Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δυσδιάκριτη η αισθητική και ιστορική αξία του κτιρίου…

«Παρέμβαση» του ΤΕΕ Πιερίας και του Σ.Δ.Μ. για το (υπό κατεδάφιση) κτίριο στην πλατεία Δημοκρατίας1

Η κατεδάφιση ή η διατήρηση του κτιρίου επηρεάζει την εξέλιξη ενός σημαντικού έργου για την πόλη μας, αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως κάθε άποψη περί μη κατεδάφισης θα πρέπει να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Με δεδομένο οτι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας «επιφυλασσόμαστε για τις προτάσεις μας», σημειώνει ΤΕΕ και ΣΔΜΠ

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για την κατεδάφιση του κτιρίου επί των οδών Αρεοπαγίτου και 25ης Μαρτίου απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπή Πιερίας του ΤΕΕ και του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Πιερίας.

Με κοινή ανακοίνωση (ΤΕΕ και ΣΔΜΠ) αναφέρουν οτι «δεν είναι ευδιάκριτη ούτε η αισθητική, ούτε η ιστορική αξία του κτιρίου», ωστόσο η κατεδάφιση ή η διατήρηση του κτιρίου (σε έναν χώρο που έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου) θα επηρεάσει την εξέλιξη ενός σημαντικού έργου για την πόλη μας. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται οτι την τελική απόφαση για την τύχη του κτιρίου (που είναι προ του ’55) θα τη λάβει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Νομού, σημειώνοντας οτι μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο κτίσμα δεν κρίθηκε διατηρητέο ή ιστορικό «και ουδέποτε εκφράστηκε αντίθετη άποψη από κάποιο φορέα». ΤΕΕ και Σύλλογος Μηχανικών καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας πως κάθε άποψη περί μη κατεδάφισης του κτιρίου θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, ενώ σε ότι αφορά στη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας «δεδομένου οτι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη» επιφυλάσσονται για τις προτάσεις τους.

Η ανακοίνωση Αναλυτικά Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ και Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Πιερίας, αναφέρουν: «Δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τις εργασίες ανάπλασης που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στην πλατεία Δημοκρατίας – Ευκαρπίδη και την κατεδάφιση διώροφου κτίσματος στην γωνία της οδού Δ. Αρεοπαγίτου & 25ης Μαρτίου, η Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Πιερίας και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ν. Πιερίας, από κοινού θα ήθελαν να ενημερώσουν τους δημότες της Κατερίνης για τα παρακάτω: -Οι χρήσεις γης, αλλά και τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια κρίνονται κατά την εκπόνηση και τις αναθεωρήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Κατά την διάρκεια της εκπόνησης, υπάρχει διαδικασία διαβούλευσης και υποχρεωτικά λαμβάνεται η άποψη αρμόδιων φορέων όπως του Τ.Ε.Ε, του Σ.Α.Δ.Α.Σ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ.α. -Με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κατερίνης, ο χώρος της πλατείας Δημοκρατίας – Ευκαρπίδη, έχει χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου (ελεύθεροι χώροι) και το εν λόγω κτίσμα έως σήμερα δεν κρίθηκε διατηρητέο ή ιστορικό και ουδέποτε εκφράστηκε αντίθετη άποψη από κάποιο φορέα. -Για την κατεδάφιση οποιουδήποτε κτιρίου που έχει κατασκευαστεί προ του ’55, όπως και το εν λόγω κτίριο της πλατείας Δημοκρατίας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Νομού. Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι: -Δεν είναι ευδιάκριτη, ούτε η αισθητική ούτε η ιστορική αξία του κτιρίου -Πρόκειται για κτίσμα μέσα σε χώρο πρασίνου και η κατεδάφιση ή η διατήρησή του επηρεάζει την εξέλιξη ενός έργου, σημαντικού για την πόλη μας -Σε περίπτωση διατήρησης του κτιρίου, δεν θα φαίνεται μόνο η πρόσοψή του, αλλά θα προβάλλονται στο πάρκο οι πλάγιες και πίσω όψεις του, που δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον Θεωρούμε ότι κάθε άποψη περί μη κατεδάφισης του κτιρίου θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Όσον αφορά τα έργα ανάπλασης στην πλατεία “Ευκαρπίδη”, δεδομένου ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη η σχετική μελέτη, επιφυλασσόμαστε για τις προτάσεις μας. Για τη Ν.Ε. ΤΕΕ Πιερίας Ο πρόεδρος Τάσος Τασιούλας Για το ΣΔΜΠ Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίσμπας»