Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία της ΜΕΘ

 

 

Εγκαινιάζεται σήμερα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Κατερίνης

Σε λειτουργία θα τεθεί στις 6 Φεβρουαρίου η πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 12 κλινών του Νοσοκομείου Κατερίνης, η οποία αρχικά θα είναι στελεχωμένη με τέσσερις γιατρούς και 15 νοσηλευτές. Τα εγκαίνια της ΜΕΘ θα πραγματοποιήσει σήμερα στη 1 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανέστης Μυστρίδης, στο ΑΠΕ, η ΜΕΘ υπήρχε από το 2010 στο νέο νοσοκομείο της πόλης και ήταν πλήρως εξοπλισμένη, αλλά από τότε δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, διότι δεν είχε γίνει η οικονομοτεχνική μελέτη για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της και δεν υπήρχε προσωπικό για να τη στελεχώσει.

«Καταθέσαμε πλήρη πρόταση για να μπορέσει να λειτουργήσει η ΜΕΘ. Ο κ Πολάκης, ο οποίος είναι εντατικολόγος, αντιλήφθηκε ότι είναι εφικτό να λειτουργήσει και έδωσε την έγκρισή του», εξηγεί ο κ. Μυστρίδης.

Για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία η ΜΕΘ έχουν συντηρηθεί οι επτά από τις 12 κλίνες της και όπως επισημαίνει ο κ. Μυστρίδης αρχικά θα λειτουργήσουν τέσσερις συν μία, η οποία θα είναι θάλαμος απομόνωσης.

«Η ΜΕΘ προς το παρόν είναι στελεχωμένη από τέσσερις γιατρούς. Δύο γιατρούς προερχόμενους από τις δομές του ΕΣΥ, εκ των οποίων ο ένας έχει έρθει από το Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης, όπου ήταν υποδιευθυντής της ΜΕΘ, και ένας επιμελητής Α’, ο οποίος ήρθε από τη Β” ΜΕΘ του “Γ. Παπανικολάου’, και από δύο επικουρικούς -αναισθησιολόγο και καρδιολόγο- που έχουν προσληφθεί για αυτό τον σκοπό. Επίσης από το νοσοκομείο Κατερίνης μπορεί να μετακινηθεί στη ΜΕΘ χειρουργός-εντατικολόγος και περιμένουμε να προκηρυχθεί μία ακόμη θέση μόνιμου γιατρού. Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό ανά κλίνη ΜΕΘ χρειάζονται τρεις νοσηλευτές. Εμείς έχουμε στο νοσοκομείο 15 νοσηλευτές εξειδικευμένους, οι οποίοι επανεκπαιδεύτηκαν για 1,5-2 μήνες για να ασκήσουν καθήκοντα στη ΜΕΘ», συμπληρώνει ο κ. Μυστρίδης.

Το Νοσοκομείο Κατερίνης εξυπηρετεί μια περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 120.000, ο οποίος το καλοκαίρι αυξάνεται κατά δεκάδες χιλιάδες. Μέχρι τώρα οι ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ διασωληνώνονταν στο Νοσοκομείο Κατερίνης και διακομίζονταν με ασθενοφόρο σε ΜΕΘ νοσοκομείων όμορων νομών.