Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Χρυσό Βραβείο στο Λύκειο Κονταριώτισσας!

Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας1

 

Η Τελετή Απονομής των Education Business Awards 2017, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, με σημαντικές «παρουσίες» από το χώρο της Πιερικής Εκπαίδευσης η οποία πρωταγωνιστεί με τις καλές πρακτικές της!

Το Λύκειο Κονταριώτισσας συμμετείχε στον διαγωνισμό, στην κατηγορία Α.12 Νεανική Επιχειρηματικότητα και έλαβε το Χρυσό Βραβείο! Το πρόγραμμά «Άρωμα Ολύμπου» που πραγματοποιεί ο εκπαιδευτικός Γρηγόρης Καλόμοιρος, πρόσθεσε στο σχολείο μια ακόμη διάκριση, στις πολλές που ήδη έχει. Προσωπικότητες και σημαίνοντα στελέχη από το χώρο της εκπαίδευσης και την πολιτεία, εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημοσίων φορέων από όλες τις βαθμίδες, διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, παραβρέθηκαν στον Πολυχώρο Αθηναΐδα, για να γιορτάσουν την απονομή των Education Business Awards 2017 powered by RDC Informatics, του θεσμού που αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις καλές πρακτικές στο χώρο της Εκπαίδευσης! Κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα αποκλειστικής έρευνας για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Τι είναι το «Άρωμα Ολύμπου» Οι μαθητές Λυκείου της Κονταριώτισσας, μέσα από την εικονική επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου» μεταποιούν πρώτες ύλες του τόπου μας, τα αρωματικά βότανα, το μέλι, το λάδι, το κριθάρι, το λυκίσκο, το νερό από τις πηγές και άλλα πολύτιμα προϊόντα του Ολύμπου, σε μείγματα αφεψημάτων, καλλυντικά χειροποίητα σαπούνια, εξαιρετική μεντοβίνα (κρασί από μέλι), ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα και αιθέρια έλαια. Τα ποιοτικά προϊόντα των μαθητών, μεταφέρουν το άρωμα του Ολύμπου εισάγουν νέους τρόπους βιωματικής μάθησης και σπέρνουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στον τόπο μας. Το πρόγραμμα διοργανώνει στο χημείο του Λυκείου, ο καθηγητής Χημείας Γρηγόρης Καλόμοιρος και υποστηρίζεται από την Οικονομολόγο του σχολείου Μελ. Αμπάδου. Διεξάγεται τα Σάββατα το απόγευμα, σε είκοσι πεντάωρες συναντήσεις καθόλη την σχολική χρονιά. Ο κόπος και ο χρόνος που αφιερώνει ο διδάσκων καθηγητής ανταμείβεται μόνο με την χαρά της προσφοράς στους μαθητές και στην τοπική κοινωνία. Τα βασικά έξοδα για αγορά υλικών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του προγράμματος, καλύπτει ο Δήμος, καθώς και τοπικοί χορηγοί. Σαπωνοποίηση, υδρόλυση, αλκοολική ζύμωση, εστεροποίηση, απόσταξη, εκχύλιση, ένζυμα, ζύμες, πολυσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, πρωτεΐνες, αλκοόλες, είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια της χημείας και της βιολογίας που προσεγγίζουν οι μαθητές με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από την κατά μέτωπο διδασκαλία! Σκοπός της βιωματικής αυτής μάθησης, όμως, εκτός από την προσέγγιση της χημείας και της βιολογίας του Λυκείου, είναι η εξοικείωση των μαθητών με έννοιες και τεχνικές της μεταποίησης και της επιχειρηματικότητας. Οι μαθητές, συνεργάζονται, ερευνούν, εξοικειώνονται με μετρήσεις και διαδικασίες, αποκτούν δεξιότητες παράγοντας τα δικά τους προϊόντα, που τα συσκευάζουν, τα διαφημίζουν σε ιστοσελίδα που δημιούργησαν μόνοι τους και θα τα πουλήσουν σε Δημοτική Γιορτή στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Έτσι, παράλληλα με την εμπέδωση της θεωρίας της Χημείας, θα αποκτήσουν δεξιότητες στις μεθόδους παραγωγής, στο σχεδιασμό μιας επιχείρησης, στις οικονομικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα θα αποκτήσουν βιωματικά έναν επαγγελματικό προσανατολισμό που μπορεί να κρατήσει τα παιδιά στον τόπο τους δίνοντας σ΄ αυτόν δυνατότητες ανάπτυξης.

Η βραδιά
Την Τελετή Απονομή παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Αναστασοπούλου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Βάσω Κόλλια, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφερόμενη στην αξία των βραβείων για τον κλάδο και συγχαίροντας τους οργανισμούς που ξεχώρισαν. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μια ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν στον χώρο της Εκπαίδευσης καινοτόμες πρωτοβουλίες, καλές πρακτικές, δεξιότητες και ότι συνιστά την Παιδεία και την Εκπαίδευση σήμερα. Με υψηλής ποιότητας συμμετοχές από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια και με γεωγραφική διασπορά από τη Θάσο, το Κιλκίς, τα Ιωάννινα, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα μέχρι και την Κρήτη, οι οργανισμοί που βραβεύθηκαν έθεσαν τον πήχη ακόμα ψηλότερα για την επόμενη διοργάνωση των Education Business Awards.
Στην τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν από κριτική επιτροπή υψηλού κύρους και επιστημοσύνης, οι πρακτικές και οι εταιρείες εκείνες που διακρίθηκαν στις διαφορετικές κατηγορίες των βραβείων, μέσω της διαδικασίας την οποία θεσμοθέτησε η εταιρεία Boussias Communications.
Η τελετή απονομής συνεχίστηκε με την τιμητική βράβευση της Μαρίας Κοκκάλα και του Νεκτάριου Ταβερναράκη, οι οποίοι παρέλαβαν τα βραβεία τους από την κυρία Έφη Μπάσδρα, μέλος επιτροπής, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Η Μαρία Κοκκάλα ξεχώρισε ανάμεσα σε 275.000 παιδιά που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» και βραβεύτηκε πέρσι με το «Leadership Award» μαζί με μόλις άλλα 9 παιδιά.