Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

«Στη χώρα του περίπου»

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Κατερίνη

untitled

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος ταξιδεύει στην Κατερίνη, για να μιλήσει για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Στη χώρα του περίπου», μια περιήγηση στην ενδοχώρα της ελληνικής κοινωνίας και στα μεγάλα κεφάλαια του συλλογικού της ασυνείδητου. Μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις δουλείες της οικονομικής ανάλυσης και τα πολιτικά στερεότυπα που καθοδηγούν τη σκέψη μας.

Πώς από το γλωσσικό φτάσαμε στη σημερινή αγλωσσία; Γιατί μέσα σε 200 χρόνια η εκπαίδευση δεν κατάφερε να επεξεργαστεί δημιουργικά το συστατικό ιδεολόγημα της σύγχρονης Ελλάδας: τη σχέση μας με την κλασική αρχαιότητα; Πώς επηρεάζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό τους ιστούς της ελληνικής κοινωνίας; Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομιλεί με τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Γιώργο Νταντάμη, την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, στις 8:30 το βράδυ, στην Κατερίνη, στο βιβλιοπωλείο ΤΟ ΜΑΤΙ (Αβέρωφ 4), για τις περίπου ταυτότητες που αποδίδουμε στον εαυτό μας: περίπου Έλληνες, περίπου Ευρωπαίοι, περίπου Ανατολίτες, περίπου Βαλκάνιοι, περίπου Μεσογειακοί. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σ. Σόρμας, οικονομολόγος. Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στο νέο του βιβλίο, με τη διεισδυτική του ματιά και την κοφτερή του γλώσσα, περιγράφει, αναλύει, καυτηριάζει, διακωμωδεί, διαφωνεί και προτείνει, παίρνοντας αφορμή από τα γεγονότα και τις καταστάσεις των τελευταίων ετών της κρίσης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του προσδιορίζει τους Έλληνες ως εξής: Είμαστε στη συλλογική μας συμπεριφορά αβάσταχτα ελαφρείς. Από αρχαιοτάτων χρόνων που λένε. Την ελαφρότητά μας την αναδείξαμε σε κοινωνικό πρότυπο στα χρόνια της αστακομακαρονάδας. Μετατρέψαμε τη χώρα σε ένα απέραντο σκυλάδικο όπου ο επιτυχημένος ήταν αυτός που μπαίνοντας καθόταν στο «πρώτο τραπέζι πίστα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελαφρότητάς μας είναι το ποδόσφαιρο. […] Το άλλο συλλογικό μας χαρακτηριστικό είναι η δυστροπία μας. Αν δεν ήμασταν τόσο δύστροπος λαός θα μου πείτε, ούτε τη δημοκρατία θα είχαμε επινοήσει ούτε θα είχαμε επιβιώσει σε τόσους αιώνες και με τόσους κατακτητές. Τώρα όμως τη δυστροπία μας την εξαντλούμε ο ένας με τον άλλον. Κι αυτό πιστεύω ότι είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθρωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Το 1985 εξέδωσε με τον Μάνο Χατζιδάκι το πολιτιστικό περιοδικό Το Τέταρτο. Έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο και διατηρεί στήλη χρονογραφήματος στην εφημερίδα Καθημερινή. Μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί σε αρκετές ξένες γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, τουρκικά, βουλγάρικα). Το μυθιστόρημά του Η δύναμη του σκοτεινού θεού τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία τού απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας. Μεταξύ Μαρτίου 2010-Οκτωβρίου 2011 (οπότε παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους), διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Βερονάλ και Το αδιανόητο τοπίο.