Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει»

Σε 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ1

 

Πανελλαδική Στάση Εργασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκήρυξε για την Τετάρτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας ενώ την ίδια μέρα (στις 12 το μεσημέρι) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας.

Οι υπάλληλοι στην Αυτοδιοίκηση ζητούν την άμεση αντιμετώπιση μίας σειράς προβλημάτων, που ενώ για αρκετά εξ αυτών υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, όπως η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), η επίλυση των προβλημάτων στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και η πρόσληψη των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. μέσω των προσωρινών πινάκων, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για την υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζουν πως εμπαίζονται επί μήνες. «Αυτή η κοροϊδία θα πρέπει να τελειώσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν λύσεις στα εξής ζητήματα:
-Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το μόνιμο προσωπικό. Μέχρι στιγμής, αναφέρουν πως καμία ενέργεια δεν έχει γίνει παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για τον ορισμό των εκπροσώπων των αρμοδίων Υπουργείων για τις διαπραγματεύσεις.
-Καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους συμβασιούχους εργαζόμενους και άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει από την Πράξη 105/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για το θέμα η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότηση κα Όλγα Γεροβασίλη είχε δεσμευτεί πώς μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2017 θα υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία.
-Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες έχει καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καθίσταται δυνατή η έκδοση αποφάσεων και ενταλμάτων πληρωμής. Οι συνταξιούχοι Δημοτικοί Υπάλληλοι σε ότι αφορά στην καταβολή του εφάπαξ από τον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Κ.Υ.) του Τ.Π.Δ.Υ., αντιμετωπίζονται για ακόμη μία φορά με προκλητική αδιαφορία.
-Η αδιαφορία και η αλαζονεία των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι εγκληματική όσον αφορά στα εργατικά ατυχήματα στους Δήμους. Θα πρέπει επιτέλους να αναληφθούν δράσεις έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι Νόμοι και να σταματήσει να αυξάνει η «μαύρη» λίστα των θυμάτων. Ζητάμε άμεσα την αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια και συστηματικούς ελέγχους από το Σ.ΕΠ.Ε. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Παρά τις δεσμεύσεις για νομοθετική παρέμβαση που θα έδινε οριστική λύση στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. και μετά από τουλάχιστον επτά χρόνια εργασίας καμία εξέλιξη δεν υπάρχει. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπεμθυμίζει, τη σαφή δέσμευση τόσο του πρώην Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη όσο και της νυν Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη για νομοθετική επίλυση του ζητήματος.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, «μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για να τερματιστούν οι μνημονιακές πολιτικές που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία ολόκληρη στην ανέχεια, την εξαθλίωση και τον μαρασμό.»