Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ο χιονιάς… επέστρεψε

Για 10η μέρα στους δρόμους τα συνεργεία της Π.Ε. Πιερίας1

Επί ποδός για δέκατη μέρα (και για άλλες τόσες αν χρειαστεί) η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην Πιερία

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρέθηκε (για δέκατη μέρα χθες) η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, λόγω του νέου κύματος χιονόπτωσης που έπληξε (κυρίως) τα ορεινά σημεία της περιοχής μας. Συνεργεία με μηχανήματα της Π.Ε. Πιερίας συνεχίζουν να εργάζονται «πυρετωδώς» προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο με ρίψεις αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της. Συγκεκριμένα, σε παρεμβάσεις, που περιλάμβαναν ρίψεις αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου, προχώρησε η Π.Ε.Πιερίας χθες σε Βρία–Ελατοχώρι–Όρια νομού-Μοσχοπόταμο-Λαγόραχη. Φωτεινά–Άγιο Δημήτριο-Όρια νομού. Τρίλοφο-Ρυάκια-Έλαφο-Εξοχή και στον άξονα Αιγίνιο-Παλιάμπελα-Λιβάδι-Κολινδρός- Καστανιά-Παλαιόστανη-Μικρή Μηλιά- Αλώνια.

Τους βασικούς κανόνες υπενθυμίζει η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών
Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Πιερίας και επειδή τα καιρικά φαινόμενα στις ορεινές περιοχές του νομού μας, πρόκειται να συνεχιστούν, ζητά τη συνεργασία των πολιτών και την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων για την ασφάλειά τους.
Συγκεκριμένα:
-Φροντίζετε πριν από κάθε μετακίνηση σε χιόνια, το ρεζερβουάρ σας να είναι, για κάθε ενδεχόμενο, πάντα γεμάτο με καύσιμα.
-Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Προβλέψτε λοιπόν παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας.
-Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να αποφύγετε το «σπινιάρισμα» των τροχών.
-Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το σπινιάρισμα των τροχών κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας είναι να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πολύ ήπια. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα και οι τροχοί του αυτοκινήτου σας γυρίζουν «τρελά» πάνω στο χιόνι, βάλτε 2η ταχύτητα και ξεκινήστε πολύ αργά.
-Τετραπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.
-Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
-Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) τα έχουμε πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν και για να μην πιάνουν χιόνι.
-Αν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες, θυμηθείτε: οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς, μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε, όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h.
-Προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας.
-Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το αυτοκίνητό σας μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.
-Αν υποψιάζεστε ότι θα χιονίσει, σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο πάνω στο παρμπρίζ.
-Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «γλυκά» και προσοχή στο φρένο: το ABS βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα!
-Το καλοριφέρ χρησιμοποιήστε το με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.
-Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση) διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.
-Φρενάρισμα. Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τύχει κάποιο μη προγραμματισμένο φρενάρισμα και άσχετα από το πόσο καλό σύστημα διαθέτει το αυτοκίνητό σας, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ολίσθησης. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να φρενάρετε απότομα προσπαθήστε να πατάτε και να αφήνετε το φρένο τόσο όσο να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας.