Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ακόμη περιμένουν…

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την αποπληρωμή Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις Δημοτικές Αρχές2%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b1

Την αποπληρωμή (σε δήμους και οικιακούς καταναλωτές) είχε ανακοινώσει (δύο φορές το 2016) απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Από το Μάρτη του 2016 οι οικιακοί καταναλωτές σε Βρία και Ρητίνη περιμένουν τις 15.000 ευρώ, όπως είχαν ανακοινώσει (με δελτίο τύπου) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, διαβεβαιώνοντας οτι «η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες»,

Για τρίτη φορά επανέρχονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Κουκοδήμος, για το ζήτημα της αποπληρωμής του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας καθώς και στις φιλοξενούσες τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα Δημοτικές Αρχές.

Παρά τις υποσχέσεις, τις διαβεβαιώσεις και τα δελτία τύπου που εξέδωσε η (προηγούμενη) ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σειρά δήμων και εκατοντάδες οικιακοί καταναλωτές ορεινών περιοχών της χώρας, ακόμη περιμένουν τα οφέλη. Όπως υποστηρίζουν οι 28 συνολικά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στις προηγούμενες δύο απαντήσεις του κου Σκουρλέτη (τον Μάρτιο του 2016 και τον Σεπτέμβριο του2016) στις αντίστοιχες ερωτήσεις τους (τις οποίες είχαν συνυπογράψει 25 και 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα), είχανε λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τα ποσά είναι 13 εκ. ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας και 20 εκ. ευρώ προς τις φιλοξενούσες τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα Δημοτικές Αρχές. Στη δεύτερη απάντησή του, ο κ. Σκουρλέτης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει υπογραφεί η Απόφαση (Αρ. Πρωτ. ΑΠΕΗΛ/οικ. 181815/09.08.2016), με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών για τα έτη 2010-14. Τονίζεται μάλιστα ότι η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προσδιορίζει τους δικαιούχους της πίστωσης και προβαίνει στους προβλεπόμενους υπολογισμούς εντός δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης. Ακόμη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου, όπου επισημαίνει πως θα αποδοθεί το ποσό των 17,6 εκ. ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές που λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ακριτικά χωριά, στα βόρεια σύνορά της χώρας, που εκτείνονται από τον Έβρο, δηλαδή από την απόληξη της οροσειράς της Ροδόπης, μέχρι τα όρια της Θράκης προς την Ανατ. Μακεδονία, που είναι ο ποταμός Νέστος και συγκεκριμένα χωριά των Οικισμών, Αισύμης, Μάκρης, Λευκίμης, Μικρού Δερείου, των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αντίστοιχα. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «δεδομένου ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα στις Δημοτικές Αρχές και σε είδος παροχής υπηρεσιών στους δικαιούχους καταναλωτές ορεινών Οικισμών – χωριών», ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: -Αν κι έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές της Χώρας και γιατί δεν απαλλάχθηκαν οι κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων και Οικισμών από την καταβολή εξόδων ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών τους Επίσης, ζητούν ενημέρωση, για το εάν υπάρχει προγραμματισμός για το πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των κατά νόμο δικαιούχων Δήμων, καθώς και αυτών που δικαιούνται τη δωρεάν ηλεκτροδότηση, μέχρι ορισμένου ύψους, των κατοικιών τους.

Τα 15.399,36 ευρώ (που ανακοινώθηκαν) ακόμα περιμένουν σε Βρία και Ρητίνη! Να σημειωθεί, οτι το ζήτημα αφορά και την Πιερία και κυρίως τους κατοίκους της Βρίας και της Ρητίνης, αφού στα όρια της λειτουργούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ Πριν ένα χρόνο (1 Μαρτίου 2016) ενημέρωση των βουλευτών της Πιερίας για το θέμα ανέφερε πως «Ενεργοποιείται» η νομοθετική ρύθμιση για το ανταποδοτικό τέλος από την παραγωγή ενέργειας και ποσό 15.000 ευρώ αναμένεται να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των δύο περιοχών, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος Μάλιστα στην ανακοίνωση επισημαίνονται οτι «Για πρώτη φορά, πέντε χρόνια μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα καταβληθεί στους δικαιούχους το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο στην Πιερία, και ειδικότερα στην τοπική κοινότητα της Βρίας και της Ρητίνης, σύμφωνα με την απόφαση, καταβάλλονται 15.399,36 ευρώ για την περίοδο 2010-2014 και τίθεται σε εφαρμογή και το πλαίσιο για την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους και στο μέλλον. Εκπληρώνεται έτσι ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για χρόνια, όπου παρά τη χρόνια λειτουργεία του σταθμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή τους, δεν είχαν λάβει ποτέ τα νόμιμα ανταποδοτικά τέλη. Το ανταποδοτικό τέλος, θα αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες…»