Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Ο ΣΜΑ δεν είναι το πρόβλημα. Είναι η λύση»

Επικοινωνιακή «αντεπίθεση» από τον Δήμο Κατερίνης για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων1

«Φιλική προς το περιβάλλον» χαρακτηρίζει ο Δήμος Κατερίνης τη λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος κάνει λόγο για έργο «αποτελεσματικής καθαριότητας, μηδενικής όχλησης, παράγοντα ποιότητας και πολιτισμού, για την καθημερινότητα των πολιτών»

Μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις των κατοίκων της Γανόχωρας στην δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή τους, ο Δήμος Κατερίνης με ανακοίνωσή του, ενημερώνει αναλυτικά για το τι είναι ο ΣΜΑ, σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει ένα έργο, που όλοι το χαρακτηρίζουν απαραίτητο, αλλά δημιουργεί ενστάσεις ως προς την επιλογή της περιοχής.

Σύμφωνα με το Δήμο Κατερίνης «Στην ασφαλή, σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και στην αποτελεσματικότερη αποκομιδή, αναμένεται να συμβάλει η λειτουργία ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), στο αμαξοστάσιο του Δήμου Κατερίνης. Με ένα πλήρες σχέδιο και χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών, με διαφανείς διαδικασίες, ο Δήμος Κατερίνης εξασφαλίζει ότι ο ΣΜΑ θα λειτουργεί άρτια και με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ειδικότερα, με τη δυνατότητα απορρόφησης μεγάλου όγκου απορριμμάτων και με τη βελτίωση όλων των παραμέτρων για τη διαχείριση και την αποκομιδή, ο Δήμος Κατερίνης, ο οποίος διαχρονικά θέτει ως προτεραιότητα τα ζητήματα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης με τη λειτουργία του ΣΜΑ, εξυπηρετεί αποφασιστικά τους δημότες στην καθημερινότητά τους.»

Στο ενημερωτικό σημείωμα του Δήμου, μπορεί να μην γίνεται ούτε σε ένα μια γραμμή αναφορά στη Γανόχωρα, ωστόσο γίνεται αναλυτική αναφορά στο τί είναι ο ΣΜΑ «Ο ΣΜΑ δεν είναι σκουπιδότοπος. Δεν είναι ΧΥΤΑ. Είναι σαν ένας μεγάλος κάδος απορριμμάτων και μάλιστα ακόμα πιο ασφαλής γιατί είναι μονίμως κλειστός. Έχει μηδενική όχληση και μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν υπάρχει ακαταστασία, δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές. Είναι μια μικρή εγκατάσταση που χωράει σε έκταση 3 έως 5 στρεμμάτων. Στον ΣΜΑ οδηγούνται τα απορριμματοφόρα και αδειάζουν τα σκουπίδια μέσα σε μία ειδική χοάνη από την οποία φτάνουν κατευθείαν σε κλειστά containers. Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ 4 λεπτά. Τα σκουπίδια συμπιέζονται μέσα στα containers. Τα containers φορτώνονται στα φορτηγά, για να μεταφέρουν τα σκουπίδια μακριά από την πόλη στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων. Σήμερα ΣΜΑ λειτουργούν σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα, οι οποίες αποφάσισαν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων τους. Λειτουργούν ακόμα και δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, νοσοκομεία, σχολεία, γήπεδα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.α. Ο ΣΜΑ δεν είναι πρόβλημα. Λύνει το πρόβλημα, ενώ αποτελεί παράγοντα ποιότητας και πολιτισμού για τις συνθήκες ζωής μιας πόλης. Παράλληλα, καθορίζει και το πόσο φιλική είναι μια πόλη προς το περιβάλλον. Η χρήση της μεταφόρτωσης είναι αναγκαία, για τη γενναία βελτίωση της καθαριότητας, καθώς οργανώνεται πιο αποτελεσματικά και ορθολογικά η τακτική μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ μειώνονται δραστικά οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η διασπορά απορριμμάτων και η τοπική όχληση από τα απορριμματοφόρα», καταλήγει ο Δήμος Κατερίνης.