Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ο κακός (μας) καιρός, προσθέτει αιτήματα…

Η Επιτροπή Μπλόκων για τις ζημιές από την κακοκαιρία στη φυτική παραγωγή και ενόψει των νέων κινητοποιήσεωνtrakter_agrotes

 

Για τεράστιες καταστροφές στη φυτική παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο που προκάλεσε ο χιονιάς και ο παγετός, κάνει λόγο η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων των Αγροτών. Λίγο πριν «ανάψουν» οι μηχανές των τρακτέρ για να κατέβουν στους δρόμους, ένα ακόμη «πλήγμα» δέχεται ο αγροτικός, κτηνοτροφικός, αλλά και ο μελισσοκομικός κόσμος.

 

Η Επιτροπή, ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες παραγωγοί. Επιπλέον, ζητάει μέτρα για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδιας που ενδεχομένως να εμφανιστούν ελλείψει προϊόντων λόγω της κακοκαιρίας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δεν παραλείπει, να απευθύνει νέο κάλεσμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ξεκινούν οι φετινές κινητοποιήσεις τους.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι ιδιαίτερα πλήττεται η παραγωγή εσπεριδοειδών, (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και κηπευτικών, ενώ ζημιές, που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν  δενδρώδεις καλλιέργειες,  όπως τα ελαιόδενδρα και άλλα.

«Σε πολλές περιπτώσεις – για παράδειγμα, οι ζημιές στα δένδρα σε χρονικό  διάστημα που δεν καρποφορούν, στα θερμοκήπια, γενικότερα  στο φυτικό κεφάλαιο – δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να είναι ξεκρέμαστοι.  Κι όταν ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο  πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, στελέχη του Οργανισμού προκαλούν και  εκβιάζουν, δηλώνοντας  δημόσια ότι, αν θέλουν ν’ αποζημιωθούν για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, πρέπει να πληρώσουν πρόσθετα τσουχτερά ασφάλιστρα, προωθώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλιση της  παραγωγής και του κεφαλαίου γεωργών και κτηνοτρόφων.

Αλλά και στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις, είναι πολύ μικρές, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι με την πολιτική δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, στα πλαίσια των μνημονίων, ο ΕΛΓΑ έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να δαπανήσει, κάθε χρόνο, για αποζημιώσεις, το οποίο είναι πολύ μικρό κι αν εξαντληθεί σταματούν και οι όποιες αποζημιώσεις.»

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι πληγέντες από την κακοκαιρία γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να πιστέψουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις –όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις και, στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα-  αλλά αγωνιστικά να διεκδικήσουν ότι δικαιούνται.

Σε σχέση με τις ζημιές που προκλήθηκαν οι αγρότες διεκδικούν:

Άμεση εκτίμηση όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για  να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά  για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν τι εκτιμήσεις των ζημιών, που τους έκοψε η κυβέρνηση.

-Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους.

-Να πάρει, άμεσα και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν – κι αν εμφανιστούν να χτυπηθούν  αμέσως – φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.

Τέλος, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους πληγέντες παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες σ’ όλη τη χώρα, να βγουν στα μπλόκα στις 23 Γενάρη, όπου, «με τη στήριξη και συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσουμε μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, μια μάχη για την επιβίωσή μας.»