Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Σάτιρα για την παρακμή μιας κοινωνίας

Έκλεισε ο α’ κύκλος παραστάσεων του έργου «Ζήσε την αλήθεια σε χιλιάδες παραμύθια1

Για πρώτη φορά στα χρονικά τής ελληνικής περιφέρειας ανεβαίνει σε μια περιφερειακή πόλη ένα θεατρικό έργο – μιούζικαλ με ηθοποιούς από την περιφέρεια (Κατερίνη και Θεσσαλονίκη) οι οποίοι συμμετέχουν σε μια παράσταση που αγγίζει σε βάθος την κρίση και την παρακμή μιας κοινωνίας.

Πρόκειται για μια παράσταση που, μέσα από τη σάτιρα και το γέλιο, μέσα από τους διαλόγους ή μέσα από τον έμμετρο λόγο, μέσα από τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και μέσα από τις υπέροχες μελωδίες και τις εκπληκτικές χορογραφίες, αποκαλύπτει μύθους και τους καταρρίπτει, καυτηριάζει καταστάσεις τής καθημερινής μας ζωής αλλά και παρουσιάζει αλήθειες λυτρωτικές και ελπιδοφόρες! Πρόκειται για τη θεατρική μουσική παράσταση (μιούζικαλ) με τίτλο «Ζήσε την Αλήθεια σε Χιλιάδες Παραμύθια», μια παράσταση που δημιουργήθηκε για μεγάλους και μικρούς αλλά και μια παράσταση άκρως επιτυχημένη, διότι όσες φορές κι αν ανέβηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) καταχειροκροτήθηκε και απέσπασε, από κάθε πλευρά, τα πολύ θετικά σχόλια των μικρών και των μεγάλων θεατών.

Αριστουργηματική Υπερπαραγωγή που υπογράφει ο Ανδρέας Μιχαήλ Αυτό το έργο, που έκλεισε τον πρώτο του κύκλο στην Κατερίνη και που γίνεται προετοιμασία για έναν νέο κύκλο παραστάσεων, το έχει γράψει ο μεγάλος Έλληνας Θεατρικός Συγγραφέας Τάκης Γεωργέλλης. Το μιούζικαλ ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από την επίμονη, επίπονη και πολύμηνη θεατρική δουλειά τού καταξιωμένου και πολυβραβευμένου Σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ έχοντας μαζί του μικρούς και μεγάλους ηθοποιούς τού Θεατρικού Εργαστηρίου ΑΥΛΑΙΑ Κατερίνης.

Συντελεστές τού έργου Αυτό το Μιούζικαλ είναι πραγματικά μια αριστουργηματική υπερπαραγωγή, που υπογράφει ο Κύπριος Σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ και που παρουσιάζεται: -σε σκηνικά που φιλοτέχνησε ο πολυβραβευμένος αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, -σε μουσικές που συνέθεσε, εκτέλεσε και ηχογράφησε ο Ανδρέας Ζιάκας, -σε εκπληκτικές χορογραφίες που έγραψε και δίδαξε η Φούλα Σαλασίδου, -αλλά και σε πολύχρωμες ενδυματολογικές εμφανίσεις που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Νίτσα Ξανθοπούλου. Ήχος – Φως: Μπάμπης Κοκκινίδης, Κομμώσεις: Σοφία Μπίλα, Μακιγιάζ: Ολυμπία Εμεξίδου, Βιντεοσκόπηση: Γεώργιος Παπαδόπουλος, Διευθυντές Σκηνής: Χρήστος Δέλλας, Μιχάλης Α. Μιχαήλ, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βασίλης Αγγελής, Παναγιώτα Ευαγγελοπούλου, Σύνταξη Προγράμματος: Αντώνης Ηλιάδης.

Διανομή των ρόλων Στο Θεατρικό Μιούζικαλ «Ζήσε την Αλήθεια σε Χιλιάδες Παραμύθια!» παρελαύνουν οι πιο γνωστοί ήρωες των παραμυθιών τής νιότης μας: Ο Παπουτσωμένος Γάτος, ο Κοντορεβυθούλης, ο Πινόκιο, η Χιονάτη και οι Νάνοι, η Κακιά Μάγισσα αλλά και η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Κοντά σ’ αυτούς τους παραμυθένιους ήρωες και μέσα σ’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο των παραμυθιών, θα βρεθεί κάποια στιγμή και η Αγάπη, ένα γλυκό και αθώο μικρό κορίτσι, που έρχεται από τη γήινη πραγματικότητα. Αυτό το κορίτσι, η Αγάπη, όταν συναντά τούς ήρωες των παραμυθιών, αισθάνεται τόσο καλά μαζί τους, που δεν θέλει πια να φύγει από κοντά τους, δεν θέλει πια να επιστρέψει στη θλιβερή πραγματικότητα του παρηκμασμένου κόσμου μας. Αφηγήτρια είναι η Φαίη Μπίλα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Ευαγγελοπούλου (Παπουτσωμένος Γάτος), Νίκη Κορομηλά (Χιονάτη), Αντώνης Ηλιάδης (Πινόκιο), Μαρία Κλαιρ Λιακοπούλου (Κοντορεβυθούλης), Νίκος Ραφαηλίδης (ερμηνεύει τη Μάγισσα, την προσωποποίηση του κακού σ’ έναν κόσμο που αργοπεθαίνει), Θανάσης Κοτροκόης, Λευτέρης Μπούκλας και Τάσος Μπούκλας (Τρεις από τους Νάνους), Πέμυ Γκαβαρδίνα (Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων), Αφροδίτη Κωτίδου (ερμηνεύει την Αγάπη, αυτή που απουσιάζει, εν πολλοίς, από τον κόσμο μας, έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση και παρακμή και που περιμένει την Αγάπη για να ξαναγεννηθεί).

«Κάποιος βοήθεια φωνάζει! Και λοιπόν; Εμένα τί με νοιάζει»; Αυτό το έργο, από την αρχή μέχρι το τέλος του, είναι γεμάτο μηνύματα, που εξάγονται μέσα από διαλόγους όπως, για παράδειγμα, στην αρχή τής παράστασης, όταν ο Παπουτσωμένος Γάτος αναζητά βοήθεια όντας εγκλωβισμένος μέσα σ’ ένα δεμένο τσουβάλι. Κι ακολουθούν οι έμμετροι διάλογοι μεταξύ δύο Νάνων: – Κάποιος βοήθεια φωνάζει! – Και λοιπόν; Εμένα τί με νοιάζει; – Σε νοιάζει, με νοιάζει, μας νοιάζει! – Καλύτερα να μη μας νοιάζει. Γιατί ‘ναι ο Γάτος κάπου και γκρινιάζει. – Μα είναι φίλος που βοήθεια ζητά! – Άστο καημένε. Του Γάτου αστεία είναι, τα γνωστά… Αλλά και στη συνέχεια, όπως και στο τέλος τής παράστασης, το ένα μήνυμα διαδέχεται το άλλο και όλα μαζί καταλήγουν σαν σε μια παγκόσμια έκκληση και παράκληση μαζί, μέσα από την ωδή τού χορού των παιδιών: «Απορώ, απορείς, απορούμε… Αν μπορούμε ο ένας τον άλλον ν’ αγαπούμε οι μεγάλοι μάς τη χάλασαν τη φύση και η μόλυνση κοντεύει να μας πνίξει… Απορώ, απορείς, απορούν… τα παιδιά όλου τού κόσμου σας ρωτούν απορούν, απορείς, απορώ… και για τούτα μια απάντηση απαιτώ απορώ, απορείς, απορούμε… τα παιδιά σας με τα χέρια σηκωμένα σάς ζητούνε με κομμένη την ανάσα σάς θερμοπαρακαλούμε κάντε κάτι να σωθούμε!