Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δωρεά στο ΕΚΑΒ…

Ιατροφαρμακευτικό υλικό από το Κοινωνικό Φαρμακείο «Αλέκος Φτίκας» 2017032701

Συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση το Κ.Ι. «Αλ. Φτίκας» διοργανώνει σήμερα (σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης) εκδήλωση για τη δωρεά μυελού των οστών

Η στήριξη των δημόσιων κρατικών κοινωνικών δομών αποτελεί πρώτιστη ανάγκη για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας.

Από αυτήν τη στήριξη δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι δημόσιες κρατικές δομές υγείας οι οποίες διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία. «Είναι αυτές στις οποίες απευθυνόμαστε όλοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι αυτές που μπορούν να διασφαλίσουν την δημόσια υγεία και να εξυπηρετήσουν με συνέχεια και συνέπεια τις ανάγκες των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», αναφέρει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας. Για 4η φορά, εντός των τελευταίων μηνών, παραδόθηκε από το Κοινωνικό Φαρμακείο Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και των Γιατρών του Κόσμου σημαντική ποσότητα Ιατροφαρμακευτικού υλικού στη Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Κατερίνης. Πρόκειται για δωρεές συμπολιτών μας, (συνήθως μετά την απώλεια συγγενικών τους προσώπων), αλλά και φίλων της ομάδα από το εξωτερικό, οι οποίες συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες στον Καπνικό Σταθμό, όπως και κατά την διάρκεια λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου. Τα υλικά που παραδόθηκαν είναι σημαντικής αξίας και σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΚΑΒ θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην υπηρεσία και θα καλύψουν τρέχουσες υλικές ανάγκες. Η ταξινόμηση των υλικών, ο έλεγχος και ο διαχωρισμός τους πραγματοποιείται από συμπολίτες μας εθελόντριες και εθελοντές, στους οποίους τον τελευταίο καιρό έχουν προστεθεί και φίλοι της ομάδας από το εξωτερικό.

Εκδήλωση από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης και το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης για τη δωρεά μυελού των Οστών
Ο Σύλλογος Γονέων, καθηγητών και μαθητών του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης και το Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και των Γιατρών του Κόσμου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Δωρεά Μυελού των Οστών» σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.
Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Εάν είσαι μεταξύ 18-50 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή σου στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.
Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.
Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.
Γιατί να γίνω δότης;
-Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν την καθημερινή αγωνία μέχρι να βρουν τον συμβατό τους δότη που θα τους σώσει την ζωή, και ειδικά τα μικρά παιδιά;
-Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γίνετε δότες άπλα δίνοντας λίγο σάλιο;
-Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή απλά δίνοντας αίμα;
Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιλέξουν. Εμείς μπορούμε.
-Κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος.
-Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία.
-Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών
-3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από τη οικογένεια τους…
-Η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές όπως εμείς.