Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Υπάρχει θέληση, αναζητείται ο τρόπος

Θετικό momentum, για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης βλέπει ο Μοσκοβισί0cf995b7c58e2460375c7e574c3e2935

Την ύπαρξη θετικού momentum και καλών προθέσεων από όλες τις πλευρές για γρήγορο κλείσιμο της β” αξιολόγησης τόνισαν μετά τη συνάντησή τους ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα είναι πλέον λίγα. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, δημοσιονομικό μετά το 2018, εργασιακά) για να κλείσει η αξιολόγηση είπε ο υπουργός, προσθέτοντας με έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα και τον καθορισμό των μεσόπροθεσμων μέτρων για το χρέος. Μάλιστα είπε ότι σημασία έχει και η σειρά με την οποία θα συζητηθούν τα ανοιχτά θέματα προτρέποντας οι συζητήσεις να γίνουν παράλληλα και να κλείσουν όλα μαζί. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά, ενώ στους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση πρόσθεσε και το ότι επίκεινται εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο Ευ.Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα, αλλά συμφωνήθηκε πώς όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Σε ότι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Ταμείο πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις, ενώ ο Π.Μοσκοβισί άφησε για άλλη μια φορά να καταστεί σαφές ότι η Κομισιόν επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι για αρκετές χώρες η παρουσία του ΔΝΤ λειτουργεί καθησυχαστικά και ως εγγύηση ασφάλειας, εξήγησε. Χωρίς να παραγνωρίζουν τη σημασία των γρήγορων διαδικασιών για κατάληξη σε συμφωνία και οι δύο αρνήθηκαν ότι «ξεμένουμε από χρόνο».

«Δεν τράβηξα το αυτί του Τσακαλώτου» Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί στις κοινές δηλώσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη συνάντησή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν του τράβηξα το αυτί». Εξέφρασε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν γίνει πολλά την τελευταία περίοδο για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα. Ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση, είπε. Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, αυτά που μένουν ακόμα ανοιχτά στο τραπέζι είναι πολύ λίγα και μπορούν να προχωρήσουν και να κλείσουμε γρήγορα, επισήμανε ο Επίτροπος. Σημείωσε ακόμη ότι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών αποτέλεσαν και τα μέτρα για το χρέος και «πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου». Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ό,τι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές λύσεις για μια κατάσταση «win win», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup και με τους άλλους Θεσμούς.

ΥΠΟΙΚ: Είναι πολλοί οι παίκτες που θέλουν λύση Για πολύ παραγωγική συζήτηση μίλησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αμφότεροι, είπε, αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και κανείς δεν θέλει να ανατραπεί η πορεία αυτή με αύξηση της αβεβαιότητας. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι ήδη προχώρησαν και νομοθετήθηκαν αρκετές από τις διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις της β” αξιολόγησης, αλλά απομένει να δούμε τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όλοι οι κύριοι παίκτες επιθυμούν να βρεθεί λύση, είπε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη πολλών παικτών, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε ευρωπαϊκά κράτη περιπλέκουν την κατάσταση.

«Υπάρχει θετικό momentum»
Στην ύπαρξη θετικού μομέντουμ καθώς όλα τα μέρη επιθυμούν λύση, εστίασε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Αν θα είναι τον Ιανουάριο ή λίγο αργότερα, δεν το ξέρω, αλλά όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο, πρόσθεσε.
«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» συμπλήρωσε παίρνοντας τον λόγο ο Π.Μοσκοβισί, συμφωνώντας με τον κ. Τσακαλώτο ότι όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο.