέναντι από το Μασούτη εξυπηρετεί σχεδόν ολοκληρωτικά τις ανάγκες των πελατών του σούπερ μάρκετ και καλά κάνει.

 

Σύμφωνα με την μελέτη τώρα:

1. Μονοδρομείται το τμήμα από την αστυνομία και πάνω δημιουργώντας μια θηλιά.

2. Όσοι κατευθύνονται από την είσοδο του Λιτοχώρου προς την πλατεία θα υποχρεώνονται να στρίβουν δεξιά στην αστυνομία και να ανεβαίνουν στην πλατεία από το πάρκινγκ το οποίο εν πολλοίς καταργείται και γίνεται –«ω του θαύματος»- δρόμος, ενώ η Αγίου Νικολάου γίνεται κάθοδος.

3. Η Αγίου Νικολάου μπροστά στην εκκλησία ως κάθοδος πια στενεύει τόσο που χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο, μια σκουπιδιάρα, ένα φορτηγό, το οποίο δεν έχει χώρο να σταματήσει στην άκρη και σταματάει, που άλλου, μέσα στο δρόμο, εξαντλώντας την υπομονή των υπολοίπων καθώς προβλέπονται λιγοστές θέσεις στάθμευσης ΙΧ μα όχι φορτοεκφόρτωσης.

4. Ο δρόμος που στρίβουμε δεξιά στην αστυνομία, η οδός Ιθακησίου, που οδηγεί στα χωριά, στον Όλυμπο και στο μοναστήρι είναι επαρχιακή οδός και όχι δημοτική και γι’ αυτό δε μπορεί να γίνει μονόδρομος. Συνεπώς είναι διπλής κατεύθυνσης και έχει και προτεραιότητα σε σχέση με αυτούς που θέλουν να ανεβούν στο κέντρο του Λιτοχώρου.