Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

«Πρώτα η σωτηρία της χώρας»

Η νέα Συντονίστρια της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Δήμητρα Αρίσση, στην «ΕΠΤΑ»kentriki

«Όταν το διακύβευμα είναι η σωτηρία της πατρίδας η άσκηση πολιτικής με ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα», ξεκαθαρίζει η κ. Αρίσση.

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ζαμαντζά

 

Τον Γενάρη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια μετά, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει (ακόμη και σε Παγκόσμιο επίπεδο) πολύ περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαμε πριν το 2015. Η «διάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία του 2015, μπορεί να μην στοίχισε εκλογικά (τον Σεπτέμβρη του 2015), ωστόσο έβαλε σε διαφορετική τροχιά το κόμμα της αριστεράς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την σκληρή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφού πρώτα την αποδέχθηκε.

 

Στην Πιερία η Δήμητρα Αρίσση μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκε να αναλάβει Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος. Υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του Σεπτέμβρη το 2015, ξέρει καλά τι θα αντιμετωπίσει, αλλά και το «φορτίο» που αναλαμβάνει για τη σύνθεση των απόψεων σε έναν κόμμα, με παράδοση στην εσωκομματική πολυφωνία.

 

Η συνέντευξη

Ερ.: Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύνθημα ήταν τότε «Πρώτη Φορά Αριστερά». Είναι «αριστερή» η διακυβέρνηση όπως ασκείται σήμερα;

Απ.: Στα πλαίσια της επιβαλλόμενης διαχείρισης ναι. Ο πιο σωστός χαρακτηρισμός θα ήταν ίσως διαχείριση με αριστερό πρόσημο μιας άσχημης κατάστασης. Ούτε ο πιο άσπονδος φίλος δεν θα χαρακτήριζε διακυβέρνηση αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση κάτω από επιτροπεία.

 

Ερ.: Στον οικονομικό τομέα γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες άσκησης «ανεξάρτητης» πολιτικής. Υπάρχουν όμως κάποιοι τομείς, που η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει σφραγίδα αριστεράς, όπως πχ ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι κάτι αλλάζει… Αντίθετα, στην διαμάχη Εκκλησίας-Φίλη, «θυσιάστηκε» ο Νίκος Φίλης.

Απ.: Συμφωνώ ότι υπάρχουν πράγματα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει μια αμιγώς αριστερή κυβέρνηση, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Αλλά και πάλι όταν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα μπορούν να γίνουν μόνο μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει μια μεταβατική βουλή και χρόνος. Στην Ελλάδα δυστυχώς τίποτε δεν γίνεται εύκολα και απλά. Οφείλουμε όμως να κάνουμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς από τη στιγμή που είμαστε συγκυβέρνηση με ένα πολιτικό χώρο που πρεσβεύει διαφορετικά πράγματα.

 

….γιατί είναι εποικοδομητική μια συνεργασία με «έναν πολιτικό χώρο» η οποία φρενάρει αριστερές πολιτικές;

Όταν το διακύβευμα είναι η σωτηρία της πατρίδας η άσκηση πολιτικής με ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

 

Ερ.: Είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Κάποιοι εκφράζουν φόβους για επανάληψη του σκηνικού του 2015. Οι πιο αισιόδοξοι στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει συμφωνία. Ποια είναι η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή». Πού φτάνει το «ως εδώ και μη παρ’ εκει»;

Απ.: Η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι οι εξωγενείς πολιτικές συγκυρίες που διαμορφώθηκαν με την εκλογή του Τραμπ και τη ρητορική του, όπως επίσης και το Βρεττανικό δημοψήφισμα, ευνοούν στο να συσπειρωθεί η Ευρώπη και να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με λίγο πιο ελαστικούς όρους και λίγο μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας και κατανόησης. Επίσης μην ξεχνάμε ότι, ακόμα κι αν μιλήσουμε σε επίπεδο αριθμών, τα επιτεύγματα της Ελλάδας στα τελευταία δυο χρόνια είναι ορατά και μετρήσιμα. Συνεπώς δεν έχουν λόγο να είναι άτεγκτοι. Και το μέτωπο που δημιουργήθηκε από τις χώρες του νότου είναι και αυτό υπολογίσιμο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή αυτής της κυβέρνησης στη δημιουργία αυτού του μετώπου. Σε ότι αφορά δε τις κόκκινες γραμμές δεν θα πω τίποτε παραπάνω από αυτό που διακηρύσσει ο Πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους.»Ούτε 1 ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

 

Ερ.: Εκλεχθήκατε πρόσφατα Συντονίστρια της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι ο ρόλος ο δικός σας, αλλά και της Ν.Ε. στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για το νομό;

Απ.: Γνωρίζετε ότι είμαστε ένας πολιτικός χώρος που λειτουργεί στη βάση της συλλογικότητας και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Και η παραγωγή πολιτικής γίνεται με ζυμώσεις και διάλογο από τα κάτω προς τα πάνω. Απλά όλο αυτό χρειάζεται έναν συντονισμό και μία μεθόδευση. Αυτός θα είναι ο δικός μου ο ρόλος. Σε ότι αφορά τη Ν.Ε. και τις θεματικές της ενότητες ο ρόλος της είναι να ανοιχτεί στην κοινωνία, να καταγράψει τα προβλήματα και τον προβληματισμό της, να προτείνει ή να μεθοδεύσει λύσεις και να κάνει παρεμβάσεις όπου μπορεί για τη βελτίωση και ανάδειξη του Νομού.