Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Μοριακή Ιατρική, η Ιατρική του 21ου αιώνα

Ο (Κατερινιώτης) καθηγητής Βιοχημείας Αθ. Παπαβασιλείου, σήμερα στη Σχολή Γονέων Κατερίνης1

Τον Φεβρουάριο του 2017 συμπληρώνονται 208 χρόνια από τη γέννησή του Κάρολου Δαρβίνου, καθώς και 158 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση (1859) του μνημειώδους έργου του “Η Καταγωγή των ειδών”.

Πέρα από την προφανή επίδραση των ιδεών του Δαρβίνου στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, αδιαμφισβήτητη είναι και η επιρροή τους στο φιλοσοφικό στοχασμό και τη θρησκεία. Ο Καθηγητής Βιοχημείας κ. Αθαν. Παπαβασιλείου θα αναπτύξει το θέμα «Μοριακή Ιατρική, η Ιατρική του 21ου αιώνα» στη Σχολή Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης σήμερα Δευτέρα στις 7 το απόγευμα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης και η είσοδος είναι ελεύθερη

Το θέμα Η δαρβινική θεωρία αναίρεσε την ιδέα της ειδικής δημιουργίας, την άποψη ότι ο έμβιος κόσμος αποτέλεσε τον προνομιούχο στόχο των «τελικών» αιτιών. Ενάντια στο επιχείρημα ότι όλες οι δομές, οι ιδιότητες, η συμπεριφορά των ζωντανών όντων μοιάζουν να απαντούν σε μια πρόθεση, ο Δαρβίνος έδειξε ότι, με την εκπλήρωση κάποιων όρων –εδραιωμένων στη σύγχρονη, συνθετική νεο-δαρβινική αντίληψη–, το συνταίριασμα ορισμένων απλών οργανισμών μπορεί να «προσποιηθεί» ότι ακολουθεί ένα προκαθορισμένο πλάνο. Ο ιμάντας της εξελικτικής διαδικασίας, η σχεδόν καθολικά αποδεκτή σήμερα φυσική επιλογή, δίνει μια πυξίδα στην αλλαγή, προσανατολίζει την τύχη, «μαστορεύει» αργά, βαθμιαία περιπλοκότερες δομές, νέα όργανα και λειτουργίες, καινούργια είδη. Εκατόν δέκα χρόνια μετά την έκδοση της “Καταγωγής των ειδών” ο Jacques Monod, στο θεμελιακό έργο του “Η τύχη και η αναγκαιότητα” προσπάθησε να αποδείξει ότι η εξέλιξη του έμβιου κόσμου εξηγείται με έναν βασικό «σκοπό», μια «λογική», τη λογική της επιβίωσης και της διαιώνισης του είδους. Η φυσική επιλογή είναι εκείνη που θα οδηγήσει καλύτερα το έμβιο στην πραγμάτωση αυτού του «σκοπού». Αφού, όμως, αυτή η πραγμάτωση έγινε έτσι αναπόφευκτη, όλα συμβαίνουν σαν να «σύρεται» το έμβιο στην εξέλιξή του από μια «τελική» αιτία που βρίσκεται στο μέλλον και που θα πρέπει μοιραία και τελικά να ικανοποιηθεί. Είμαστε σήμερα σε θέση, κάτω από το φως της μοντέρνας, γονιδιο-κεντρικής εκδοχής του δαρβινισμού, να αναγνωρίσουμε αυτές τις ιδιότητες της τελεονομίας που εξαίσιος συνήγορός τους για τη ζώσα ύλη έγινε ο Μονό; Υπηρετεί, με άλλα λόγια, η εξελικτική πορεία κάποιον «σκοπό»; Κι αν η απάντηση (μπορεί να) είναι καταφατική, ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτού του «σκοπού» στις σύγχρονες αντιλήψεις του νέου κοσμοειδώλου της Μοριακής (ή Μετα-γονιδιωματικής) Ιατρικής; Στην έναρξη της εκδήλωσης η Χορωδία Μικρασιατών Πιερίας υπό την Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή θα τραγουδήσει τραγούδια της Μικράς Ασίας. Η Εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας.