Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά / Τοπικά Νέα

Ένα καλοκαίρι μουσικές και θέαμα…

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου

 

kentriki

«Θα πετυχαίναμε περισσότερα αν όλοι οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως του τουρισμού, στήριζαν το θεσμό», σχολίασε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος

 

Αφιερωμένο στο καθόλα σημαντικό έργο του καθηγητή αρχαιολογίας, υπευθύνου επί σαράντα και πλέον χρόνια του ανασκαφικού έργου στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον και προέδρου του μουσείου της Ακρόπολης, Δημητρίου Παντερμαλή, ξεκινά το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

 

Η παρουσίαση του προγράμματος, έγινε στο «κέντρο τύπου και ενημέρωσης» που έχει δημιουργήσει το Φεστιβάλ Ολύμπου στο κέντρο της Κατερίνης και σε χώρο που έχει διαθέσει δωρεάν για τους καλοκαιρινούς μήνες Πιεριέας δικηγόρος.

Εκτός από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρη Παπαχρήστο, τον Γραμματέα Νίκο Πασχαλούδη, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Χανδόλια, στην παρουσίαση παραβρέθηκε και της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντώνης Μανδρίτης, αφού φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Κύπρος.

Ο Οργανισμός έχει για μια ακόμη φορά συμπαραστάτες, εκτός από τους εθελοντές, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, ενώ για δεύτερη χρονιά, «απουσιάζει» από τον θεσμό ο Δήμος Κατερίνης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν 1 Ιουλίου με την υποδοχή της τιμώμενης χώρας και το αφιέρωμα στον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Σειρά συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εικαστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα.

Από τις σκηνές του Φεστιβάλ θα παρελάσουν μεγάλα ονόματα όπως ο Γκόραν Μπρέκοβιτς, ο Μάριος Φραγκούλης, η Μαρινέλα, η Βιτάλη, η Γλυκερία, η Πρωτοψάλτη, η Μποφίλιου, η Ζουγανέλη, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γρηγόρης Βαλτινός και άλλοι… Έχει Λυσιστράτη, έχει Βάκχες, έχει Ζορμπά, έχει παιδικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρης… Γενικώς έχει πολλές και καλές εκδηλώσεις σε αρχαίο Θέατρο Δίου, Κάστρο Πλάταμώνα, Αγιονέρι, Κολινδρό, Λιτόχωρο, Λείβυθρα και αρχαία Πύδνα.

Δεν έχει εκδηλώσεις στον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε εδώ και καιρό, αφού φέτος πρέπει να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Προλογίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, της πολιτείας και φορέων, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Νικόλαος Πασχαλούδης, τόνισε: «Τα χαρακτηριστικά του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου. Η τιμή στον άνθρωπο που μετέφερε στα πέρατα του κόσμου τον πλούτο του Δίου, τον Δημήτρη Παντερμαλή, η επιλογή της Κύπρου ως η τιμώμενη χώρα, αλλά και η φιλοσοφία και του φετινού θεσμού που διέπεται από την ποιότητα, τον πολυθεματισμό και την ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνικών ανησυχιών. Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ σε όλους εσάς και όχι μόνο που μας στηρίζετε. Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τον φορέα δρυμού Ολύμπου και τους ιδιοκτήτες του χώρου που μας φιλοξενεί απόψε και στη διάρκεια των παραστάσεων, έναν χώρο που φιλοδοξούμε να αναδειχθεί ως ένας πολιτιστικός πνεύμονας. Τέλος και φέτος με την άριστη συνεργασία μας με το ΤΕΙ Κατερίνης θα αναδείξουμε επιστημονικά την ταυτότητα του Φεστιβάλ Ολύμπου αλλά και τις τάσεις και  προοπτικές ανάπτυξης του.»

Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, εθελοντές, χορηγούς, μέλη επιτροπών, συνεργάτες, επισήμανε: «Συναντιόμαστε αδιάκοπα εδώ και σαράντα έξι χρόνια, πιστοί σε ένα ραντεβού που συνεχίζεται με περισσότερους πλέον και με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Το Φεστιβάλ Ολύμπου θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός φορέας που προσφέρει με συνέχεια και συνέπεια, πολιτισμό υψηλού επιπέδου, αναδεικνύει τις σπουδαίες αρχαιότητες και τα μνημεία του τόπου μας, διανοίγει γέφυρες επικοινωνίας με πολιτισμούς άλλων λαών, προβάλει την Πιερία εντός και εκτός Ελλάδος. Φανταστείτε ένα καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ Ολύμπου! Είμαστε θεσμός με παγκόσμια καταξίωση και με τεράστια συμβολή στη δημιουργία ενός αξιόλογου πολιτιστικού και τουριστικού ρεύματος. Θα πετυχαίναμε περισσότερα αν όλοι οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως του τουρισμού, στήριζαν το θεσμό αυτό, ο οποίος εκ των πραγμάτων δημιουργεί ανταποδοτικά οφέλη στην οικονομία της Πιερίας. Δυστυχώς κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και κάποιοι άλλοι προσδοκούν άλλα οφέλη.»

Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, είπε: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου, το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας, η κορυφαία έκφραση της τέχνης και του πολιτισμού, πρωταγωνιστεί και φέτος στα πολιτιστικά δρώμενα και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στεκόμαστε για μια ακόμα χρονιά αρωγοί και συμπαραστάτες στο σημαντικό θεσμό διεθνούς ακτινοβολίας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε τον πολιτισμό στις πρώτες μας προτεραιότητες, γιατί με τον πολιτισμό οι κοινωνίες προοδεύουν και αναπτύσσονται. Είμαι βέβαιη ότι και φέτος οι εκδηλώσεις θα γοητεύσουν, θα συγκινήσουν, θα ψυχαγωγήσουν, ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι μας στη σκιά του φωτοδότη Ολύμπου.»