Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Ανοχύρωτα» τα νοσοκομεία

Απίστευτη καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

nn

Μακραίνει η λίστα των ασθενών που περιμένουν για κρεβάτι σε ΜΕΘ, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλοντας «κακοδιαχείριση των κλινών».

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας έχει περάσει η γρίπη στη χώρα μας σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία προσέρχονται δεκάδες ασθενείς. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει ότι «η χώρα μας για άλλη μια χρονιά δεν είναι υγειονομικά οχυρωμένη στη γρίπη».

«Η χώρα μας για άλλη μια χρονιά δεν είναι υγειονομικά οχυρωμένη στη γρίπη, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι Υπουργοί Υγείας. Συνεχίζουν να λένε θλιβερά ψέματα, μεταφέροντας μια εικονική πραγματικότητα για τη κατάσταση των Δημόσιων Νοσοκομείων», λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων, οι Πνευμονολογικές και Παθολογικές κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων έχουν γεμίσει με ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ γεμάτοι με ράντζα είναι και οι διάδρομοι των κλινικών και όπου τα ράντζα δεν επαρκούν, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές. Επίσης, καταγγέλλουν ότι διοικητές νοσοκομείων, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αναπτύσσουν Τμήματα Λοιμωδών Νόσων και εκεί εισάγουν ασθενείς με γρίπη.

Καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κλινών στις ΜΕΘ Μόνο πέντε από τους 78 ασθενείς που βρίσκονταν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για κρεβάτι νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξυπηρετήθηκαν τελικά. Πολλοί ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει κακοδιαχείριση των υπαρχόντων κλινών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους και ράντζα εξαιτίας των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ, ενώ κάθε επόμενη ημέρα πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζονται στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ «και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή» και απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση διερωτώνται «Πεθαίνουν λοιπόν κύριε Τσίπρα, κύριε Ξανθέ και κύριε Πολάκη Ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν, εξαιτίας της διάλυσης των Δημοσίων Νοσοκομείων ή όχι;» Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ πως ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ «το Σύστημα ΣΥΡΙΖΑ δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές. Παρκάρουν για πολύ καιρό ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν είναι απαραίτητο». Ως παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» που νοσηλεύεται επί έξι μήνες με γεροντική άνοια, επειδή έχει «μπάρμπα στην Κορώνη», όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι λέγοντας ότι «το μόνο που κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό είναι να την περιποιείται». Η ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται λοιπόν «πόσοι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είχαν σωθεί εάν έβγαινε από την Μονάδα η εν λόγω ασθενής;»

Αναβολή θεραπειών λόγω ελλείψεων σε ογκολογικά φάρμακα Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ελλείψεις κλινών ΜΕΘ που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και οι ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων από κεντρικά δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών την περασμένη εβδομάδα το «Λαϊκό» Νοσοκομείο ακύρωσε προγραμματισμένες θεραπείες ογκολογικών ασθενών λόγω ελλείψεων σε απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα. «Η αναβολή των θεραπειών μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους και σε κάθε περίπτωση συνιστά παραβίαση της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Επίσης, βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία την ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έρχονται από την επαρχία για να κάνουν τη θεραπεία τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Θύματα ξυλοδαρμού από αγανακτισμένους πολίτες γιατροί και νοσηλευτές
Με την οργή των ασθενών και των συγγενών τους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των δημοσίων δομών υγείας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις του ΕΣΥ λέγοντας «πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι τις ανεπάρκειες του Συστήματος. Τρώμε ξύλο για τον κύριο Πολάκη».
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στη νυχτερινή βάρδια Κυριακή προς Δευτέρα 16 Ιανουαρίου δεν υπήρχε κανένα ασθενοφόρο στη Νάξο και σε κλήση που δέχθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου για διακομιδή ασθενούς η νοσηλεύτρια ενημέρωσε ότι έπρεπε η μεταφορά να γίνει είτε με περιπολικό της ΕΛΑΣ, είτε με ιδιωτικό μέσο. «Μετά από λίγη ώρα κατέφτασε στα ΤΕΠ εξαγριωμένη γυναίκα και ζήτησε τη νοσηλεύτρια με την οποία μίλησε στο τηλέφωνο και άρχισε να την χτυπά βάναυσα και να την κυνηγάει στο χώρο των ΤΕΠ. Για να προστατευτεί από την βίαιη επίθεση μπήκε σε ένα χώρο των ΤΕΠ» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Τελικά, ο ασθενής για τον οποίο είχε ζητηθεί το ασθενοφόρο έφτασε στο Νοσοκομείο Νάξου με περιπολικό και διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε μέθη, ενώ οι γιατροί των ΤΕΠ εξέταζαν ασθενή με ισχαιμία ο οποίος είχε προσέλθει με δικό του μέσο συνοδεία συγγενούς λόγω έλλειψης ασθενοφόρου.
Σε άλλο περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που συνέβη το απόγευμα της 15ης Ιανουαρίου στα Εξωτερικά Π/Θ Ιατρεία, η αναμονή των ασθενών ήταν αρκετά μεγάλη καθώς
εφημέρευε σαν ειδικευμένος Παθολόγος μόνος του ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής που είχε και την ευθύνη των ήδη νοσηλευόμενων.
«Συνοδός λοιπόν απαιτώντας την άμεση αντιμετώπιση του συγγενούς του γρονθοκόπησε τον γιατρό και τον καθύβρισε. Την ίδια μέρα απειλήθηκε και καθυβρίσθηκε και τραυματιοφορέας μεταφέροντας ασθενή σε φορείο επειδή “τόλμησε” να ζητήσει από πλήθος αναμενόντων στο χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων να κάνουν στην άκρη να περάσει το φορείο», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού βιώνουν καθημερινά τέτοιου είδους καταστάσεις από πολίτες που και αυτοί βέβαια για τον παραπάνω λόγο δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες που πρέπει.
«Η εξουθένωση (σωματική και ψυχολογική) είναι στο όριο. Πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι τις ανεπάρκειες του Συστήματος. Τρώμε ξύλο για τον κύριο Πολάκη», λένε χαρακτηριστικά.