Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Τιμή σε… τρεις δόσεις

Εκδήλωση μνήμης και τιμής θυμάτων κατοχής1

Τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν φέτος, για τους 40 έλληνες που εκτέλεσαν τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής τον Φεβρουάριο του 1943 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης. Το Σάββατο το πρωί, τη μνήμη των θυμάτων τίμησε ο Δήμος Κατερίνης, το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο ΣΥΡΙΖΑ και την Κυριακή το πρωί το ΚΚΕ.

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων στο μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Οδός Διγενή Ακρίτα), τιμήθηκε το Σάββατο το πρωί, η επέτειος της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των Ελλήνων πατριωτών, με πρώτο τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο, τον Φεβρουάριο του 1943. Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, καθώς και εκπρόσωποι: της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Δήμου Ελασσόνας, της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου Ελασσόνας, της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του Λιμενικού Κατερίνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης, εκπρόσωποι κομμάτων κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων. Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Συγκινητικό ποίημα με θέμα εμπνευσμένο από το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός απήγγειλε η Ελένη Ν. Ζαραμητροπούλου – μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Με την παρουσία των τριών βουλευτών του, μελών του κόμματος, αλλά και συγγενών των θυμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας τίμησε την μνήμη των εκτελεσθέντων το Σάββατο το μεσημέρι. Η συντονίστρια της Ν.Ε. Ρούλα Αρίσση κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων στον Σιδ.Σταθμό Κατερίνης. Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή, ανέφερε «Αποτιμήσαμε έτσι την οφειλόμενη τιμή χωρίς τη συμμετοχή των θαυμαστών και υπερασπιστών των δολοφόνων του Ελληνικού Λαού. Ελπίζουμε και ευχόμαστε την επόμενη χρονιά η ιστορία και η μνήμη να είναι πάνω από πρωτόκολλα. Ως κόμμα που συμμετέχουμε στην κυβέρνηση οφείλουμε να γίνει και νομοθετικά. Ποτέ πια φασισμός», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, την Κυριακή το πρωί, έγινε η προγραμματισμένη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (παράρτημα Κατερίνης) για τους εκτελεσμένους συμπατριώτες μας στο Σταθμό Κατερίνης, στις 23 του Φλεβαρη του 1943 , από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η ΕΛΜΕ Ν. Πιερίας, εκπρόσωπος κάτοικων του Αγίου Δημητρίου, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και της Λαϊκής Ενότητας.