Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Εντυπωσίασε ο «Διγενής Ακρίτας»

Μουσικοθεατρική παράσταση από τη Σχολή Γονέων Κατερίνης

01

Με την εξαίρετη Μουσικοθεατρική παράσταση «Διγενής Ακρίτας» συνέχισε τις εκδηλώσεις της η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης αποδεικνύοντας το εύρος των δραστηριοτήτων της.

Τo Μουσικό Σύνολο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραμούζα, την σκηνοθετική επιμέλεια της Γιώτας Τσεντίδου και σε συνεργασία με τους Μελωδούς της Παράδοσης ανέβασαν για πρώτη φορά το επικό έργο «Διγενής Ακρίτας». Η συγκεκριμένη παράσταση ήρθε μετά την επιτυχημένη τους παράσταση «Ερωτόκριτος» που ανέβασαν πριν δυο χρόνια. Το ίδιο έργο, ολοκληρωμένο, θα παρουσιαστεί το Καλοκαίρι του 2017 στο ανοιχτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Κατερίνης.
Η παράσταση βασίστηκε στο δέκατο λόγο της παραλλαγής της Τραπεζούντας, το ένα από τα πέντε κείμενα που επέζησαν για τη ζωή του Διγενή Ακρίτα… Ο επικός ήρωας Διγενής Ακρίτας παρουσιάζεται να ψυχομαχεί σε ένα συγκλονιστικό φινάλε. Τα τραγικά πρόσωπα του περιβάλλοντός του και κυρίως η γυναίκα του η οποία τον ακολουθεί επίσης στο ταξίδι του στο θάνατο, συμμετέχουν στην πιο τραγική στιγμή της ζωής του.
Ο Διγενής έζησε τη ζωή του θνητού με υπερφυσικές δυνάμεις που προκαλούσε πάντα τη μοίρα του, αλλά τώρα παγιδεύεται από το χάρο σε ένα επικό τέλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο Κατερίνης τη Δευτέρα.
Συντελεστές της παράστασης ήταν Το Μουσικό Σύνολο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, οι Μελωδοί της Παράδοσης με τους τραγουδιστές και μουσικούς Δρανίδου Άννα, Ράδη Σπύρο, Αποστολίδη Νίκο, Κωστόπουλο Γεώργιο, Νικολοπούλου Ελένη, Αμανατίδη Σωτήρη, Αμανατίδη Γεώργιο και Κατιρτζής Δημήτριος.
Τη μετάφραση του κειμένου έκανε εξαιρετικά ο Γεώργιος Καραμέλιος. Τους ρόλους των προσώπων του έργου υποδύθηκαν πολύ πειστικά οι Εμμανουέλα Μαργιούλα, Ραφαηλίδης Γεώργιος, Κοντσές Γεώργιος, Γιαννίκη Όλγα, Σαμαρά Έφη, Σπυριδοπούλου Δώρα. Στην αφήγηση των κειμένων ήταν η Γαργαγέτα Χριστίνα. Τη συνολική παρουσίαση του έργου έκανε η Μαργαρίτα Αμανατίδου.
Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είναι την Δευτέρα 23 Γενάρη, με ομιλητή τον πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα Κωνσταντίνο Λούλη. Το θέμα που θα αναπτύξει ο κ. Λούλης είναι «Η Επιβίωση της Ελλάδος μέσα από διαδοχικά θαύματα».