Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Όχι» στα ψευτο-αντίμετρα!

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει τη στάση της εν όψει ψήφισης των μέτρων

4F42D7A12B1F64760AC6DA06D28995B4

Για τέταρτο «βαρύ μνημόνιο» και πλασματικά αντίμετρα κάνει λόγο και το ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Καυτηριάσαμε την άνευ λόγου υπεραπόδωση πλεονάσματος, δήθεν, από φορομπηχτική πολιτική και στάση πληρωμών στο δημόσιο τομέα. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την διανομή του 0,5%, είναι επί συγκεκριμένου έτους για συγκεκριμένο έτος. Το πλεόνασμα προέκυψε από άδικη φορολόγηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει λοιπόν δώστε οριζόντια στην ελληνική κοινωνία ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος». Επανέλαβε δε ότι «δεν υπάρχουν για μας μέτρα και αντίμετρα, αν ψηφίζαμε τα αντίμετρα θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι καλώς μπαίνουν φορομπηχτικά αυτά τα μέτρα. Μιλάμε για μία στις τρεις συντάξεις. Μιλάμε για τους μισθωτούς που χάνουν έναν μισθό από την μείωση του αφορολόγητου». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τα «ψευτο-αντίμετρα», όπως τα χαρακτήρισε, αφού θα ήταν σα να συμφωνεί στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Σε ερώτηση για την αναφορά του πρωθυπουργού για εξαετές σχέδιο ανάπτυξης, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Στο αντίστοιχο περσινό υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας έλεγε τέλος τα βάρη ήλθε η ανάπτυξη. Τίποτε από όσα λένε οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Ό,τι κάνουν είναι για να μείνουν γατζωμένοι στην εξουσία. Όπως κυβερνούν δεν υπάρχει περίπτωση να έλθει καλύτερη ημέρα για την χώρα». Αναφέρθηκε στο Ελληνικό λέγοντας πως «ό,τι έχουν πει είναι ψέμα, εχθρεύονται την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, το μόνο που κάνουν είναι να προσλαμβάνουν στο δημόσιο τομέα και να ενδιαφέρονται για τις καρέκλες τους». Απάντησε και στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει το Αιγάλεω λέγοντας: «Ο κ. Τζανακόπουλος δεν έχει εκλεγεί ποτέ, είναι δοτός. Ο κ. Μητσοτάκης εκλέγεται εδώ και 15 χρόνια στην Β΄ Αθηνών και εκλέγεται πρώτος, σε περιφέρειες όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι. Κανείς δεν αμφισβητεί το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους πολίτες της περιφέρειας». Σε ερώτηση για το αν θα υλοποιήσουν τη συμφωνία είπε ότι «σεβόμαστε τη συνέχεια του κράτους, αλλά κανένα πρόγραμμα δεν είναι ανελαστικό, αν μειώσεις τις δαπάνες τότε έχεις περιθώρια για άλλη πολιτική, το μείγμα που θα εφαρμόσει η ΝΔ πάντως δεν θα είναι με υπερφορολόγηση». Για την συνέντευξη του κ. Σαββίδη παρέπεμψε στις δηλώσεις Μητσοτάκη και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της οφείλουν να πάρουν θέση, εδώ και τρεις ημέρες έχουν σιωπήσει. Τους καλούμε να πάρουν θέση». Κληθείς να σχολιάσει την συνέντευξη της Κατερίνας Μάρκου που άνοιξε συζήτηση για το ενδεχόμενο προσχώρησής της στη ΝΔ, ο κ. Κικίλιας είπε: «Πρόκειται για μία συνέντευξη στην οποία μία βουλευτής μιλά με εγκωμιαστικά σχόλια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι εκεί καλώς».

Φ.Γεννηματά: Φέρνουν τέταρτο βαρύ μνημόνιο, πλασματικά τα αντίμετρα
Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει το 4ο βαρύ μνημόνιο και υπόσχεται πλασματικά αντίμετρα για το 2019 και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δε θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει την ρητά προβλεπόμενη από το ισχύον πρόγραμμα δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και την κοινωνία των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε, στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Επικρίνει, ακόμη, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο «κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ που τον Δεκέμβριο δεν ψήφισαν το ΕΦΑΠΑΞ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η κυβέρνηση με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες περίπου 1,9 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), τροποποιώντας τον προϋπολογισμό του 2017.
«Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία, προτείνουμε ό,τι ποσό διατεθεί από τα χρήματα αυτά να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα σε:
-Ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη 200.000 ανέργων (και κυρίως νέων ανθρώπων) μέσω κάλυψής των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση
-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην πρωτογενή παραγωγή και την εστίαση
-Ενίσχυση των πολιτικών στήριξης της οικογένειας.
Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας σχετική Πρόταση Νόμου» καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.