Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Παραμένει η απόσταση

Φιλόδοξος ο στόχος για συμφωνία στις 20 Φλεβάρηcc86c179d0b27912366842e544d222f0

Παρά τον θετικό τόνο στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Παρασκευής περί προόδου και επιστροφής των δανειστών την επόμενη εβδομάδα -χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ακριβής ημερομηνία-, η αίσθηση που δημιουργήθηκε στην Αθήνα από την συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν διαφορετική.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ναι μεν υπήρξε πρόοδος, αλλά «όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχέχιση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Τύπο του Σαββάτου, η κοινή πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές στο οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει την προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με πρόβλεψη εφαρμογής μετά το 2018, αν δεν πιαστούν οι στόχοι. Το πακέτο περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο και τις φοροαπαλλαγές Οι δανειστές προσέφεραν και ένα «αντίδωρο», που περιλαμβάνει αναπτυξιακές κινήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Χάνεται άλλο ένα ορόσημο; Αυτό πάντως που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι και το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης απομακρύνεται, με όποιες επιπλοκές μπορεί να φέρει η εξελίξη αυτή λόγω των ολλανδικών εκλογών (15/3), αλλά και την γερμανική προεκλογική μάχη, στην οποία το ελληνικό ζήτημα κατέχει ήδη κυρίαρχη θέση. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη Σόιμπλε στο Der Spiegel, στην οποία επιτίθεται κατά του Μάρτιν Σούλτς λέγοντας ότι «για να φτάσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανάληψης ευθύνης (αναφορικά με τα χρέη των χωρών-μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα». Όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Όχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες. Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Τσακαλώτου, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κερέ με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ, δεν επιβεβαίωσαν τη συνάντηση.

Γιούνκερ: Oι Έλληνες έκαναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τους Boρειοευρωπαίους «Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι Βορειοευρωπαίοι, συνέχισε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, «χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος». O Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτημα για το αν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται «πάνω σε πήλινα πόδια», απάντησε: «Στέκεται σε ασταθή πόδια με την έννοια ότι δεν βλέπουμε ακριβώς πώς θα μπορούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτό το πρόβλημα». Και ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε με νόημα: «Καμιά χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερες προόδους στο θέμα του ανταγωνισμού. Και δεν ήταν η Ελλάδα η οποία μείωσε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Ήταν μια άλλη».

Μοσκοβισί: Αν όλοι κάνουν ένα βήμα, μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση
Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times.
«Είμαστε σε σταυροδρόμι: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να την θέσουμε σε κίνδυνο» πρόσθεσε ο επίτροπος.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε βράδυ της Πέμπτης εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε και το EuroWorking Group.
Οι δανειστές εκτιμούν ότι πρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.