Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ρυθμίζονται οι «αγορές καταναλωτών»…

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την λειτουργία των λαϊκών αγορώνavga_laiki_agora_0

Ολοκληρώνεται την Τετάρτη το μεσημέρι η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το νομοσχέδιο με τίτλο «πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων», που διέπει όλες τις υπαίθριες αγορές, ενώ, για πρώτη φορά ενσωματώνονται στο σχετικό πλαίσιο διατάξεις γύρω από τη λειτουργία των «αγορών καταναλωτών».

Στόχος της ρύθμισης για τις «αγορές καταναλωτών», σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι με η ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των ίδιων των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Σκοπός των διατάξεων που συμπεριλαμβάνονται στα 59 άρθρα του «πλαισίου λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων» είναι να καθοριστούν κανόνες στον αχαρτογράφητο χώρο των λαϊκών αγορών, του στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, στις εμποροπανηγύρεις, τις κυριακάτικες, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές ακόμη και στις κινητές καντίνες. Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται ότι: -Οι επαγγελματίες αγρότες δύνανται να δραστηριοποιούνται σε κάθε μορφής υπαίθριες αγορές, καθώς και στο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατέχει άδεια μίας μόνο μορφής υπαίθριου εμπορίου, δηλαδή ή λαϊκής αγοράς, ή στάσιμου εμπορίου, ή πλανόδιου εμπορίου. -Σε ό, τι αφορά τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών, θα δίνεται έμφαση στα πραγματικά εισοδήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι άνεργοι χωρίς κανενός άλλου είδους πηγή εισοδήματος θα έχουν προτεραιότητα. – Προτεραιότητα στην κατανομή των θέσεων έχουν οι συνεταιρισμοί/ομάδες παραγωγών έναντι των μεμονωμένων παραγωγών φυσικών προσώπων, ενώ για όλους τους πωλητές εισάγεται ως μοριοδοτούμενο κριτήριο και εκείνο της παραβατικότητας. -Στις διατάξεις που διέπουν τη σύσταση και λειτουργία των τριμελών επιτροπών ελέγχου των δηλούμενων ποσοτήτων –από παραγωγούς πωλητές– επισημαίνεται ότι «σκοπός του ελέγχου είναι να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα που διαθέτει ο παραγωγός πωλητής υπαίθριου εμπορίου κατά τη δήλωσή του είναι δικής του παραγωγής ή όχι».

Τι ζητούν οι πρωτοβουλίες πολιτών
Το θέμα της διευθέτησης των «αγορών καταναλωτών», απασχολεί και τις κινήσεις πολιτών που εδώ και μερικά χρόνια υλοποιούν διανομές προϊόντων. Η πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες» που ξεκίνησε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές περιοχές της χώρας μας.
Ήδη από το καλοκαίρι πρωτοβουλίες πολιτών έχουν καταθέσει τις απόψεις τους, μετά από συνάντησή τους στη Λαμία.
Οι πρωτοβουλίες πολιτών ζητούν ομόφωνα:
-Την κατοχύρωση του δικαιώματος των παραγωγών να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια.
-Την διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί τελευταία στους παραγωγούς που συμμετείχαν σε αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες»
-Την άμεση νομική θωράκιση των αγορών διάθεσης αγροτικών προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες».
-Την διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να προμηθεύονται ποιοτικά και φθηνά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς της επιλογής τους.
Οι πρωτοβουλίες πολιτών έχουν καλέσει τους καταναλωτές να σταθούν δίπλα τους στις διεκδικήσεις, στην προσπάθεια για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.
Τότε, είχαν δηλώσει την πρόθεση να σταθούν «σύσσωμοι απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική μεθόδευση», έτσι όπως κάνουμε τόσα χρόνια τώρα. «Οι δράσεις “Χωρίς Μεσάζοντες” θα συνεχίσουν να υπάρχουν από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες δράσεις αλληλεγγύης και η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών. Το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” είναι πραγματικότητα και το μέλλον του είναι ανοιχτό. Είναι μια άλλη αντίληψη που πείθει πως υπάρχει εναλλακτική», κατέληγαν στην σχετική ανακοίνωσή τους.