Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Αντί συμφωνίας, σχέδια επί χάρτου!

Η αξιολόγηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ

Και επισήμως πλέον θεωρείται χαμένο για την Ελλάδα το ραντεβού της 20ης Φεβρουαρίου και πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατίθεται «εν ευθέτω χρόνω».

Η ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης έχει τρίτο θέμα την Ελλάδα και, αντί να κάνει αναφορά σε «συμφωνία», προβλέπει πως θα γίνει συζήτηση και εκτίμηση της κατάστασης «επικεντρώνοντας σε σχέδια που θα δώσουν ώθηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος». Πιστοποιείται έτσι, εμμέσως, πως προοπτική κλεισίματος συμφωνίας σε αυτό το Eurogroup δεν διαφαίνεται και ότι Αθήνα και ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν συζητήσεις για το μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι ήδη (18 Ιουλίου 2016) ο Επίτροπος Μοσκοβισί, όταν βρισκόταν ξανά στη χώρα μας, υπογράμμιζε την ανάγκη να ολοκληρωθούν έως το τέλος της χρονιάς που πέρασε οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να υπάρξει λύση και για το ελληνικό χρέος. Στην ανακοίνωση του Eurogroup για την συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου αναφέρεται πως «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της 2ης αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Ντομπρόβσκις: Επιτεύξιμη συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο
Επιτεύξιμη είναι μια συμφωνία για την Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, αρκεί όλες οι πλευρές να συμβάλλουν, εκτιμάει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις χαιρέτισε την θετική τροχιά που έχουν μπει οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας από το 2016 σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής, προϋπόθεση των οποίων όμως, είναι η ομαλή διεξαγωγή του τρίτου προγράμματος και η αποφυγή ενός ατυχήματος.
Ο Λετονός Αντιπρόεδρος τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη δουλειά στις μεταρρυθμίσεις και δρομολογούνται περεταίρω δημοσιονομικές προσπάθειες με σημαντικότερα παραδείγματα το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας εσόδων.
«Αχίλλειος πτέρνα» η εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων
Παράλληλα δήλωσε πως έχουν περάσει από την Ελληνική Βουλή πάνω από 200 μέτρα από την αρχή του τρίτου προγράμματος τα οποία πρέπει να αναγνωριστούν ως πρόοδος και συνεπώς η Επιτροπή δίνει τεχνογνωσία στην Ελλάδα έτσι ώστε να συμβάλει στην εφαρμογή τους. Η τεχνική βοήθεια της Επιτροπής έχει να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας, και την διαχείριση των κρατικών δομών.
Πάντως το θέμα της εφαρμογής αποτελεί μείζον πρόβλημα για την επιτυχία του προγράμματος για τον Λετονό Αντιπρόεδρο, την οποία χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως τώρα δεν είναι η ώρα η κυβέρνηση να κάνει πίσω στα «πολιτικά δύσκολα» μέτρα.
Αναφορικά με το θέμα του ΔΝΤ, ο Βαλντίς Ντομπρόβσκις τόνισε πως είναι προϋπόθεση η επιστροφή του και η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.