Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η Κατερίνη των παραδόσεων…

Κέφι, χρώμα και πλήθος κόσμου στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κατερίνης

01

Τις παραδόσεις με δρώμενα ελκυστικά για μικρούς και μεγάλους συνδύασαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, για τις Απόκριες και τα Κούλουμα, που διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος Κατερίνης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), όπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος», συνοδεία ορχήστρας δημοτικής μουσικής αναβίωσαν τα έθιμα: «Κάψιμο του Φανού» & «Παραδοσιακό Γαϊτανάκι». Ο Φανός άναψε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, με την συνδρομή μικρών παιδιών, ενώ ακολούθησε ο καθιερωμένος χορός γύρω από τη φωτιά και η προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας και στον πεζόδρομο Άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως μικρά παιδιά συμμετείχαν σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων, μία χαρούμενη γιορτή, με κέφι, περίσσευμα φαντασίας, χορό, το μεσημέρι του Σαββάτου και της Κυριακής, στην Πλατεία Ελευθερίας, στον πεζόδρομο και τους γύρω δρόμους. Ειδικότερα, χορευτικά από το γυμναστήριο Μagic, djs!!!, facepainting, ξυλοπόδαροι κλόουν, ακροβάτες, ανιματέρ συνέθεσαν μεταξύ άλλων το εορταστικό σκηνικό και παρέσυραν πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, που… πλημμύρισαν το χώρο, στον ξέφρενο αποκριάτικο ρυθμό. Σερπαντίνες, κομφετί και λιχουδιές προσφέρθηκαν σε όλα τα παιδιά.

Κούλουμα σε Παραλία και Γανόχωρα
Μεγάλη ήταν η προσέλευση και στις εκδηλώσεις για τα καθιερωμένα Κούλουμα, στην πλατεία της Παραλίας και στη Γανόχωρα αντίστοιχα. Από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν στον εορτασμό.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις στην Παραλία πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Παραλίας «ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ», την Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, το Σωματείο Επαγγελματιών, τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας, το Επιμελητήριο Πιερίας και την Τοπική Κοινότητα Παραλίας.
Το γλέντι στήθηκε συνοδεία μουσικής, παραδοσιακών – λαϊκών ήχων, με την συνδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου Παραλίας, τη φιλική συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ», ενώ σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση προσφέρθηκαν σαρακοστιανά εδέσματα.
Τέλος, οι εκδηλώσεις στη Γανόχωρα πραγματοποιήθηκαν στον στεγασμένο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θρακικός», σε συνεργασία με τον ομώνυμο τοπικό σύλλογο. Από την εκδήλωση δεν έλειψε το κέφι, η ζωντανή μουσική και τα παραδοσιακά εδέσματα.