Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ο Τσίπρας εξυπηρετεί το «σενάριο Σόιμπλε»

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην ετήσια συνεστίαση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας

1

Με ομιλητή τον Ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκο Ανδρουλάκη, πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνεστίαση του ΠΑΣΟΚ Πιερίας την Παρασκευή το βράδυ. Ο ευρωβουλευτής της Συμπαράταξης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, στις παλινωδίες του «θιάσου Τσίπρα», αλλά και στην προοπτική της Ευρώπης, η οποία δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο.

Τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση, καλωσόρισε ο Γραμματέας τη Ν.Ε. Πιερίας ΠΑΣΟΚ Χρήστος Τζιουβάρας) ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε την ανάγκη ύπαρξης κεντροαριστερού αυτόνομου πόλου, κάνοντας λόγο για «ιστορικό καθήκον». Ο κ. Τζιουβάρας είπε ότι σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν δέχονται την ταύτισή τους είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην αυτονομία της παράταξης. Ο Γραμματέας της Ν.Ε. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την ένταξη σ’ αυτήν του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, καλωσορίζοντας στην εκδήλωση τα μέλη του ΚιΔηΣο στην Πιερία.

Με αναφορά στην διεύρυνση της παράταξης, ξεκίνησε την ομιλία του και ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας πως «είμαστε όλοι εδώ, πέρα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν» και υπογραμμίζοντας πως «καλό είναι να θυμόμαστε τα θετικά της Δημοκρατικής Παράταξης στον τόπο και να μην ξεχνάμε τα αρνητικά της».
Ο ευρωβουλευτής της Συμπαράταξης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθερότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να επικαλείται την πολιτική σταθερότητα, όταν μέσα σε μια χρονιά (το 2015) οδήγησε τη χώρα τρεις φορές στις κάλπες, ενώ με την πολιτική της χρέωσε την Ελλάδα κατά τουλάχιστον 86 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Ανδρουλάκης, εστίασε και στην αναγκαιότητα να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αφού οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, καθιστούν την όποια καθυστέρηση επικίνδυνη για τη χώρα μας.
«Ουσιαστικά η κυβέρνηση αν καθυστερήσει κι άλλο την αξιολόγηση, θα έχει δύο επιλογές» είπε «ή να υπογράψει ένα 4ο μνημόνιο ή να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ». Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά με την πολιτική της εξυπηρετεί το «σχέδιο Σόιμπλε» που θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η ενίσχυση των συντηρητικών της Ευρώπης, διαμορφώνουν συσχετισμούς που δεν ευνοούν την Ελλάδα, εκτιμώντας πως αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει την διαπραγμάτευση όπως το καλοκαίρι του 2015, «θα πάρει πολύ λιγότερα» λόγω ακριβώς της ενίσχυσης των συντηρητικών φωνών και με δεδομένο ότι ο Ολάντ φεύγει, η Μέρκελ πιέζεται (λόγω των επερχόμενων γερμανικών εκλογών), ενώ οι αντιευρωπαϊκές φωνές πληθαίνουν σε όλη την Ένωση.
Συνεχίζοντας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επαναφέρει διλήμματα «συνεργασιών» του 2015, προειδοποιώντας ότι «τα παιχνίδια αυτά πρέπει να σταματήσουν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να υποστηρίξει μόνο το σενάριο της αυτονομίας της»
Ως το πιο ασφαλές «γήπεδο» για την οικονομία και τα Εθνικά μας δίκαια, χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα» είπε αν και παραδέχθηκε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν έχει επιτευχθεί όπως την οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες της. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι τον αγώνα για την πραγματική ενοποίηση η χώρα μας πρέπει να τον δώσει μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την ομιλία του Ευρωβουλευτή, δεν έλειψαν οι αναφορές στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι και σ’ αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση «τα έκανε μπάχαλο», αρκεί, όπως είπε, να δούμε την κατάσταση που επικρατεί (με ευθύνη της) στα νησιά (που δέχονται πρόσφυγες), αλλά και στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υποστήριξε πως «χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη η απρέπεια αριστεράς και δεξιάς θα εξαπλώνεται», ενώ δεν απέφυγε την αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.