Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μένει Γανόχωρα…

Εμμένει στην αρχική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων00

 

Την αγωνία τους για τη δημιουργία του ΣΜΑ στην περιοχή τους, εξέφρασαν κάτοικοι της Γανόχωρας οι οποίοι δεν πείστηκαν ούτε από την προσωπική δέσμευση του δημάρχου, πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Περισσότερο από δύο ώρες απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ο οποίος σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Γανόχωρας. Το θέμα ήρθε στο συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης και μετά από συγκέντρωση 750 υπογραφών κατοίκων της Γανόχωρας.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν δεκάδες κάτοικοι της Γανόχωρας, που άλλοτε χειροκροτούσαν και άλλοτε αποδοκίμαζαν ομιλητές, δημιουργώντας στιγμές έντασης. Ωστόσο είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους (μέσω εκπροσώπων), κάνοντας σαφές οτι δεν επιθυμούν ΣΜΑ στην ευρύτερη περιοχή τους. Οι κάτοικοι της Γανόχωρας, αντιδρούν στο έργο, θεωρώντας οτι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού ο Σταθμός δημιουργείται πολύ κοντά στα σπίτια τους και σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Σωστή ενημέρωση ζήτησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ιδιωτικού σχολείου που βρίσκεται κοντά στην «επίμαχη» περιοχή, Θεόδωρος Τόνας, εκτιμώντας πως αν πεισθούν οι γονείς οτι θα τηρηθεί στο ακέραιο η νομοθεσία θα καμφθούν και οι αντιδράσεις. Το θέμα ήρθε στο Συμβούλιο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Νίκου Μακρίδη, ο οποίος συντάχθηκε πλήρως με την άποψη των κατοίκων της Γανόχωρας. Μπορεί να παραδέχθηκε οτι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία ΣΜΑ ωστόσο διευκρίνησε «όχι όμως σε αυτήν την περιοχή». Βολές ως προς την διαχείριση και τη διαδικασία που επέλεξε ο δήμος για τη δημιουργία του ΣΜΑ στην Γανόχωρα, εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, οι σύμβουλοι της οποίας πολλές φορές ρώτησαν (χωρίς να πάρουν απάντηση) αν έχει γνωμοδοτήσει το Τοπικό Συμβούλιο. Ο «Άλλος Δρόμος» εστίασε και στο γεγονός πως το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή, πριν εγκριθούν οι όροι της Περιβαλλοντικής Μελέτης, αιχμή στην οποία επίσης δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις «Τα θέματα πρέπει να ξεκινούν με συζήτηση με τους δημότες», τόνισε η Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη στην τοποθέτησή της, εντοπίζοντας σαφές έλλειμα ενημέρωσης όχι μόνο των κατοίκων, αλλά ακόμη και των δημοτικών συμβούλων αφού πολλά από τα ερωτήματα που είχαν θέση για το θέμα, δεν πήραν απάντηση. Την πρακτική του δήμου να αποφύγει να ρωτήσει το Τοπικό Συμβούλιο και να αποφασίσει τη δημιουργία ΣΜΑ χωρίς να ενημερώσει τους κατοίκους της Γανόχωρας, «στηλίτευσε» στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Κυριακίδης. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο «ως πρώτη πράξη καλής θέλησης» να ακυρώσει την απόφαση για δημιουργία ΣΜΑ στη Γανόχωρα.

Την βεβαιότητα οτι ο ΣΜΑ δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στο περιβάλλον, ούτε στους κατοίκους της περιοχής, εξέφρασε ο δήμαρχος Κατερίνης, αναλαμβάνοντας να ενημερώσει κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Χιονίδης, αφού υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθήθηκε (έγιναν όλες οι προβλεπόμενες μέλετες είπε) εγγυήθηκε προσωπικά οτι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ούτε από στραγγίσματα, ούτε από σκουπίδια, ούτε από οσμές. Συνεχίζοντας, απέρριψε το αίτημα για ανάκληση της απόφασης δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Γανόχωρα, αντιπροτείνοντας τη συγκρότηση επιτροπής από κατοίκους οι οποίοι για έξι μήνες (ή για όσο διάστημα χρειαστεί) θα ελέγχουν τη λειτουργία του Σταθμου «και αν παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα, τότε θα ανακαλέσουμε την απόφαση» όπως είπε. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων υποστήριξε οτι τέτοιες καταστάσεις υποκινήθηκαν και σε άλλες περιπτώσεις, «από τα ίδια κέντρα», τοποθετώντας σ’ αυτά τα «κέντρα» εθελοντή, βουλευτή και σύμβουλο. «Φτάνει η παραπληροφόρηση του κόσμου από άσχετους που έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», είπε ο δήμαρχος σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ενώ απαντώντας στην (άκομψα εκφρασμένη σε πολλές περιπτώσεις) δυσφορία του ακροατηρίου, ξεκαθάρισε πως «αν νομίζει κάποιος οτι φωνάζοντας μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις του δήμου, γελιέται.» Στο τέλος της διαδικασίας, τέθηκαν δύο προτάσεις προς ψήφισμα. Η πρόταση του Άλλου Δρόμου για ανάκληση της απόφασης δημιουργίας ΣΜΑ απορρίφθηκε, ενώ με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου για λειτουργία του ΣΜΑ στην περιοχή και επίβλεψη της από Επιτροπή κατοίκων. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση, λόγω της σχετικής έντασης που επικρατούσε στο συμβούλιο, από διαμαρτυρίες των κατοίκων της Γανόχωρας, οι οποίοι προφανώς δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την τελική έκβαση του θέματος.