Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Το προσφυγικό ζήτημα στο επίκεντρο

Βλάσης Αγτζίδης και Γεράσιμος Μακρής στη Σχολή Γονέων Κατερίνηςimage011

Στο προσφυγικό ζήτημα από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, θα αναφερθούν την Δευτέρα το απόγευμα στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, ο διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Βλάσης Αγτζίδης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Γεράσιμος Μακρής.

Oι δύο ομιλητές θα αναφερθούν στο Ελληνικό Προσφυγικό ζήτημα τον 19ο αιώνα, από την καταφυγή στην Ελλάδα προσφύγων Ελλήνων από την Κρήτη και τη Μακεδονία, ως απόρροια των αποτυχημένων εξεγέρσεων. Αλλά και αργότερα, με την εμφάνιση του βουλγαρικού εθνικισμού μεγάλοι πληθυσμοί από την Ανατολική Ρωμυλία θα καταφύγουν στην Οθωμανική Μακεδονία και στην Ελλάδα. Με τους Βαλκανικούς πολέμους το προσφυγικό ζήτημα θα γενικευτεί. Πληθυσμοί κάθε εθνότητας θα εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες και θα καταφεύγουν στα εδάφη που κατάφεραν να ελέγξουν οι μητέρες-πατρίδες τους. Το προσφυγικό φαινόμενο θα κορυφωθεί με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν 1.5 εκατομμύριο επιζώντες από την Ιωνία, τον Πόντο, τη Βιθυνία, την Ανατολική Θράκη κ.α. θα κατακλύσουν την ηττημένη Ελλάδα.
Θα γίνει αναφορά στην ισλαμική παράδοση, στα βασικά χαρακτηριστικά της, τις θεολογικές και ηθικές αρχές που τη διέπουν, τις βασικές πρακτικές που ακολουθούν τα μέλη της.
Εμμέσως η συζήτηση θα αφορά την υποδοχή και δεξίωση του Άλλου, του διαφορετικού από τη χώρα μας. Θα αναφερθούν επίσης σε ζητήματα ιστορίας και ιστορικής μνήμης που αφορούν τις σχέσεις της Δύσης με τον ισλαμικό κόσμο, αλλά και τις σχέσεις της χώρας μας με τον ισλαμικό κόσμο. Θα καταδείξουν ότι η ταυτότητα αποτελεί όχι μια μονοδιάστατη και μονοσήμαντη ανιστορική ιδιότητα, αλλά μια σχέση μεταξύ του εαυτού και του άλλου. Όπως κάθε σχέση, έτσι και αυτή υπόκειται σε κανόνες, υπακούει σε αναγκαιότητες και προσπαθεί να τις υπερνικήσει.
Στο διαλεκτικό αυτό παιχνίδι, συναντούν τα υποκείμενα την ηθική, τις αξίες και εμπλουτίζουν το όραμά τους για έναν καλύτερο και περισσότερο ανοιχτό κόσμο πέρα από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και πάσης φύσεως φοβικά σύνδρομα. Τα υπόλοιπα μαζί με τον διάλογο που θα γίνει με το κοινό την Δευτέρα στο Συνεδριακό κέντρο της Κατερίνης στις 7 το απόγευμα.