Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Μας «έφαγε» η ρήτρα…

Κόμβος Κορινού

KENTRIKH

Ένα δύσκολο καλοκαίρι θα περάσουν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Κορινού, αφού η πρόσβαση στην περιοχή τους, θα είναι κάτι σαν περιπέτεια, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας μέσω του κόμβου του Κορινού.

Αν και αρχικά υπήρχε η ενημέρωση (κατόπιν υπουργικής διαβεβαίωσης) οτι θα δοθεί παράταση κατά τους θερινούς μήνες και δεν θα κλείσει ο κόμβος, εν τούτοις οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν και θα γίνουν από την παραχωρησιούχο εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., το διάστημα που από την αρχή προβλέπονταν, δηλαδή 10 Ιουνίου με 10 Αυγούστου, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση με υπαιτιότητα του δημοσίου θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., όλο το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε και παρέδωσε σε χρήση, σειρά έργων που έπρεπε να εκτελέσει, σύμφωνα με τη σύμβαση, με κορυφαίο τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Παράλληλα έδωσε στην κυκλοφορία το νέο ημικόμβο του Αιγινίου, προχώρησε στις απαραίτητες εργασίες στον κόμβο του Μακρυγιάλου και πλέον έμενε η συντήρηση του κόμβου του Κορινού.

«Κάποια από αυτές τις περιοχές θα την πλήρωνε», αναφέρει στην «ΕΠΤΑ» άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των βουλευτών της Πιερίας με τον Υπουργό, αλλά και του δημοσίου με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. Το ιστορικό Η πρόθεση της παραχωρησιούχου εταιρείας να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κόμβου στην καρδιά του καλοκαιριού, είχε γίνει γνωστή από την περασμένη άνοιξη. Όσοι αιφνιδιάστηκαν από τη συγκεκριμένη απόφαση, μάλλον δεν ήξεραν οτι ήταν θέμα χρόνου να γίνουν οι εργασίες μέσα στο καλοκαίρι, αφού η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση όλων των έργων στον αυτοκινητόδρομο (από τις Ράχες μέχρι το Κλειδί) είναι η 31η Αυγούστου του 2017.

Η λογική που (δεν) πρυτάνευσε Η πληροφορία για την έναρξη εργασιών συντήρησης του κόμβου μέσα στο καλοκαίρι, «θορύβησε» εκτός από τους επαγγελματίες του Κορινού και το Δήμο της Κατερίνης με το δήμαρχο (στα μέσα Μαΐου) να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες τελικά παρά την αρχική αισιοδοξία του κ. Χιονίδη, δεν είχαν αποτέλεσμα, προφανώς επειδή πρυττάνευσε η… λογική. Μάλιστα, στα μέσα Μαΐου, ο Δήμαρχος Κατερίνης σε συνάντηση με φορείς του Κορινού για το θέμα, τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις δικές του ενέργειες. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε τότε ο Δήμος Κατερίνης, αναφέρονταν χαρακτηριστικά «Τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για τη μετάθεση της έναρξης των προγραμματισμένων εργασιών από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. στη γέφυρα Κορινού, μετά το πέρας της τρέχουσας τουριστικής περιόδου», ανακοίνωσε στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, που είχε το βράδυ της Δευτέρας, με εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, εκπροσώπους των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό κ.ο.κ., ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. (…) Με άμεση πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος Κατερίνης συναντήθηκε τόσο με τους ιθύνοντες της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., της κατασκευάστριας εταιρείας, όσο και με εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σημειώνοντας την ανάγκη μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης των εργασιών «διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστεί τεράστιο πλήγμα κατά την προσεχή τουριστική περίοδο η τοπική μας οικονομία, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι εργαζόμενοι που βρίσκουν δουλειά τους θερινούς μήνες και είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε ως Δήμος και το ξεκαθάρισα σε όλους τους τόνους ευθύς εξαρχής» σημείωσε ο κ. Χιονίδης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «τους κάλεσα να δώσουν λύση στο ζήτημα και να υιοθετήσουν την άποψή μας, καθώς και τη θέση όλων των φορέων τουρισμού, των κατοίκων της περιοχής και να μεταθέσουν τις εργασίες αμέσως μετά την τουριστική περίοδο». Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης «Είναι σαφές ότι οι ημερομηνίες εκτέλεσης των προγραμματισμένων εργασιών πλήττουν την καρδιά της τουριστικής περιόδου. Για αυτό το λόγο ως Δημοτική Αρχή αναζητήσαμε εναλλακτική λύση και επισημάναμε προς κάθε αρμόδιο, ότι είναι αναγκαία η μετάθεση έναρξης των εργασιών, για το τέλος Αυγούστου και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τελικά την ολιγόμηνη μετάθεση των εργασιών» (Πολιτεία 18 Μαϊου 2017).

ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας: «Ετελείωσε!» Εκεί στα μέσα Μαϊου, άμεση ήταν και η ενεργοποίση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για το θέμα, αφού και οι ίδιοι αναγνώριζαν τις συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο του κόμβου του Κορινού για την περιοχή το καλοκαίρι. Έτσι, (λίγες μέρες πριν ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα από την εύθραστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) ενημερώνουν για το πρόβλημα τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και εκδίδουν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν οτι οι εργασίες συντήρησης θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και όχι στην καρδιά του καλοκαιριού. «Τη διαβεβαίωση του υπουργού Μεταφορών ότι θα επιτρέψει την παράταση της αποπεράτωσης του έργου ενίσχυσης-αποκατάστασης της γέφυρας Κορινού, προκειμένου οι εργασίες να μη γίνουν εν μέσω θέρους, έλαβαν από τον υπουργό Μεταφορών οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών, οι εργασίες έπρεπε να περατωθούν έως τις 31 Αυγούστου 2017 και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. είχε προγραμματίσει τη διακοπή της κυκλοφορίας και την έναρξη των εργασιών το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Οι τρεις βουλευτές, σε επικοινωνία που είχαν με τον κ. Σπίρτζη, του μετέφεραν το αίτημα των φορέων της περιοχής «να μην ξεκινήσουν τώρα οι εργασίες στην γέφυρα του Κορινού, καθώς την τουριστική περίοδο υπάρχει αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος στην περιοχή και τυχόν διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.»