Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Πηδάλι» για… πέντε!

Κοινή διακήρυξη ποδηλατικών συλλόγων για τη διάδοση του ποδηλάτου στην Ελλάδα1

 

Στους 5 συλλόγους που υπέγραψαν την διακήρυξη και η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση των Τρικάλων

Από την πόλη του ποδηλάτου ξεκινά η προσπάθεια για διάδοση του ποδηλάτου και ίδρυση εθνικού φορέα στην Ελλάδα. Από τα Τρίκαλα, την πόλη που «ζει» με, και για το ποδήλατο, πέντε ποδηλατικοί σύλλογοι της χώρας συνεχίζουν μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάδοση του ποδηλάτου αλλά και στην οργάνωση των συλλόγων που ασχολούνται με αυτό. Όπως φαίνεται, η πλέον πρόσφορη πόλη για ουσιαστική έναρξη αυτής της διαδικασίας, ήταν τα Τρίκαλα, όπου πριν λίγες μέρες, με πρωτοβουλία της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας (Αθήνα), οι πέντε σύλλογοι συναντήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη. Ερχόμενοι σε επαφή με τον Δήμο Τρικκαίων, συνεργάστηκαν με την αντιπρόεδρο του μουσείου Βασιλένα Μητσιάδη, συζητώντας για τη διακήρυξη της Αθήνας. Πρόκειται για μια κοινή διακήρυξη των συλλόγων: ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα (Αθήνα), Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας, Ορθοπεταλιά (Κέρκυρα) και Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου η οποία υπογράφτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Οι στόχοι είναι η κοινή συντονισμένη δράση για τη διάδοση του ποδηλάτου στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία δικτύου σωματείων για το ποδήλατο, με την προοπτική να διαδραματίσει ρόλο συντονιστικού οργάνου από την πλευρά των συλλογικών φορέων των πολιτών. Στους στόχους επίσης περιλαμβάνονται η επεξεργασία κοινής πλατφόρμας αιτημάτων προς προώθηση στις αρμόδιες αρχές, για την προώθηση του ποδηλάτου στο πλαίσιο της βιώσιμης και ενεργούς κινητικότητας για τις Ελληνικές πόλεις του 21ου αιώνα, καθώς και η διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας κοινής πλατφόρμας διαλόγου ποδηλατών, βιομηχανίας ποδηλάτου και πολιτείας, κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (Eyropean Cyclists’ Federation). Οι συγκεκριμένοι στόχοι συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στα Τρίκαλα, από τους εκπροσώπους των πέντε συλλόγων, τον εκπρόσωπο της WWF και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (Eyropean Cyclists’ Federation). Στη συνάντηση παρέστη και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έθεσε δύο βασικά ζητήματα: Τη ζωή στην πόλη με τα ποδήλατα, τις δράσεις που έχουν γίνει με τους ποδηλατοδρόμους και τα φανάρια, τη χρήση του ποδηλάτου ως στοιχείου της καθημερινότητας των κατοίκων Να σημειωθεί οτι κατά της διάρκεια της συνάντησης, οι φιλοξενούμενοι ποδηλάτες έκαναν ποδηλατική διαδρομή στην πόλη των Τρικάλων, με τα δωρεάν ποδήλατα που παρέχει σε τρικαλινούς και επισκέπτες ο Δήμος Τρικκαίων.