Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Βολές, αιχμές και απαντήσεις

«Πρώτη» του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για το 2017

Την επίβλεψη των εργασιών στον Πέλεκα την έχει η Περιφέρεια ξεκαθάρισε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος, ενώ απαντώντας για το «πώς» γίνονται οι αμμοληψίες μέσα από το ποτάμι, παρέπεμψε στην σχετική απόφαση των δύο υπουργών

Την πρώτη του συνεδρίαση για το 2017 πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, με τα θέματα προ ημερήσιας διάταξης να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Ο απολογισμός του έργου για τον αποχιονισμό της Κατερίνης, η απάντηση στους «εγκάθετους» που δημιουργούν πρόβλημα με αφορμή τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Γανόχωρα, αλλά και τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζει το (κλειστό) δημοτικό σχολείο του Κάτω Αγιάννη, ήταν μόνο κάποια από τα θέματα στα οποία ο δήμαρχος έδωσε απαντήσεις. Μετά τις καθιερωμένες ευχές (και την κοπή της πίτας) για το νέο έτος, ο κ. Χιονίδης, έκανε ένα σύντομο απολογισμό των προσπαθειών που έκαναν οι υπηρεσίες του δήμου για να παραμείνουν προσβάσιμοι οι δρόμοι του δήμου κατά τις χιονοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ο δήμαρχος, αφού θύμισε οτι ο μηχανισμός του Δήμου κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός καιρικού φαινομένου που ήταν έντονο στο μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου, εκτίμησε οτι τα κατάφερε ικανοποιητικά. «Πάντα θα υπάρχουν μικροπαρατηρήσεις, αλλά γενικά ανταποκριθήκαμε στις συνθήκες και μάλιστα, με ιδία μέσα» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας οτι δόθηκε βαρύτητα στις περιοχές που η χιονόπτωση ήταν πιο έντονη. Ο κ. Χιονίδης, αναφέρθηκε και στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που θα εγκατασταθεί στη Γανόχωρα (κοντά στο δημοτικό γκαράζ). Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών, από μερίδα κατοίκων της περιοχής, ο δήμαρχος, έκανε λόγο για «εγκάθετους» που παρακινούν κατοίκους της περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει, για να χτυπήσουν τη διοίκηση. Επίσης, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας και διαβεβαίωσε οτι ο σταθμός μεταφόρτωσης γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες μελέτες. Το πρόβλημα που προέκυψε στο δημοτικό σχολείο του Κάτω Αγιάννη, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω βλάβης στο σύστημα θέρμανσης, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική σύμβουλος Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, αφού οι 18 μαθητές του σχολείου, δεν έπεστρεψαν ακόμη στα μαθήματά τους (από τις διακοπές των Χριστουγέννων), λόγω βλάβης του καυστήρα. Τη διαβεβαίωση οτι η αντικατάσταση του καυστήρα θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χρυσόστομος Κυραηλίδης. «Ήδη περιμένουμε την Πέμπτη (χθες) να κατατεθούν οι προσφορές για την αγορά του καυστήρα και τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι εργασίες» είπε. Αναφερόμενος στους λόγους που καθυστέρησαν την αντικατάσταση του καυστήρα, υποστήριξε οτι η υπηρεσία έψαχνε έναν τρόπο ώστε να γίνει σύντομα. Αυτός ο τρόπος τελικά βρέθηκε σε συνεννόηση με την Επίτροπο και η προμήθεια του καυστήρα θα γίνει από την Σχολική Επιτροπή, είπε ο κ. Κυραηλίδης.

Για το ζήτημα των εργασιών στον Πέλεκα και τις αμμοληψίες που γίνονται στην κοίτη του, κατέθεσαν ερώτημα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης και η δημοτική σύμβουλος Γνωσούλα Χαίλατζίδου. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ρώτησαν για το ποιος έχει την ευθύνη για την επίβλεψη του έργου, ποιος ελέγχει την πορεία των εργασιών, με ποια απόφαση γίνονται αμμοληψίες, αλλά και το τι προτίθεται τελικά να κάνει ο δήμος για την ανάπλαση της περιοχής.
Απαντώντας ο δήμαρχος υποστήριξε πως ο δήμος «όπως θα έπρεπε να είχε κάνει από το 2002», προχώρησε στη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος. Σε ότι αφορά την επίβλεψη, τόνισε οτι αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά το τι γίνεται στην περιοχή παρακολουθείται «ατύπως» και από το Δήμο και «όπου χρειάστηκε στάλθηκαν οι ανάλογες επιστολές».
Απαντώντας για την αμμοληψία μέσα από το ποτάμι, ο κ. Χιονίδης είπε οτι αυτή δόθηκε στον εργολάβο (που κατασκευάζει τον Περιφερειακό Δρόμο Κατερίνης) με απόφαση την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ διευκρίνησε οτι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν τα υλικά μέσα από το ποτάμι δόθηκαν δωρεάν ή αν καταβάλλεται και πόσο, αντίτιμο για αυτά.
Καταλήγωντας ο δήμαρχος, υποστήριξε οτι για τον Δήμο ο Λεύκος ποταμός «αποτελεί σημείο αιχμής» και όπως είπε οι παρεμβάσεις κατά μήκος του συνεχίζονται.