Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Τραγούδησαν μαζί…

Οι Μελωδοί της Παράδοσης και Δυνάμεις του Αιγαίου1

 

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μια όμορφη βραδιά μας επιφύλαξαν οι Μελωδοί της Παράδοσης το απόγευμα της 22ας Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ. Γέμισε ο χώρος μελωδίες μα και από ακροατές που ήρθαν να ακούσουν το αγαπημένο συγκρότημα της πόλης μας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Μελωδοί της Παράδοσης προτιμούν το βιβλιοπωλείο για να παρουσιάσουν τραγούδια παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο. Η αγάπη είναι αμφίπλευρη μεταξύ βιβλιοπωλείου και μουσικών μα και του πιστού κοινού που τους ακολουθεί σε κάθε τους συναυλία. Απόδειξη ότι είναι γέμισε από κόσμο μα και οι όρθιοι που καθυστέρησαν δεν κουράστηκαν να μείνουν ως το τέλος για να απολαύσουν τις μουσικές και τα τραγούδια τους . Ξεκίνησαν πρόπερσι με κρητικές μαντινάδες, ακολούθησαν με τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη και προχθές με μουσικές από τις Δυνάμεις του Αιγαίου που μπορεί το συγκρότημα να μην είναι πολύ γνωστό στο πλατύ κοινό αλλά έχουν πολλά αξιόλογα τραγούδια που αξίζουν τη προσοχή μας.
Γι αυτούς που δεν τους γνωρίζουν τους Μελωδούς της Παράδοσης, ιδρύθηκαν το 2000 στην Κατερίνη και έχουν δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Πιερία και σ` όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα. Η αγάπη τους για το καλό τραγούδι που συνδυάζει μελωδία και λόγο τους οδηγεί σε μονοπάτια αναζήτησης με ηχοχρώματα πλούσια από συναίσθημα, και ό,τι άλλο ανεβάζει την ψυχή. Αυτά τα συναισθήματα μεταδίδονται και σε μας που τους ακολουθούμε και ανυπομονούμε να γλυκάνει η ψυχή μας τις δύσκολες ώρες που περνούμε. Τα μέλη της είναι ερασιτέχνες μουσικοί, γιατροί και εκπαιδευτικοί κυρίως στο επάγγελμα. Δημήτρης Καραμούζας (κιθάρα, κανονάκι, τραγούδι) Δρανίδου Άννα (τραγούδι), Κωστόπουλος Γεώργιος (μπαγλαμά, λαούτο, ταμπουρά), Ράδης Σπύρος με τουμπερλέκι, στάμνα, κρουστά, ο Σωτήρης Αμανατίδης κρουστά, Αμανατίδης Γιώργος, μπάσο, Αποστολίδης Νίκος λύρα, Νικολοπούλου Ελένη, πλήκτρα. Άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν και θυσιάζουν πολύ προσωπικό χρόνο για να προσφέρουν αυτό που αγαπούν. Κι όταν προσφέρεις κάτι από αγάπη αυτό φαίνεται. Δεν κάνουν οικονομία στα συναισθήματα, τα μοιράζουν απλόχερα. Κι αν τσιγκουνεύεσαι όταν προσφέρεις μουσική, το κοινό το νιώθει, το λαμβάνει και σε περιθωριοποιεί. Αυτή την άρνηση δεν την έχω λάβει όσα χρόνια τους ακολουθώ.
Δεν μπορώ να παραλείψω να μιλήσω για τα σχόλια που επιμελήθηκε ο ποιητής μα και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Θάνος Κόσυβας. Επίσης καλλιτέχνησε την αφίσα με αφορμή της εκδήλωσης. Έχει σχεδιάσει όλες οι αφίσες των εκδηλώσεων του 2ου, 4ου δημοτικών σχολείων, δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των γραφιστικών σπουδών του.
Ποιες είναι οι Δυνάμεις του Αιγαίου για να γνωρίζουν κι οι αναγνώστες που δεν τους γνωρίζουν. Οι “Δυνάμεις Του Αιγαίου” εμφανίζονται ως μουσική ομάδα για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ηχογραφώντας παλιά ανώνυμα ελληνικά τραγούδια τα οποία παρουσίαζαν σε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη. Αργότερα οι πέντε νέοι μουσικοί παρουσιάζουν και δικά τους τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από την μουσική παράδοση του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, διαμορφώνοντας ένα πρωτότυπο στυλ, σε συνδυασμό με τις σπουδές τους τόσο στην ευρωπαϊκή μουσική όσο και στην εκκλησιαστική ψαλτική παράδοση. οι “Δυνάμεις Του Αιγαίου” αποτέλεσαν αναμφισβήτητα μία πρωτοποριακή ομάδα που ανέδειξε ξεχασμένα μουσικά όργανα και ιδιώματα στον ελληνικό χώρο.
Ας ευχηθούμε μέχρι να έρθει το καλοκαίρι να ξανακούσουμε τους Μελωδούς της Παράδοσης σε κάποια εκδήλωση. Το έχει ανάγκη η ψυχή μας να ταξιδεύει και οι Μελωδοί της Παράδοσης το καταφέρνουν. Είμαστε τυχεροί που τους έχουμε στη πόλη μας.
Φωτογραφίες: Στέλλα Τζιτζιλή