Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Θέμα τακτικής τα «κλειστά χαρτιά»

Στην αντεπίθεση περνάει ο Ευκλ. Τσακαλώτος με απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση96c73878a38e2e6880bc74cd86b3c908

Με σκληρή δήλωση απαντά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και στις κατηγορίες για καθυστέρηση στην αξιολόγηση με ευθύνης της κυβέρνησης, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν υλοποιηθεί και τους λόγους που άλλες εκκρεμούν.

Η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα «χαρτιά» της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά, τονίζει ο υπουργός, κατηγορώντας τον Κ.Μητσοτάκη ότι αδυνατεί να καταλάβει τη δυναμική της διαπραγμάτευσης. «Μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο» τονίζει, ενώ καλεί εκ νέου τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. «Καρφί» πετάει στη ΝΔ ο Ευ.Τσακαλώτος και για τις τραπεζικές διοικήσεις. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος «σε σχέση με την υποτιθέμενη καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη» δηλώνει: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο μάλλον να έχει νομοθετηθεί. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν, αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα «χαρτιά» της, μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση. Όπως, άλλωστε, εξήγησε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να «συμβιβαστούμε» για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και κάτι ακόμα: Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός, όλα θα γίνονται γρήγορα. Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον πρωθυπουργό. Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών, που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα! Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη».

Δήλωση μετά την «άρνηση» του Ν.Βούτση να του δώσει τον λόγο
Η δήλωση αυτή σε οξύτατο τόνο του Ευ.Τσακαλώτου γίνεται στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της αξιολόγησης να έχει καθυστερήσει σχεδόν έναν χρόνο.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, σημείωσε για την β” αξιολόγηση ότι έπρεπε να έχει κλείσει ένα χρόνο πριν, και έκανε λόγο για «κυνική ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεων της».
«Κύριε υπουργέ των οικονομικών τα είπατε αυτά στον πρωθυπουργό; Ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, έχει ακούσει τον υπουργό Οικονομικών;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε αμέσως το λόγο, για να απαντήσει, ωστόσο ο προεδρεύων Ν.Βούτσης αρνήθηκε, τονίζοντας ότι ήδη έχει σηκωθεί ο πρωθυπουργός για να μιλήσει και ο υπουργός μπορεί να πάρει το λόγο μετά. Υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Τσακαλώτου και Βούτση, το οποίο μάλιστα προκάλεσε ποικίλα σχόλια και «ερμηνείες» ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν στηρίζεται πλέον με την ίδια ζέση από την κυβέρνηση και το Μαξίμου.
Τα σενάρια αυτά έσπευσε να διαλύσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Real FM τόνισε «οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα».
Ερωτηθείς για το χθεσινό επεισόδιο με τον Ευ. Τσακαλώτο στη Βουλή, ο οποίος ήθελε να πάρει τον λόγο πριν από τον Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Χθες κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να πάρει τον λόγο. Ο κ. Βούτσης, όμως, αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό, για να συνεχιστεί κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν είναι ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να αποτελεί αφορμή για να ξεκινήσει η σεναριολογία περί κακών σχέσεων».